Glem 18-årsgrensen

Da Therese Johaug hadde mer enn nok med seg selv, dro hun resten av oss et godt stykke videre. Esten O. Sæther kommenterer.

DET VAR som i et drama du kanskje selv har opplevd under en skolestafett. Du er forfulgt. Konkurrenten nærmer seg, er nesten oppe i ryggen din. Du hører pusten, venter å bli passert, men merker hvordan spenningen pumper opp adrenalinet i kroppen din i så tunge støt at du med ett er raskere og sterkere enn noen gang.

Det blir ditt livs løp. Ikke sett av så mange andre, men opplevd på en måte du aldri glemmer.

Therese hadde sitt i dag.

HUN VIL sikkert oppleve å gå enda fortere og få enda bedre resultater.

Men dette var løpet.

Det startet med et fall og nest siste plass i den store flokken ut av stadion. En sånn start på VM-debuten kunne blåst all godfølelsen ut av større kropper, men i stedet passerte Therese jente etter jente før hun overtok teten etter fire kilometer.

Derfra regjerte hun som ingen 18-åring har regjert på sportens lengste distanse før.

MARIT BJØRGEN ble en av de første som glapp under Thereses tøffe bakkeregime. Det kommer til å bli mange flere. Therese Johaug løper bakker med en takt som bare Kristin Størmer Steira pluss fortidas beste russerne og italienerne har hatt.

PUSTET HENNE I NAKKEN: Therse Johaug fosset forbi konkurrentene, og kjente lenge pusten deres i nakken - før hun stakk fra sammen med Virpi Kuitunen og Kristin Størmer Steira. Foto: AP
PUSTET HENNE I NAKKEN: Therse Johaug fosset forbi konkurrentene, og kjente lenge pusten deres i nakken - før hun stakk fra sammen med Virpi Kuitunen og Kristin Størmer Steira. Foto: AP Vis mer

I dag sprengte takten felten før den første mila, og så forsvant favoritt etter favoritt helt til Therese selv ikke ble rask nok mot Steira og Virpi Kuitunen.

Det var da dramaet begynte.

FOR DEN siste mila gikk Therese med Aino Kaisa Saarinen i ryggen. Den finske stafettmesteren er ranket blant verdens beste klassikere, og skled inn mot Thereses skygge idet tetduoen stakk. Avstanden var 15 sekunder, 14, 13, 12, 11, 10, 9, 8 og så 7.

I langrenn er det bare femten, tjue meters forskjell i de bratteste motene; altså så nærme at du hører pusten mellom den dumpe lyden av dine egne hjerteslag.

18 år i ditt første VM-løp med en verdensmester dunkende bak og en medaljesjanse dinglende et sted langt, langt der foran. Stort mer trøkk kan du ikke gå med i et langrenn.

DET ER ikke så lenge siden det var opplest og vedtatt at jenter ikke skulle drive idrett under slike forhold. Hele den norske besteforeldregenerasjonen er vokst opp med den forestillingen.

Og det er heller ikke så lenge siden det var en sannhet at internasjonalt topplangrenn ikke passet for tenåringer. Hele den norske foreldregenerasjonen har lært seg å tenke sånn.

For oss kom ikke bruddet på den tenkningen før Oddvar Brå og Ivar Formo ble med til nettopp et OL i Sapporo i 1972. De var de første juniorløperne som gikk rett inn i verdenseliten.

Glem 18-årsgrensen

THERESES LØP dra oss med enda lenger, og det ser ikke engang tilfeldig ut. Nå er det ungt og nytt fra flere land i langrenn.

- Dette er jo et barneskirenn, fleipet Petter Northug forleden.

Sånn blir det lett i en idrett som forandrer øvelser i retning av mer eksplosivitet, men akkurat der bryter Therese Johaug trenden. Hun er sportens duracell-kanin med en energi som bare går og går.

KANSKJE er det ikke arbeidseffektivt å herje løs med sporet på den måten. Dametrener Egil Kristiansen har prøvd å lirke Therese over i mer kraftbesparende bevegelser, men han stusser nok litt etter dette resultatet.

I langrenn som i idrettsgrener flest er det mange veier fram til seierspallen.

DET VAR derfor jeg forleden prøvde å innføre minst en 18 årsgrense for applaus for enkelte finske VM-gull.

Med Virpi Kuitunen som mester, står forslaget fast.

Det har ingen ting å gjøre med at norske løpere blir slått. Lite er bedre i den lille langrennssporten enn det. Dessuten sprenger dopingondet alle landegrenser.

Glem 18-årsgrensen

Slik går det godt an å heie på de rene, nye løperne som jobber fram Finland som en ny sterk langrennsnasjon, samtidig som jeg ikke er imponert over en eks-doper som igjen er best i sporet.

I toppidrett er livslang utestengelse for doping, det eneste som i lengden vil gi livsglede for resten av oss.

IMPONERTE: Den finske stafettmesteren (Saarinen) er ranket blant verdens beste klassikere, og skled inn mot Thereses skygge idet tetduoen stakk, skriver Esten O. Sæther.