Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Glem Agüero og De Bruyne: Dette kan bli Guardiolas gullgutt

Derfor passer Sterling Pep perfekt.

FÅR NY TRENER: Raheem Sterling får Pep Guardiola som sjef til sommeren. Foto: Scanpix
FÅR NY TRENER: Raheem Sterling får Pep Guardiola som sjef til sommeren. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Glem Sergio Agüero og Kevin De Bruyne. Seb Stafford-Bloor forklarer hvorfor Raheem Sterling og den nåværende Bayern München-sjefen Pep Guardiola vil være en perfekt match på Etiham Stadion neste sesong.

Guardiolas ankomst til Manchester City har stått skrevet i stjernene lenge. Katalaneren er det moderne spillets mest anerkjente vinner, og infrastrukturen til hans nye klubb har i stor grad blitt bygget rundt de samme prinsippene som gjorde det mulig for ham å lykkes.

Ferrano Soriano og Txiki Begiristain ble rekruttert på grunn av deres Barcelona-DNA. Citys hypermoderne akademi er inspirert av La Masia (Barcelonas akademi) og derfor er det presist å hente inn Guardiola som den avgjørende komponenten i et maskineri som er tilpasset ham.

Han er også en vinner og en ettertraktet trener av nesten alle spillerne i fotballens øvre sjikte. Ansettelsen har blåst nytt liv i alle mulige overgangsrykter og har gjort City enda mer attraktive på spillermarkedet, som om de ikke var det fra før. Men, selv om det er fristende å spekulere på hvem som kan følge Guardiola inn dørene på Etihad, så er kanskje det mest interessante spørsmålet relatert til hva han kan gjøre med spillermaterialet han arver, deriblant Raheem Sterling.

Solid, men ikke spektakulær Sterling har hatt en beskjeden første sesong i City. Glimtvis har han vist frem ferdighetene som kostet klubben 49 millioner pund, men som oftest har prestasjonene vært varierende.

Sterling forlot Liverpool i et tidlig stadie av fotballutdannelsen sin. Selv om han allerede hadde utviklet seg til en potensiell matchvinner, var han ikke en spiller som påvirket kampene konstant.

Manchester City ble med rette identifisert som et miljø hvor han kunne vokse i samspill med noen av fotballens største stjerner, og over tid utvikle seg til å bli avgjørende på regelmessig basis.

Slik har det ikke gått i år. Citys angrepsrekke har vært utsatt for mange skader, midtbanen har ikke vært i noen god tilstand og autoriteten til Manuel Pellegrini har blitt undergravet etter at avgangen hans ble offentliggjort.

Sterling har underprestert, men til hans forsvar så har hele City gjort det samme denne sesongen. Det skyldes delvis kultur og delvis prestasjon: De er en klubb mellom to managere som har en stall som trenger å oppgraderes. Dét vil Guardiola være klar over, og det vil han gjøre noe med.

Passer perfekt? Peps tilnærming er så grundig at det ofte følger med veldig detaljerte taktiske beskrivelser av hvordan han vil spille. Selv uten å dykke for dypt inn i tematikken er det fristende å anta at han og Sterling vil passe bra sammen. Mens mange ser på Sterling som et tradisjonelt angrepsvåpen som utfordrer motstandere, står for målgivende og scorer mål, er hans fremste styrker underkommunisert. Posisjonelt sett er Sterling veldig disiplinert og bidrar i stor grad til at laget beholder rammen. 

Men, og kanskje viktigere, så forflytter han seg også ekstremt bra. Ikke bare med ballen, men også uten. Guardiola har kanskje aldri jobbet i Premier League før, men han trenger ikke endre seg for å passe inn i det nye miljøet, for City vil bli formet rundt hans eksisterende kjerneverdier.

I Barcelona og Bayern München har han åpenbart prioritert ballbesittelse, men ikke for ballbesittelsen skyld. Lagene hans begynner tradisjonelt sett angrepene sine med 15 pasninger med mål om å få motstanderen til å miste sin defensive struktur for så å forsøke å utnytte de ledige rommene som oppstår. Det er en av grunnene til at Arjen Robben har opplevd å få revitalisert karrieren sin under Guardiola. Han er jo veldig treig uten ballen i beina, men veldig dynamisk med den.

Pedro-aktig Selv om det ikke er identisk med Sterlings situasjon, dro også Chelseas Pedro nytte av mye av det samme under Guardiola i Barcelona. Til tross for at talentet ikke var like stort som Lionel Messis, Thierry Henrys eller David Villas, ble han et høyt verdsatt medlem på grunn av evnen til å identifisere og utnytte rommene som oppsto. Målet Pedro scoret i Champions League-finalen i 2011 er et godt eksempel på det.

Han ble valgt for å strekke Manchester United defensivt, skape rom for andre og utnytte rommene som åpnet seg på grunn av at forsvarsspillerne ble dratt mot andre, mer åpenbare Barcelona-trusler. I førsteomgangen mottok han en smart gjennombruddspasning fra Xavi som ble ekspedert videre på innsiden av Edwin van der Sars nærmeste stolpe.

Det kan ha sett ut som dårlig forsvarsspill, men kaoset Barcelona profitterte på den kvelden hadde spanjolene skapt selv. Alle lag har områder hvor de er sårbare, og Guardiolas mannskap har alltid vært veldig flinke til å finne dem. Målet var banebrytende for Pedros karriere, men det var også typisk for situasjoner hvor overtall oppstår - situasjoner som Pedro ofte befant seg i som ikke var noen tilfeldighet.

Peps mest verdifulle Om Guardiola kan gjenskape suksessen han har opplevd andre steder vil avhenge av mer enn bare en enkeltspiller. Sånn som situasjonen er i City nå, er verken forsvaret eller midtbanen utstyrt for å ta i bruk ideologien hans.

Sterling er imidlertid nøyaktig den typen innoverkant som passer ham. Agüero og de Bruyne tilbyr kanskje en større offensive trussel, men den engelske landslagsspilleren har potensial til å bli den mest verdifulle. Ikke bare har Sterling raske føtter og silkemyk teknikk, han bidrar også i flere faser av spillet. I tillegg er hans klokskap og evne til å finne rom noe som passer inn i Guardiolas spillestil.

Det finnes spillere som man defensivt må holde under konstant oppsyn og som alltid må bli satt under press eller markert tett. Og de som tar til seg instrukser og posisjonerer seg på en måte smart nok til å utnytte brudd.

Det er dermed ikke sagt at Sterling er endimensjonal eller at han bare flyter på talentet sitt. Selv om sesongen kanskje ikke har inneholdt de ønskede høydepunktene, har den likevel vært et bevis på hva kan kan gjøre. Sterlings løp og pasning på Goodison Park som gjorde at Aleksandar Kolarov kunne sende City i ledelsen, målet med innsida mot Borussia Mönchengladbach og bidraget i lagets mål nummer to i Kiev vitner om det. Dette er, i tillegg til flere scoringer fra kloss hold, bevis på påvirkingen han har hatt.

Fremragende bevegelser, gode avgjørelser og økonomisk fotball. Sterling har vist tendenserer som er mulig å overføre til flere av spillets faser og til ulike områder på banen. Kombiner det med Guardiolas besettelse om å bygge angrepsspilet rundt svakhetene til motstanderlaget, så har du potensialet for et produktiv samarbeid.

På dette stadiet av karrieren er Sterling fremdeles et råprodukt. Manuel Pellegrini har fått ut deler av potensialet hans, og til tider har han vært imponerende, men Guardiolas ankomst vil gi ham en trener som har skapt sin suksess på metodiske forberedelser og en forkjærlighet for hver minste detalj.

Som en ung spiller vil Sterling helt klart kunne dra nytte av veiledningen han får, men enda gunstigere er det at han besitter kvalitetene som bør kunne gjøre ham til sin fremtidige managers gullgutt. Guardiola foretrekker disiplin framfor blendende ferdigheter og ansvarsbevisste spillere over individualister som går sine egne veier. Under sitt skinnende ytre er det en slik spiller Raheem Sterling egentlig er. Han er som myk leire som fremdeles har til gode å formes. Hvem er bedre til å ta seg av ham enn en trener som så åpenbart passer ham perfekt?

Hele Norges coronakart