IKKE BRA NOK:  Maren Mjelde scoret på vakkert vis, men de norske fotballjentene imponerte ingen i 2-2-kampen mot Østerrike.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
IKKE BRA NOK: Maren Mjelde scoret på vakkert vis, men de norske fotballjentene imponerte ingen i 2-2-kampen mot Østerrike. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Glem Atletico Madrid, Finjord - prøv heller å få jentene til å treffe en spiller i rødt, hvitt og blått

Fotballjentene skal til EM, det er det ingen fare med det. Det er mye verre med spillet som tar oss dit.

Norge-Østerrike 2-2 (1-1)

ULLEVAAL (Dagbladet): Det er alltid vanskelig å være tung i kritikken når et norsk fotballandslag tar poeng i en kvalifiseringskamp og har stø kurst mot sluttspill, men jeg velger å gjøre et unntak:

Dette var fælt, jenter. Fælt!

NÅR JEG HØRER landslagstrener Roger Finjord snakke målsettinger og ambisjoner for Norges spill i retning av den fotballen som har gjort Atletico Madrid til et av verdens beste klubblag på herresida, så skjønner jeg hva han mener og ønsker. Det jeg ikke skjønner er hvorfor han sier det. For lenge før vi i det hele tatt kan drømme om å opptre som en kompakt, solid og aggressiv maskin i spill og motspill, så må vi jobbe med det mest grunnleggende.

Som med ballen i laget handler om å treffe en annen spiller med det norske flagget på brystet.

Og som når motstanderen har ballen handler om å forsvare eget mål.

DET VAR MYE som ikke var bra da Norge misset den siste OL-muligheten i Rotterdam i mars. Det var ikke så mye å skrive hjem om selv om vi la grunnlaget for EM-turen gjennom å slå Israel og Østerrrike borte i april heller. Men denne kampen mot Østerrike var enda verre enn det.

Om ikke lagets laveste nivå ble nådd mot Østerrike er jeg redd bunnen kan falle ut på veien til EM.
 
ØSTERRIKE, SOM ALDRI har vært i et internasjonalt sluttspill, hadde aldri tatt poeng fra Norge, ei heller scoret et mål. Nå har de gjort  begge deler. Eller for å være helt presis, Østerrike har fått to scoringer av Norge. For jeg sliter med å beskrive 0-1 og 2-2 som noe annet enn to gavepakker fra det norske forsvaret.

Det første baklengsmålet gitt bort som et ferdigscoret balltap av Nora Holstad Berge.

Det andre forært av Marita Skammelsrud Lund sammen med Holstad Berge, da begge de norske midtstopperne gikk halvhjerta inn i den samme duellen (og tapte så det grein) uten tanker for det som var bak dem.

HADDE NORGE MØTT en god motstander på Ullevaal denne kvelden ville det blitt stygt. Men det er ingen stygge motstandere i EM-kvalifiseringen. Det er derfor vi holder stø kurs mot Nederland. Og det hadde ikke bare vært et meningløst forvarsspill som ville felt oss som trær i skogen om det hadde vært kvalitet imot, det offensive spillet - eller mangel på sådant - ville også vært et problem.

For når det første du gjør etter en ballerobring er å miste ballen igjen, da blir det tungt.

Og Norge gjorde knapt annet.

LIKEVEL SCORET JENTENE to fine mål. 1-1 var en kanon fra skuddbeinet til Maren Mjelde. 2-1 en solid heading fra Isabell Herlovsen på en ditto god crossball fra Andrine Tomter. Men det hjelper ikke det så lenge resten stort sett går i søpla.

Ja, det høres brutalt ut.

Men et lag som får så mye ros må også tåle ris.

JEG REGISTRERER AT landslagstrener Roger Finjord er fornøyd. Det er også noe han burde holdt for seg sjøl selv om forskjellen på null og ett poeng er stor. For det er ikke Israel eller Wales han er trener for, det er Norge. Der lista skal ligge høyere enn en slik forestilling, EM-poeng eller ikke.

FOR DET ER ikke EM-billetten som bør bekymre Norges landslagstrener. Det er hvordan vi tar oss dit som er problemet. Norge er nemlig ikke blitt noe bedre siden vi falt sammen etter den meget gode førsteomgangen mot England i VM sist sommer. Vi har tatt et steg tilbake. Og derfor er det ikke den fotballen Roger Finjord ønsker å se fra de norske jentene som gjør at vi skal til enda et EM-sluttspill.

Det er nivået på motstanderne som gjør at vi kan rusle dit..