VET BEST: Johannes Høsflot Klæbo hører bare på seg selv og sine nærmeste som trener Arild Monsen når det gjelder spørsmålet om han skal fullføre Tour de Ski. Det er nok like greit. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
VET BEST: Johannes Høsflot Klæbo hører bare på seg selv og sine nærmeste som trener Arild Monsen når det gjelder spørsmålet om han skal fullføre Tour de Ski. Det er nok like greit. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Johannes Høsflot Klæbo Tour de Ski 2018/19

Glem dette NRK-maset: Du kan fritt dra hjem!

VM er fortsatt viktigst.

DE siste dagene har NRKs svært faglig dyktige skikommentatorer Torgeir Bjørn og Fredrik Aukland fortalt hvor dumt og trist det er om flere av de norske stjernene dropper Tour de Ski til fordel for VM-forberedelsene:

- Det er ikke gunstig for Norges anseelse hvis mange av de store kanonene gir seg. Det oppleves ikke positivt i langrennsverden, sa Torgeir Bjørn før Johannes Klæbo stakk fra Sergej Ustjugov i spurten på dagens jaktstart.

En fagmann som Bjørn tenker ikke NRKs senderettigheter og norske seertall når han sier at Klæbo bør fullføre årets Tour. Han er opptatt av en sport han er glad i, og mener dessuten at den unge trønderen bare har godt av den erfaringen han får på søndag ved å bli fragått av Usjugov opp Monsterbakken.

Etter at Klæbo nå har bestemt seg for å fortsette, får vi kanskje se om det siste stemmer.

Inntil da er det eneste vi vet at Johannes Høstflot Klæbo ved hjelp av morfar og trener Arild Monsen som regel velger best selv. Og det må få være det viktigst i en VM-sesong.

HADDE Tour de Ski-konseptet vært avhengig av alle de norske stjernene for å sikre framtida som sportens årlige TV-begivenhet, ville situasjonen vært en helt annen. Da måtte alle våre beste ha bidratt i solidaritet med sporten.

Sånn er det heldigvis ikke. De norske navnene kan være viktige for å holde de høye seertallene i Norge, men fungerer stikk motsatt i resten av TV-markedet. Da jeg slo over til svensk TV forleden for å få deres perspektiv på årets Tour-utvikling, holdt den anerkjente langrennskommentatoren Jacob Hård akkurat på å telle norske skiløpere i teten:

- En, to, tre, fire, fem, seks nordmenn i teten, og der som nummer åtte kommer jo Martin Johnsrud Sundby, sukket Hård.

Du kan være ganske sikker på at han regnet riktig fra gårsdagens fellesstart. I dag ble nettopp SVT kåret til verdens beste sportskanal.

Det blir man ikke i lengden ved å telle antall norske herreløpere først på resultatlistene, men ved å formidle en sport som er spennende for svensker flest.

Det er dessverre ikke herreklassen i årets Tour de Ski med et norsk/russisk tog opp Monsterbakken på søndag.

DE internasjonale TV-tallene til langrenn bestemmes bare av flest mulig nasjoner i toppen. Om noen utenlandske personer internt i miljøet oppfatter Norge som arrogante fordi vi to dager på rad har sendt hjem fjerdemann i sammendraget (Emil Iversen og Sindre Bjørnestad Skar), er det bare enda noen meninger.

For flere av løperne gir det mest mening å tilpasse Tour de Ski til VM-forberedelsene. Det er grunnen til at noen av de svenske og norske jentene er hjemme, og det er årsaken til at herreløperne og landslagsledelsen gjør helt individuelle valg alt etter den enkeltes formutvikling.

Seint i går kveld hadde for eksempel Johannes Høsflot Klæbo fortsatt ikke bestemt seg for om han skulle gå på dagens jaktstart. Da var han fortsatt usikker på hvorvidt kroppen tålte det.

22-ÅRINGEN er en svært bevisst idrettsutøver. I hele karrieren sin har han gjort påfallende modne valg både i og utenfor løypa.

Denne spesielle forståelsen var det igjen mulig å se i dag i måten Johannes tidlig i bakkene klarte å dempe formidable Usjugovs fart. Det var helt nødvendig. Han hadde knapt klart å følge russeren inn om han hadde valgt annerledes.

Eller som han greit oppsummerte slitet underveis:

- Det var brutalt.

TOPPIDRETT er ofte det. Derfor er det viktig å bygge selvstendige utøvere som kan vurdere sin egen betydning både i og utenfor sporet, og gjøre egne valg ut fra det. Johannes Høsflot Klæbo er utvilsomt en av dem. Han tenker både på seg selv og fellesskapet.

Denne modenheten gjør at det er grunn til å stole på Johannes sine egne tanker om han har godt av et fullt Tour-program. Kommer det en plutselig svikt i den røffe løypa på lørdagens 15km, kan det like gjerne være fornuftig å stå av før siste etappe.

Sånn er det ikke vi rundt i stand til å se uansett graden av faglig kompetanse.

Det er derfor Johannes bare skal glemme maset, og fortsatt fritt dra hjem når han vil.