TRAPPETRINN: Her viser landslagssjef Thorir Hergeirsson fram sine trappetrinn mot neste års EM. Men også i årets VM har han trappetrinn - fram mot en åttendelsfinale. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
TRAPPETRINN: Her viser landslagssjef Thorir Hergeirsson fram sine trappetrinn mot neste års EM. Men også i årets VM har han trappetrinn - fram mot en åttendelsfinale. Foto: Marit Hommedal / NTB ScanpixVis mer

Glem en kamp av gangen. Nå snakker Thorir fem kamper fram

Bruker VM annerledes enn vanlig.

Håndballstudio 20.15: Følg VM-åpningen mot Spania

Det har vært et mantra på landslaget i alle år, det å ta en kamp av gangen. Og med de resultatene jentene har levert, er det vanskelig å angripe det.

Ved flere anledninger i forkant av VM har derimot Thorir Hergeirsson snakket litt lenger fram i tid. Satt på spissen ser han nå fem kamper fram.

Mye fokus ligger allerede på 8.-delsfinalen og det cupspillet som starter da.

- Vi har et slagkraftig mannskap. Nå skal vi få en stigning, både enkeltspillere og som lag, inn mot en 8.-delsfinale, sa landslagssjefen da han presenterte VM-troppen.

- Det er ikke nå vi skal være i toppslag, det er i cupspillet i VM, sa han før forrige helgs Møbelringen Cup.

Tøff VM-åpning At han forskutterer et sluttspill er ikke oppsiktsvekkende, for fire av seks lag går videre fra gruppespillet. Det er praten om det lange arbeidet som er nytt, for vanligvis snakker islendingen nødig om noe mer enn den neste.

Men det er en god grunn til det.

For etter tre strake seire i oppkjøringskampene i Drammen var det en tindrende klar Hergeirsson som sa at det fortsatt gjenstår litt jobb før de er der Norge må være for å kjempe om det edleste metallet.

De trenger de innledende kampene mot svakere nasjoner som Argentina og Paraguay. I tillegg møtes overkommelige Polen og Angola, mens det blir knalltøft i kveldens VM-åpning mot Spania.

- Vi må forlenge de beste periodene våre, for vi møter mye rutine og fysikk mot Spania. Vi må være til stede fra start, sier Hergeirsson til Dagbladet.

Samhandling Norge har et ferskt lag. Det er masse rutine i laget, og en del ferske fjes. Men en del av de rutinerte har ikke vært med på en stund, og troppen er spekket med konstellasjoner som i så måte er helt nye.

Derfor er samhandling en sentral arbeidsoppgave for jentene nå.

- Det svinger mye. Til tider er det riktig bra, men vi trenger samhandlingstrening. Vi har gjort en del bytter i oppkjøringskampene, for å gi flere trening. Jeg tror det lønner seg på sikt, sier landslagsssjefen.

Norge må i løpet av gruppespillet løse flere utfordringer:

• Forsvarsbautaene Marit Malm Frafjord og Kristine Lunde-Borgersen er borte i år, og Thorir må bygge et nytt midtforsvar.

• Uten bunnsolid forsvar får han ikke kontraspillet som er en av kjernene i den norske gullrekka. Hurtigtogene trenger baller å jobbe med.

• I etablert angrep har Larvik-konstellasjonene fungert bra, de ser hverandre med hetter over hodet. Laget må få flere strenger å spille på, og så må kantene utnyttes skikkelig.