KNALLSUKSESS:  Norge har fått noen nye sportshelter. Det er godt nok i seg selv. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix.
KNALLSUKSESS: Norge har fått noen nye sportshelter. Det er godt nok i seg selv. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix.Vis mer

Glem fotball og hockey. Bare håndballgutta har klart dette

Nå er det tid for å glede seg.

OK, en seier selv over EM, VM -og OL-mester Frankrike i herrehåndball oppleves ikke som en seier mot Brasil i fotball. Ingen stormet ut i gatene av glede i et forblåst og regntungt Oslo i natt, men vi blir alle dratt mot den nye sterke sportsopplevelsen som disse hardt kjempende spillerne byr på i kamp etter kamp.

Det er det mer enn bra nok grunn til uansett håndballens lavstatus på det internasjonale idrettskartet blant mer profilerte lagidretter som fotball, basketball, volleyball og ishockey:

•• For ingen norske gutter har vært i semifinalen i noe internasjonalt mesterskap i noen av de store lagidrettene i moderne tid.

Det i seg selv er noe miljøet rundt norsk herrehåndball knapt kunne ha drømt om før dette Europamesterskapet,

I HERREHÅNDBALL utfordrer du ikke noe høyere nivå enn det du møter i et EM. Denne sporten har 200 medlemsland, men bare 75 landslag. Av de er en tredjedel liksom-landslag.

Nesten all styrke ligger i Europa bortsett fra noen brasilianske og nordafrikanske slengere. Da Qatar fintet seg til en sølvmedalje i siste VM, skjedde det med innkjøpte europeere. Internasjonal håndball er dessverre blitt sporten hvor du kan lure deg til det meste.

Desto sterkere at dette norske landslaget har jobbet seg til semifinalen med helt egne krefter. Det gjorde kvelden unik for klubber over hele landet som har fått fram spillere med individuelle ferdigheter til å sende den desidert største håndballnasjonen ut av medaljestriden i dette mesterskapet.

MOT Frankrike ble det ironisk nok nettopp enkeltspillernes ferdigheter som avgjorde. Da kampen vippet etter pausen, var det laget som var ranket som nummer 16 i verden, som viste seg å være å ha skarpere spillere enn sportens nummer en. Sett utenfra blir denne seieren stående som en av de største overraskelsene i internasjonal lagidrett i 2016.

Egentlig kan bare håndballgutta overgå denne bragden selv. Det kan skje med seier mot Tyskland i semifinalen, eller i OL til sommeren om laget kommer dit.

EVENTYRLIG:  Sander Sagosen er bare 20 år, men får til det meste mot de fleste på håndballbanen. Her drar han seg forbi Frankrikes Kentin Mahe i Norges flotteste kamp gjennom tidene. FOTO: AFP/Attila Kisbendek.
EVENTYRLIG: Sander Sagosen er bare 20 år, men får til det meste mot de fleste på håndballbanen. Her drar han seg forbi Frankrikes Kentin Mahe i Norges flotteste kamp gjennom tidene. FOTO: AFP/Attila Kisbendek. Vis mer

Poenget er uansett det samme.

Det kan skje.

AKKURAT den muligheten baserer seg på et trenerteam rundt passe sindige Christian Berge som har sikkert grep på det taktiske, og et mannskap med svært mange og ulike individuelle kvaliteter.

Nesten hver eneste kamp i dette mesterskapet har hatt nye helter. Mot Frankrike kom førstemålvakt Ole Erevik tilbake på gammelt nivå, Espen Lie Hansen traff plutselig med de tunge skuddene igjen etter pause, Kent Robin Tønnessen tryllet gang på gang med håndleddet og vidunderet Sander Sagosen spilte opp til både forventningene og sitt vakre navn.

Sander er bare 20 år. Det er ikke lenge siden han lånte nøkkelen hjemme i den slitne men hjertevarme Charlottenlundhallen i Trondheim der han hver dag trente timesvis for seg selv. Nå er han playmaker for EMs store overraskelse, og kan velge hvilken europeisk storklubb som blir neste steg på karrieren. Bare det viser hvilke kvaliteter som det hjemlige håndballmiljøet er med å utvikle.

NETTOPP i denne raske utviklingen gjelder det å få med seg det gode som skjer; altså ha ro til å glede seg underveis.

Det var vel derfor en rørt Christian Berge ikke ville snakke så mye om resten av dette mesterskapet, men heller forbli i den gode følelsen. Noen opplevelser i idrett er for store til å jage videre etter nye. Håndballgutta hadde en slik i går, og den er dem vel unt.

For det er nå det fine skjer.

FOTNOTE: Den komplett uforståelige dramatikken rundt den nye TV-stjerna Kristian Kjellings videre jobb som EM-kommentator, løste seg raskt i natt. Rett etter kampen ga hans egen klubb Drammens HK beskjed om at Kjelling i stedet for å prate håndball, måtte stille opp for dem på en hjemlig treningskamp mot Haslum. Nå rekker han begge deler. TV3s ekspertkommentator følger håndballgutta videre i semifinalen mot Tyskland i morgen kveld.

MESTERHJERNEN: Landslagssjef Christian Berge har imponert fra benken gjennom hele mesterskapet. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix.
MESTERHJERNEN: Landslagssjef Christian Berge har imponert fra benken gjennom hele mesterskapet. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer