Glem gullet i år, Brann

Statistikken taler imot nytt gull til Bergen.

(Dagbladet): Brann har fattige fire poeng på sesongens fire første kamper.

Sist et lag vant med en dårligere start var for 11 år siden. Da kom RBK fra kvartfinale i Champions League.

Søndag venter Lillestrøm på Brann stadion for rødtrøyene. For en måned siden ville alle kalt det en toppkamp. Nå er det et bunnoppgjør. For både tabelljumboen og fjorårets seriemester var regnet som gullkandidater før årets sesong.

Men historien viser at Brann skal få det svært, svært vanskelig med å toppe tabellen i november. Bergenserne må med sine fire poeng kopiere Rosenborgs bragd fra 1997-sesongen.

Den gang hadde Champions League-kvartfinalisten (tapte for Juventus i mars) bare tre poeng etter fire kamper. Ironisk nok var det Brann som da ledet serien.

1997 er dermed den eneste sesongen siden 14-lagsserien ble innført i 1995 der et lag med færre enn fem poeng etter fire serierunder har blitt seriemester.

Branns visekaptein Erlend Hanstveit debuterte i Tippeligaen i 1998. Han er klar til å bryte statistikken.

- Da satser vi på å bli lag nummer to som gjentar den bedriften der, sier Hanstveit til Dagbladet.

I POENGKNIPE: Brann har bare vunnet en av sine første fire kamper i sesongstarten. Dermed er presset på Mons Ivar Mjeldes gullgutter før Lillestrøm-kampen på søndag. Her fra tribunen på Nadderud hvor Brann tapte mot Stabæk. Foto: SARA JOHANNESSEN/SCANPIX
I POENGKNIPE: Brann har bare vunnet en av sine første fire kamper i sesongstarten. Dermed er presset på Mons Ivar Mjeldes gullgutter før Lillestrøm-kampen på søndag. Her fra tribunen på Nadderud hvor Brann tapte mot Stabæk. Foto: SARA JOHANNESSEN/SCANPIX Vis mer

- Malte og malte

Eks-Brann-spiller Trond Egil Soltvedt, som startet 97-sesongen i Rosenborg-trøya før han ble Englands-proff, humrer når Dagbladet ringer.

- Det var den sesongen jeg var på benken fra starten. Nils Arne Eggen var sur på meg fordi jeg ikke skrev under ny kontrakt. Men du kan sjekke den første kampen jeg fikk starte den sesongen, forteller Soltvedt.

For den gamle Brann-helten fikk sin sesongdebut fra start i nettopp femte serierunde, og siden så ikke et Rosenborg-lag, som mistet Soltvedt i juli, seg tilbake.

Tapet mot Lillestrøm i andre serierunde ble trøndernes eneste den sesongen.

Den tidligere Sheffield Wednesday-kapteinen mener Brann har sterke nok spillere til å komme tilbake, men savner en tydeligere spillestil.

- De har en god nok stall til å hente seg inn igjen. Men mange mente at Martin Andresen var viktig for dem i fjor. Og det har jo vist seg å være riktig, mener Soltvedt som mener Rosenborg under Nils Arne Eggen hadde en egenskap som gjorde det mulig for dem å komme tilbake.

- Vi hadde en spillestil som gjorde at vi bare malte og malte. Mens Brann både i fjor og i år ikke har hatt en spillestil jeg gjenkjenner. Det blir mer opp til individualistene. Spillerne har ikke klare nok roller, mener Soltvedt som spilte sju år i England.

Glem gullet i år, Brann

- Men en kan ikke bare kritisere Mons Ivar Mjelde heller. Det er nøkkelspillere som er ute av form, mener han.

Tøffeste noen gang

Men statistikk kan brukes til så mangt. Og dersom Brann slår Lillestrøm søndag, er laget minimum fem poeng bak serielederen. Noe som neppe bør være helt uoverkommelig med 21 kamper igjen.

- Vi har ikke hatt den starten vi ønsker, konstaterer venstreback Erlend Hanstveit.

- Men vi har hatt en bra uke, og vi gleder oss veldig til den kampen. Sjøl om tabellen sier noe annet, så regner vi dette som en toppkamp.

NYTT GULL? Thorstein Helstad skjøt Brann til gull i fjor. Skal bergenserne klare det igjen, må de gjøre det historisk godt resten av sesongen.
KLARTE DET I 1997: Bare en gang før i nyere tid har et lag med en så dårlig poengfangst etter fire kamper tatt gullet til slutt. Rosenborgs gylne 97-årgang sto med tre poeng etter fire kamper, men ble seriemestere.
STORLAG: I 1997 hadde Rosenborg klassespillere som Bent Skammelsrud og Sigurd Rushfeldt i storform, og trønderne kom seg blant annet til kvartfinale mot Juventus i Champions League vinteren 96/97.