Glem Islands mentalitet. Pengebruken forklarer suksessen: Islandske barn får betalt for å drive med idrett

- Jeg ville vært skeptisk om barna mine gikk på skolen uten lærere med utdanning, sier Lillestrøm-trener Runar Kristinsson med et stikk til den norske fotballmodellen.

UNIK MODELL: Islands suksess handler om mer enn bare mentalitet, viking-ånd og vinterskaller. Foto: Federico Gambarini/dpa
UNIK MODELL: Islands suksess handler om mer enn bare mentalitet, viking-ånd og vinterskaller. Foto: Federico Gambarini/dpa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Til tross for det lave innbyggertallet har Island oppnådd svært imponerende resultater på herresiden både i fotball- og håndballsammenheng. Islands fotball- og håndballandslag, og for så vidt også basketlandslaget, har tatt store steg de siste årene.

Suksessen har blitt forklart med en unik mentalitet i beste viking-ånd, men denne mentaliteten er ikke noe islendingene plutselig har funnet fram de siste årene. I stedet må den nylige suksessen sees i en større sammenheng, som blant annet er knyttet til den islandske regjeringens vedtak og pengebruk.

For ingen nasjoner bruker mer penger per innbygger på idrett enn det Island gjør. Ifølge Axo finans' forskningsrapport bruker Island 1,5 prosent av statsbudsjettet på «sport og fritid» (se faktaramme for hva kategorien innbefatter). Det tilsvarer 4801 norske kroner per innbygger, mens Storbritannia bare bruker 551 kroner per innbygger.

Island skiller seg ut også hvis vi sammenligner med de øvrige EM-kvartfinalistene: Frankrike bruker 0,6 prosent av statsbudsjettet på sport og fritid, Belgia 0,4 prosent, Tyskland 0,3 prosent, Portugal 0,3 prosent, Italia 0,3 prosent og Storbritannia (Wales) 0,2 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer