OL-SAKEN VIRKER TAPT. Russerne er i ferd med å gi opp håpet om å komme til vinter-OL. Derfor er ikke bevisene mot Legkov dagens store nyhet. Fokus er vendt mot sommerens fotball-VM på hjemmebane der TV-kjendisen Victoria Lopyreva blir ansiktet utad.
OL-SAKEN VIRKER TAPT. Russerne er i ferd med å gi opp håpet om å komme til vinter-OL. Derfor er ikke bevisene mot Legkov dagens store nyhet. Fokus er vendt mot sommerens fotball-VM på hjemmebane der TV-kjendisen Victoria Lopyreva blir ansiktet utad. Vis mer

Stenges Russland ute av vinter-OL

Glem Legkov og OL. Nå er hun Russlands nye ansikt utad

Bevisene i Legkov-saken rammer den russiske stat hardest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DAGENS toppnyhet om sport i den russiske statskanalen Russia Today er ikke nattas bevisgjennomgang fra den knusende dommen mot nasjonalhelten Alexander Legkov, men derimot en promosak om Victoria Lopyreva; Russlands perfekte ansikt utad for sommerens VM i fotball på hjemmebane.

Sett fra russernes side er denne prioriteringen til å skjønne. Nå gjelder det å holde hardt på det Russland har igjen av glamour og ære i internasjonal idrett, for det kan bli en stund til neste gang:

  • De bevisene disiplinærkomiteen i IOC har lagt fram mot Legkov forteller at også vinter-OL 2018 rakner for Russland.
<strong>ALLE RUNDT VICTORIA:</strong> Sportsminister Vitaly Mutko ble utpekt som sjefen for Sotsji-svindelen. Nå konsentrerer han seg om neste sommers fotball-vm. Her med Victoria Lopyreva, gamle fotballstjerner og toppfolk fra FIFA. FOTO: Reuters/Sergei Karpukhin
ALLE RUNDT VICTORIA: Sportsminister Vitaly Mutko ble utpekt som sjefen for Sotsji-svindelen. Nå konsentrerer han seg om neste sommers fotball-vm. Her med Victoria Lopyreva, gamle fotballstjerner og toppfolk fra FIFA. FOTO: Reuters/Sergei Karpukhin Vis mer

Etter denne dommen kan neppe Thomas Bach, til nå ganske eneveldig president i den internasjonale olympiske komite, klare å få med resten av ledelsen på ønsket om likevel å lirke russerne med til Pyeongchang i februar.

DEN olympiske disiplinærkomiteen er ledet av den rutinerte sveitsiske juristen Denis Oswald. Har tok sin doktorgrad i juss tilbake i 1977, har i tiår vært president i det internasjonale roforbundet, har jobbet som dommer i Idrettens Voldgiftsnemd (CAS) og er til daglig sjef for det internasjonale senteret for sportsstudier hjemme i Neuchâtel .

Da gir det idrettsjuridisk tyngde når han i denne dommen beskriver Legovs skyld som «et av historiens verste anslag mot integriteten og ryktet til OL». De olympiske leker er i sin moderne historie blitt påført mange slike slag. Som regel har de kommet innenfra gjennom utro tjenere som har stjålet fra lasset, og det er nettopp denne organiserte indre russiske manipulasjonen midt i OL-anleggene i Sotsji som disse bevisene rammer.

I disiplinærkomiteens framstilling er Alexander Legkov bare en del av det dommerne beskriver som et solid sveitsisk urverk. Han har riktignok fullt ut forstått jukset han ble med på, men selve urverket var konstruert av den russiske stat.

Da er det ikke bare Legkov og de andre langrennsløperne som ikke kommer til Pyengchang.

I KAOSET etter den første McLaren-rapporten rett før Rio-OL sommeren 2016, klarte IOC-president Thomas Bach egenhendig å få avverget full utestengelse av Russland. Han har naturlig nok ønsket å holde denne linja framover. Et OL uten denne mektige sportsnasjonen blir en svakere konkurranse. Det blir enkelt sagt mindre moro.

For å få dette til utvidet Bach etterforskningen av Russland. Mens McLaren hadde jobbet på oppdrag fra Verdens Antidopingbyrå (WADA), igangsatte IOC to egne kommisjoner ledet av den tidligere sveitsiske forsvars -og sportsministeren Samuel Schmid samt landsmannen Denis Oswald. Disse komiteene skulle etterprøve kvaliteten i McLarens arbeid, og mellom linjene se om det var mulig å få til en vri med Russland likevel.

Det er derfor denne dommen signert jussprofessor Denis Oswald er så knusende for Bachs politiske prosjekt. Bevisene mot Russland er lagt fram av IOC-presidentens utvalgte mann.

FORMELT skal IOC-ledelsen behandle rapportene fra Schmid- og Oswald-kommisjonene neste tirsdag. Da kommer også avgjørelsen om å utestenge Russland fra vinter-OL.

Siden den juridisk klart sterkeste Oswald-kommisjonen nå bygger sine saker nettopp på den russiske stats kontroll over svindelen er det usannsynlig; selv midt i en ellers uforutsigbar olympisk verden, at Schmid-rapporten ser det annerledes.

Disse bevisene mot Putins utvalgte skihelt slår direkte tilbake på Russland. Det eneste russisk idrett kan håpe på, er at deres utøvere får konkurrere under nøytralt flagg. Men det spørs om de russiske myndighetene etter de dårlige erfaringene fra friidretts-VM sist sommer vil tillate en slik politisk ydmykelse. Ledelsen i Kreml har allerede gitt sin støtte til at hele OL da forsvinner fra russisk TV.

Trist, men sant. I vinter-OL i Pyeongchang får du aldri høre den mektige, overjordiske vakre russisk nasjonalhymnen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer