Glem Modric, Rakitic og Pirlo: Gruppas fremste midtbanemaestro er norsk

- Det visste jeg ikke.

ROMA (Dagbladet): Før de tre siste oppgjørene i kveld har ingen midtbanespiller i kvalifiseringsgruppe H slått flere pasninger enn Norges Stefan Johansen (24).

- Jaså? Det visste jeg ikke, sier Johansen når Dagbladet opplyser ham om UEFAs offisielle pasningsstatistikk.

Johansen står med 453 vellykkede pasninger hittil i kvalifiseringen. Det gir fjerdeplass på lista over spillere i gruppe H. Foran seg har han Italias forsvarsduo Leonardo Bonucci (570) og Giorgio Chiellini (462), samt Kroatias Vedran Corluka (489).

Men Bonucci, Chiellini og Corluka har langt bedre tid på seg til å drive med balltrilling. De er nemlig midtstoppere, mens Johansen i ni kamper har spilt sentralt på midten for et lag med mindre ballinnehav enn de to andre nasjonene i tettrioen.

- Forteller at vi har lyktes Hvis vi ser på andre midtbanespillere i pulja kommer verdensklassestjernene Ivan Rakitic (Barcelona og Kroatia), Luka Modric (Real Madrid og Kroatia) og Marco Verratti (Paris Saint-Germain og Italia) i tur og orden på plassene bak Johansen på pasningslista.

Rakitic står med 438, Modric 385 og Verratti 369. Gruppas kanskje mest profilerte utespiller, verdensmesteren og Champions League-vinneren Andrea Pirlo, fant en blå kamerat 206 ganger på sine tre kvalikkamper.

- Dette forteller først og fremst at vi har lyktes med det vi har forsøkt å få til. Vi har mange pasninger i laget, og vi styrer ofte kamper. Mot Kroatia, mot Malta, og til tider mot Bulgaria, hadde vi ballen utrolig mye, sier Johansen.

BALLFORDELER:   Stefan Johansen har slått flere pasninger til medspiller enn noen annen midtbanemann i gruppe H. Nå har han funnet ut av skadeproblemene også. Foto: Bjørn Langsem
BALLFORDELER: Stefan Johansen har slått flere pasninger til medspiller enn noen annen midtbanemann i gruppe H. Nå har han funnet ut av skadeproblemene også. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Og som sentral midtbanespiller skal du være mye involvert. Det er den typen spiller jeg er.

Han utdyper:

- Jeg er best når jeg får lov til å være ofte nær ballen. Så det er en positiv statistikk. Selv om det går bra eller dårlig i en kamp, er jeg ikke typen som gjemmer meg bort. Jeg vil ha ballen så mye som mulig, og prøve å skape noe, så det er kanskje derfor lista ser ut som den gjør.

Føler gjort god jobb Johansen fikk sin debut for Norge mot Sverige på seinsommeren 2013. Så kom et år med noen gode landskamper og noen mindre gode. Men i det siste har han levert meget stødige prestasjoner med flagget på brystet.

- Det har gått bra for min egen del i denne kvalifiseringen. I starten var det for ujevnt. Jeg gjorde det bra i klubblaget, mens det på landslaget ble bra bare en og annen gang, sier finnmarkingen.

- Nå føler jeg at jeg er på et stabilt nivå hele tida. Det er det det handler om, å få bunnivået høyest mulig. Jeg føler jeg har gjort en bra jobb der, og jeg har utviklet meg mye de siste to åra. Spesielt gjennom at jeg har vært i Celtic.

Har knekt ærgjerrighetskoden Johansen fastslår at han er blitt en mer voksen spiller.

- Du forstår mer hva som skal til, og du får internasjonal erfaring. Du kan ikke være for naiv i det du foretar deg, og tro at du bare kan angripe og score mål. Vi må forsvare oss hele gjengen, sier han videre.

- Det er kanskje en av hovedgrunnene til at vi gjør det bedre nå i kvalifiseringen. At vi har forstått at hvis vi er ærgjerrige bakover, så kommer sjansene. I tillegg til at vi nå har begynt å sette dem.

Skadene: - Min egen feil Det har imidlertid vært en høst med en god del oppbremsinger for Stefan Johansen. For han har måttet stå over en rekke klubbkamper med diverse skader.

- Jeg har snakket mye med Celtic om dette. Saken er den at det ene har ført til det andre. Jeg har slitt med en stiv rygg helt siden slutten på oppkjøringen, som har ført til muskelskade både bak og foran på låret. Jeg har ikke tatt det nok på alvor, sier Johansen.

- For jeg trodde det skulle gå over, men nå har vi satt opp et program som jeg følger hver dag slik at vi får orden på dette. Det er det som er greia. Men det er litt min egen feil, for jeg har så lyst til å spille fotball at jeg ikke har lyttet nok til kroppen.

Nå er han optimist:

- Forhåpentlig får vi orden på dette nå,  for du må være 100 prosent for å spille fotball. For hvis jeg skal komme på det nivået jeg vil, så må jeg være 100 prosent.  Jeg kjører nå et opplegg før hver trening, og blir det for ille, venter jeg en dag og trener igjen den neste, sier Stefan Johansen.

OBS! Toni Kroos (Real Madrid og Tyskland) har sentret flest ganger til en kompis av alle spillere i denne kvalifiseringen. Suverent. 1007 ganger har han lyktes - på 1058 forsøk.

• Italia-Norge har avspark tirsdag kveld klokka 20.45, og vises på Max.