Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håndball-VM:

Glem Napoleon Bonaparte, Christian Dior og Charles de Gaulle. Norge er i VM-finalen og erobrer Frankrike

Vant mot Kroatia i semifinalen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

  • Kroatia - Norge 25-28 (10-12)

PARIS (Dagbladet): Gratulerer, kjære norske håndballgutter!

Norge er klare for en historisk VM-finale i håndball. Det ble klart etter en jevn semifinale mot håndballstormakten Kroatia i Paris, som gikk til ekstraomganger.

Torbjørn Bergerud og Kent Robin Tønnesen viste seg fram da det gjaldt som mest, og Bjarte Myrhol var en svært sterk bidragsyter begge veier denne kampen.

Sistnevnte klarte nesten ikke snakke etter kampslutt.

- Jeg har drømt om dette så sinnssykt lenge. Det har vært min største drøm. Jeg hadde familien i tankene mine i dag, sa kaptein Myrhol med tårer i øynene til TV 2 etter kampslutt.

I finalen venter VM-favorittene Frankrike, og de norske gutta er 60 minutter unna å erobre hele Frankrike.

- Dette kan ikke beskrives. Det er det største man kan oppleve som håndballspiller. Jeg er bare skikkelig takknemmelig for at det gikk vår vei.

- Gir oss aldri

I AccorHotels Arena i den franske hovedstaden er det plass til over 16 000 tilskuere. Mange nordmenn hadde tatt turen sørover og mange heiet fram de norske VM-heltene.

Søndag er det vertsnasjonen som står på motsatt banehalvdel klokka 17.30, og det takket være Torbjørn Bergerud som redder Norge på det aller siste straffekastet i andreomgangen.

- Jeg har ingenting å tape der. Jeg hadde bestemt meg for å gå dit lenge før han gikk til straffemerket, sa en rolig Bergerud etter kampen til TV 2.

- Det er en enorm selvtillit i gruppa og god moral. Vi gir oss aldri, kjemper hele veien og gjør alt for å stoppe dem, sa keeperen, som fikk skryt av samtlige etter kampen.

- Kommer til å bli verdens beste

Lagkamerat Sander Sagosen var mannen som kunne blitt «syndebukk» da kroatene fikk den aller siste straffen.

- Jeg er frustrer over det straffekastet mot, men vi har en matchvinner bak der. Han kommer til å bli verdens beste.

Også trener Christian Berge var fornøyd.

- Vi tenkte vi måtte ta med oss all energien fra den strafferedninga og inn i eksrtaomgangene. Helt ærlig vet jeg at han er kapabel til å redde den. Men jeg så ikke på. Jeg så på fysioen vår og så han juble, sa Berge til TV 2.

Sløv åpning

Det var en litt treg og målfattig start på kampen for de norske gutta - kledd i hvitt for anledningen. Kent Robin Tønnesen fikk en tominutter og Sander Sagosen misset et straffekast i åpningsminuttene.

Norge brukte faktisk hele 8:08 på å sette lagets første. Bjarte Myrhol reduserte til 2-1.

Håndballgutta fortsatte å slite offensivt i starten. Etter 12 minutter satte Espen Lie Hansen inn 4-2, og det ble starten på en bedre norsk periode.

To scoringer av Kristian Bjørnsen og en ny av Espen Lie Hansen sørget for 6-6 etter 16 minutter.

Og Norge fortsatte det gode spillet. Eivind Tangen viste fram skuddarmen og Bjørsen straffet kroatene på kontringer.

Etter 25 minutter var stillingen plutselig blitt 8-11 og Norge hadde snudd kampen.

Til pause var stillingen 10-12.

Vanskelig motstander

Historisk sett er Balkan-laget en tøff nøtt. Norge og Kroatia hadde før i kveld møttes 26 ganger siden den første landskampen i 1995. 15 har endt mot kroatisk seier. Norge har vunnet 9 og to kamper har endt uavgjort.

Etter pause fulgte lagene hverandre tett. Først utliknet kroatene til 12-12, før Norge våknet.

Norge ledet kampen lenge, men etter en målfattig periode snudde Kroatia.

Håndballgutta, for anledningen kledd i hvitt, hadde tidenes muligheter på slutten. Da ett minutt gjensto ledet Kroatia med ett mål, og Christian Berge tok time out.

Presset fram ekstraomganger

Sander Sagosen satte så trolig et av sine viktigste mål i karrieren, og utliknet 50 sekunder før slutt.

Kroatene fikk et frikast med fem sekunder igjen, og skaffet seg til slutt en straffe i det aller siste angrepet i kampen. O' Sullivan slapp den kroatiske spilleren ganske raskt, men de tsjekkiske dommerne blåste straffe.

Da de fleste trodde det var over for Norges del, viste 22-åringen Torbjørn Bergerud seg fram fra sin aller beste side.

Horvat, som hadde scoret fem mål så langt i kampen, klarte ikke overliste Norges gigant, og Bergerud sørget for at det ble ekstraomganger i fullsatte AccorHotels Arena.

Thriller

Få sekunder ut i den første ekstraomgangen fikk Christian O'Sullivan nok en utvisning, og kroatene fikk en straffe. De blåkledde scoret to mål før Norge sendte fram Kent Robin Tønnesen på straffekast. Mannen, som ikke hadde scoret et eneste mål så langt i kampen, satte ballen da det gjaldt som mest.

Da to minutter gjensto av den andre ekstraomgangen ledet Norge 26-25, og hadde tidenes mulighet til å få en liten luke.

O'Sullivan forsøkte å spille inn til Myrhol som ble revet ned av Stepancic. Sistnevnte fikk sin tredje utvisning, og måtte dermed ta plass på tribunen.

Minutter senere fikk Norge en ny straffe, også her ble Tønnesen sendt fram. Da Myrhol satte Norges siste i sluttsekundene var det klart; Norge var i finalen etter en skikkelig thriller.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling