Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball-VM 2018, semifinale: Frankrike-Belgia 1-0

Glem Neymar, Mbappé er klar til å ta over etter Ronaldo og Messi

Farten og kontringsevnen har gitt Kylian Mbappé (19) overskriftene i Russland. Mot Belgia utvidet han repertoaret og viste hvorfor han snart vinner sin første Balon d'Or.

I GODT SELSKAP: Kylian Mbappe slår av prat med en likemann underveis i semifinalen i St. Peterburg, Belgias likemann Eden Hazard. Blir Frankrike verdensmestere er det fort den unge franskmannen som blir kåret til den neste beste fotballspilleren i verden. Foto: AFP PHOTO / Giuseppe Cacace / AFP / NTB Scanpix
I GODT SELSKAP: Kylian Mbappe slår av prat med en likemann underveis i semifinalen i St. Peterburg, Belgias likemann Eden Hazard. Blir Frankrike verdensmestere er det fort den unge franskmannen som blir kåret til den neste beste fotballspilleren i verden. Foto: AFP PHOTO / Giuseppe Cacace / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrike-Belgia 1-0 (0–0)

BLIR FRANKRIKE VERDENSMESTERE 2018 er det bare å sette penger på Kylian Mbappé som den neste vinneren av Balon d'Or. Siden 2008 har de ti siste utgavene vært fordelt mellom Lionel Messis og Cristiano Ronaldo.

Den neste som deles ut vil få en ny eier.

ALT KYLIAN MBAPPÉ trenger er en VM-tittel. Tronskiftet vil uansett være et faktum etter det som har utspilt seg i Russland. Og jeg ser ingen andre å løfte til himmelen om dette går Frankrikes vei.

Kylian Mbappé er gutten.

For det er det han er, en gutt.

En tenåring som ikke var født sist Frankrike vant VM på hjemmebane (1998).

ANTOINE GRIEZMANN ER er riktignok en god utfordrer, men nei, det er ikke pirrende nok selv om han er en strålende toveisspiss. Det er heller ikke resten av Frankrikes potensielle VM-vinnere. Gode, men ikke alt det andre i en slik sammenheng. Ikke Balon d'Or gode. Og vinner Kroatia blir det Luka Modric, det føler jeg meg også sikker på.

Bir det England som løfter trofeet i Moskva 15. juli kan du sette pengene dine på VMs toppscorer, Harry Kane.

BEGGE DE TO siste er strålende fotballspillere som med en VM-tittel fortjener den individuelle utmerkelsen det er å vinne en gullball. Men ingen av dem er Kylian Mbappé. Som spiller sin fotball med en flyt og finesse det vakre spillet elsker.

Kall ham gjerne den nye vinen.

Den offensive vinden som vil herje internasjonal fotball i mange år.

DU ANTE HVA Kylian Mbappé hadde etter debuten for Monaco som 16-åring og da han begynte å herje i Champions League. I denne semifinalen hentet fram nye verktøy fra ei kasse stappfull av kvalitet. Og bare så vi ikke glemmer det, han er tre dager yngre enn Martin Ødegaard.

Tre dager yngre.

DIAMETRALT MOTSATTE TILNÆRMINGER gjorde Frankrike-Belgia til et taktisk sjakkspill av den fotballvakre typen, der utgangspunktet selvfølgelig var å nøytralisere og nulle ut motstanderen.

Frankrike skulle ligge lavt, kompakt, hogge til i omstillingsspillet og stå igjen med tre eller fire spillere for å gjenvinne ballen høyt i banen.

Belgia ville eie ballen og ta Frankrike ned langs kantene, samtidig som de hele tida hadde et våkent øye til den franske kontringsfaren, Kylian Mbappé.

Saken fortsetter under videoen.

STOCKHOLM: Er det mulig for en nordmann å finne den ultimate VM-stemninga i Sverige? Vi tok turen til Stockholm da Sverige møtte England i kvartfinalen. Reporter: Trym Mogen. Video: Emilie Rydning Vis mer Vis mer

I DET PERSPEKTIVET, som fort kunne gjort kampen til en gordisk knute, er det bare en ting å si. Takk herren for gode fotballspillere. Fotballspillere med ei verktøykasse så stappfull av ferdigheter at det egentlig ikke finnes solide mottrekk. For du må gjerne legge igjen en ekstra mann foran stopperne dine når du ikke har ballen, slik Belgia gjorde med Moussa Dembélé for å ha den ekstra sikringen mot Mbappe, med dermed ikke sagt at det er løst.

Det er alltid en fare.

Og denne kampen var full av dem.

DU MÅ GJERNE pakke inn Eden Hazard også, omringe ham med tre eller fire så fort han får ballen og setter fart framover, men det er ikke sikkert du lykkes. Så god er nemlig Belgias kaptein. Spør bare Frankrikes høyreside. Som ble utfordret, plaget og crosset på, spesielt før pause.

Og var ikke Hazard der kom Kevin De Bruyne.

FRANKRIKE ER I VM-finalen fordi de er litt bedre, litt klokere og litt jevnere besatt enn Belgia. Det var små marginer i St. Petersburg. Det skal være små marginer i en semifinale. Men likevel var det som om Frankrike egentlig ikke var i fare etter 1–0.

Jeg tror ikke de ønsket å eie matchen etter at de tok ledelsen.

Men sånn ble det i store perioder.

BELGIA FANT IKKE veien denne kvelden. Hazard var riktignok pigg og holdt høy klasse. De andre matchvinnerne var ikke der, ikke Kevin De Bruyne, og ikke Romelu Lukaku. Og da de virkelig trengte sin beste hodespiller på en defensiv dødball, Marouane Fellaini, tapte kongen av de fleste dødballer sitt livs viktigste hodeduell.

Han var faktisk sjanseløs mot Samuel Umtiti.

Nest best, som laget sitt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!