SELVSAGT NUMMER 1: Johannes Høsflot Klæbo viste at han er suverent best. FOTO: Gian Ehrenzeller/AP.
SELVSAGT NUMMER 1: Johannes Høsflot Klæbo viste at han er suverent best. FOTO: Gian Ehrenzeller/AP.Vis mer

Klæbo og Pellegrino Verdenscup langrenn Davos

Glem overmot, stavbrekk og rusten form: Ingen slår Klæbo i spurten!

Johannes Høsflot Klæbo tilbake på topp

DAVOS (Dagbladet): Så var den saken avgjort:

  • Ingen går fortere på ski enn Johannes Høsflot Klæbo

Fjorårets olympiske sprintmester kom til Davos med et spørsmålstegn etter en sesonginnledning preget av overmot, stavbrekk og bare sånn passe distanseform. Hvor rask var han egentlig denne vinteren?

Nå vet både vi og konkurrentene svaret. Han er definitivt raskest. Faktisk så mye raskere at alle som håper å slå ham I VM, egentlig er avhengig av at nordmannen feiler. Eller som sportens Federico Pellegrino, sportens nestraskeste presist sa det forleden:

- Jeg vet at Klæbo er sterkere enn meg. Jeg er sikker på det. Derfor må jeg være klar når Klæbo ikke er 100 prosent,

Da hadde Klæbo akkurat fått brukket en stav, og var rasende. For italieneren var dette tilfeldige uhellet det tegnet på usikerhet som alltid følger med denne mest dramatiske langrennsøvelsen.

Men det er også det eneste som denne vinteren stopper den raskeste.

FOR i dag gikk alt uten uhell, og Klæbo var suveren. Best i prologen, full kontroll i kvart -og semifinale, og uten motstand mot slutten av finalen.

Den avgjorde han med et taktskifte i den siste motbakken. Derfor ble dette aldri et spurtoppgjør, men han har utviklet enda høyere maksfart til å fikse det også.

For mest av alt fikser Johannes press.

HAN har jo vært presset i denne løypa før. For bare ett år siden hadde han vunnet alt i forkant av Davos-sprinten, men likevel var det noen som slett ikke var overbevist om kvalitetene:

- Inne på et flatt og lynraskt oppløp som dette, kan hvem som helst av oss spurte ned Johannes, påstod en av de svenske sprinterne i Davos-troppen. På forhånd.

I selve løpet tok Johannes en leken seier mot Pellegrino. Beste svenske ble nummer 20, og mannen med den pessimistiske vurderingen av sprintmesterens hurtighet på selve oppløpet ble selv nummer 29.

LIKEVEL hadde denne svensken et poeng. Akkurat toppfarten i fristil inne på oppløpet, har ikke vært regnet som den aller beste av Johannes sine kvalifikasjoner som skiløper.

En måned seinere i fjorårssesongen var det mulig å se da Pellegrino spurtslo ham i den paddeflate løypa i Dresden, selv om italieneren var langt mer ydmyk i vurderingen av denne knepne seieren:

- Nå får jeg i hvert fall noe å fortelle til barnebarna. Jeg har virkelig slått Johannes, sa Pellegrino, og glemte i farten at det var han som var regjerende verdensmester i sprint fristil.

Da Johannes på bare 21 år herjet som verst de første månedene sist vinter, var det lett å glemme det. Så suveren var den norske yndlingen.

MEN selv på sitt mest suverene tok han ikke alt på farten. Det er den sjeldne blandingen av toppfart, et voldsomt rykk og unike taktisk forståelse som har gjort at Johannes fortsatt bare 22 allerede står med tre OL-gull og seier i verdenscupen sammenlagt.

Den forrige Davos-seieren var et eksempel på det. Da stoppet han feltet i front av den første bakken både i semifinalen og finalen, bare for å sette plutselig toppfart. På det viset ga han ikke konkurrentene fordelen av å komme tett innpå i nedkjøringene før vending, og gikk lett fra.

SELVE VM-løypa i Seefeld innbyr ikke til de samme taktiske grepene. Der blir det sannsynligvis selve toppfarten som avgjør. Desto mer gledelig er det å se at et helt norsk sprintlag har farta inn selv om det litt tilfeldig ble med Klæbo på pallen.

Prologen i fartsløypa i Davos var en norsk styrkedemonstrasjon med Johannes og fem løpere til blant de 15 beste. Så ble Sondre Turvoll Fossli kjørt ned av Pellegrino i innspurten i semifinalen, mens Eirik Brandal havnet i den siste semifinalen. Det gir sjelden suksess i finalen.

DENNE bredden gjør VM-uttaket vanskelig. Den eneste som ganske sikkert har valgt riktig, er Petter Northug. Uansett hvor trist det er ikke å kunne leke med tanken på hva han kunne ha prestert fram mot vinterens mesterskap, forteller resultatene at han neppe ville fått plass i den norske VM-troppen.

For den blir bra. Og det aller beste er at den inneholder sportens klart raskeste, selv om Johannes helst snakker ned den posisjonen:

- Jeg er glad for hver eneste seier i verdenscupen. Særlig nå som det har buttet imot, sa han rett etterpå, og fortalte hvor vrien den tilsynelatende lette VM-løypa egentlig er:

- Der blir det lett å henge med i strømmen, og da også franskmennene farlige. Både Lucas Chanavat og Baptiste Gros er veldig raske. Det så vi underveis i dag, og i VM kan de like gjerne holde helt inn.

Men det gjør nok også Johannes Høstflot Klæbo.