I KVELD SMELLER DET: Åge Hareide har nuet og ettermælet å tenke på. For Ronny Deila er det annerledes. Den yngste treneren er også den som har mest å tape. Foto: NTB Scanpix
I KVELD SMELLER DET: Åge Hareide har nuet og ettermælet å tenke på. For Ronny Deila er det annerledes. Den yngste treneren er også den som har mest å tape. Foto: NTB ScanpixVis mer

Glem Ståle og Nils Arne. Dette blir tidenes norske trenerduell

For Hareide handler det om et udødelig ettermæle. For Deila handler det om framtida.

(Dagbladet:) TO NORSKE TRENERE i avgjørende kamp om retten til fotballens forjettede land har bare skjedd en gang før. I 2010. Da kom Ståle Solbakkens FC København ut på topp etter to kamper mot en vikarierende og taktisk vranglåst Nils Arne Eggens Rosenborg. Men selv om det var mye prestisje og penger på spill i kampen om det skandinaviske herredømmet for fem år siden også, kan ikke 2010-duellen måle seg med det som ligger i potten når Ronny Deilas Celtic møter Åge Hareides Malmö FF.

Først og fremst fordi pengene nesten er doblet.

Dernest fordi de to trenerens gevinst ved seier er så uendelig mye større denne gangen.

NILS ARNE EGGEN var kanonisert for lenge siden da det glapp i 2010. Ståle Solbakken, etter å ha nådd 16-delsfinalene sesongen før (tap for Marseille) var allerede en av FC København-historiens største. Så det var mest penger og prestisje det handlet om den gangen, ved siden av den sportslige utviklingen og læringen man får på det absolutt øverste nivået.

Denne gangen, ved siden av alt det sportslige, ligger det også et optimalisert ettermæle og en potensielt lysende karriere i potten.
 
ÅGE HAREIDE (61) gjorde det i fjor, har enda en gang tatt Malmö til play off på sensasjonelt vis og har i alle sammenhenger ingenting å tape mot Celtic. Det er et deilig utgangspunkt. Hareide er allerede en stor Malmö-trener, og blir selvfølgelig udødelig i klubbhistorien om han gjør det igjen.

RONNY DEILA (39) derimot, hvis første forsøk endte i en tilnærmet dobbeltfiasko mot Legia Warzawa og Maribor, har bare krav og press. Det er ikke fullt så bekvemt. Å vite at man har alt å tape kan fort bli en forstyrrende faktor. For det er ikke bare forskjellen på Europa Leagues trøstepremie og en potensiell CL-gevinst og lagutviklende pott på rundt 20 millioner pund som vil være Deilas problem, trenerkarrieren hans vil også ta et steg tilbake med tap.

Istedenfor to skritt fram.

RONNY DEILA FÅR ikke sparken om Celtic mislykkes enda en gang. Han blir inntil videre treneren som har misset i to (tre) meget overkommelige forsøk når det virkelig gjelder. Men går Celtic til gruppespillet er Ronny Deila en historisk Celtic-suksess allerede etter ett år i jobben.

Det vil bli lagt merke til ut over Skottland, åpne dører og bane vei for det neste steget i en større liga.

• Celtic-Malmö vises på Viasat 4 onsdag kveld. Avspark 20.45.