DUMT FORSØK: Et dumt forsøk på å komme hurtig i gang med eget angrep ble til en amerikansk scoring. Foto: AFP/SCANPIX
DUMT FORSØK: Et dumt forsøk på å komme hurtig i gang med eget angrep ble til en amerikansk scoring. Foto: AFP/SCANPIXVis mer

Glem tabben, England!

En enkelt fadese har lite å gjøre med VM-sjansene.

|||INGEN plager seg så hensynsløst sarkastisk med egne tabber som engelskmenn. I så måte er det definitivt grønt lys over fotballandet for mye moro med Robert Green. Men det er ganske meningsløst.

Dette var en type feil som en såpass ok keeper gjør svært få av. Et dumt forsøk på å komme hurtig i gang med eget angrep ble til en amerikansk scoring. Muligens var det godt gjort av landets beste målmann å få til noe sånt uten glidemiddel, såpe eller andre glatte godsaker på hanskene, men kvikk humor rundt en tilfeldig miss hjelper ikke dette laget videre i mesterskapet.

Til sånt er det bedre å finne fram til kveldens engelske lyspunkter. Det er faktisk ikke så vanskelig.

FABIO CAPELLO kommer til å få spillerne sine til å fokusere på akkurat det. Det er denne evnen til å ta tak i helheten i spillet som har gjort ham til en av sportens beste trenere og til en god mann for England.

Dessuten stiller han med et par bra virkelig lysende eksempler fra åpningskampen. For bak det skuffende 1 - 1 resultatet var det øyeblikk som tydelig peker mot bedre poengfangst.

Stort mer er det ikke som teller i en innledningsgruppe som England uansett kommer seg videre fra. Det som gikk skeis med Robert Green, er til å glemme om fokus flyttes fra keepertabben til lagets framgang.

SELVSAGT var den mest iøyenfallende suksessen trenerens eget spissvalg. Emilie Heskey som spillpunkt på topp ga jo umiddelbart resultat.

Forspillet til ledermålet var av toppklasse; et røft trykk mot kroppen til oppasser Jay DeMerit, fart mot ballen og en perfekt stikker i det åpne rommet rett før Steven Gerrard var på vei inn der.

På et lag med såpass mye fart i rommene rundt midtspissen er det viktig å få kontrast i den feilvendte spilleren. Det har England både i Heskey og erstatter Crouch. Så får heller byttet komme tidligere slik at Heskey er uthvilt nok til ikke å gå såpass ofte i offside.

På samme vis antydet 1 - 0 scoringen løsningen på den vriene arbeidsfordelingen mellom Gerard og Frank Lampard. England er farligere med Liverpool-spilleren ganske høyt i banen og med klart ulike oppgaver for to klassespillere som begge kunne ha fungert som spillmotor på midten.

DESSUTEN framstår England allerede fra VM-start som mer disiplinert enn på lenge med Fabio Capello som sjef.

Når troppen går igjennom kampvideoen sammen får de se et høydepunkt etter 35 minutter i første omgang. Det var da en tilsynelatende god amerikansk kontringsmulighet endte med seks mot to i engelsk favør nede i eget straffefelt. Så konsentrert på å jobbe fram et resultat er dette engelske laget.

Det er en slik innstilling som til slutt vil betyr adskillig mer for innsatsen i Sør-Afrika enn en tilfeldig fomlete keeper.

LA GÅ AT spørsmålstegnene ved denne generasjon etterkommere av sportens mor fortsatt er ganske store; venstresida er offensiv svak, midtbanen ennå ikke organisert for å ta av for alt defensivt trøbbel og stopperparet blir for treigt når Ledley King ikke klarer å fullføre kampene.

Det er disse årsakene som gjør den felles konsentrasjonen ekstra viktig for England.

Og det var slett ikke der det glapp mot USA.

Dette var bare en unødvendig keepermiss.