Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Glem treer-drømmen, Norge. Nå må dere gjøre alt selv

Kan ikke bli beste treer.

FOKUSER PÅ ITALIA: Alexander Toft Søderlund og Per-Mathias Høgmo blir ikke beste treer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FOKUSER PÅ ITALIA: Alexander Toft Søderlund og Per-Mathias Høgmo blir ikke beste treer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SISTE: Romania slo Færøyene 3-0 på bortebane i kveld, noe som betyr at Norge ikke lenger kan bli beste treer.

Det betyr at Norge sannsynligvis må slå Italia for å ta seg direkte til EM. Hvis ikke blir det playoff-spill mot et av de andre landene som ble nummer tre i sin gruppe.

Ungarn (15 poeng) eller Ukraina (13 poeng nå, men får 16 poeng dersom de slår Spania i siste kamp) blir beste treer.

Følgende ble skrevet før Romania-kampen:

Om Per-Mathias Høgmos menn taper i Italia, ender vi opp med 13 poeng på treertabellen. Dersom vi skulle spille uavgjort i Roma, blir vi stående med 14 poeng.

14 poeng gir i teorien Norge en mulighet til å bli beste treer, og påfølgende billett til EM. Men når vi ser på hva som i realiteten må skje på fotballbaner rundt om i Europa, blir det fort for urealistisk selv for de største optimistene.

For i gruppe F er det Romania og Ungarn som kniver om den viktige andreplassen. Det er Romania som har EM-billetten i lomma før møtet med Færøyene i kveld. Dersom Romania vinner den kampen, vil Ungarn bli nummer tre i gruppa.

Ungarn møter på sin side tabelljumbo Hellas. Hellas blir sist i gruppa på grunn av dårligere resultater i innbyrdes oppgjør mot Færøyene, selv om de skulle vinne mot Ungarn. Det vil si at Ungarn blir stående på 15 poeng på treertabellen uansett hvordan det går mot Hellas.

Så hvordan kan Norge da bli beste treer? Ved at Romania taper mot Færøyene og Ungarn slår Hellas. Da vil Romania ende på 13 poeng på treertabellen. Romania har ikke tapt en eneste kamp i gruppespillet så langt.

Men heller ikke det er nødvendigvis nok for Norge selv om Høgmos menn skulle ta poeng i Italia.

For Ukraina er det andre laget som kan snyte Norge for jubel i så tilfelle. Med 13 poeng på treertabellen har landet bedre målforskjell enn Norge. Det betyr at Ukraina må tape den siste kampen for at Norge skal være bedre treer.

Dersom Ukraina vinner, kan Slovakia bli nummer tre i samme gruppe. Men da må de tape mot Luxembourg og bli stående på 13 poeng.

Det er gruppevinner Spania som venter på motsatt banehalvdel for Ukraina i morgen. Spania har for lengst kvalifisert seg til EM, og det settes derfor spørsmålstegn ved motivasjonen til stjernegalleriet.

Det betyr at Per-Mathias Høgmo og landslagsgutta bør fokusere på én ting; å slå Italia i Roma.

Hvis ikke er det lov å håpe at Malta tar poeng mot Kroatia, og samtidig sender Norge til det første mesterskapet siden 2000. Dersom Kroatia avgir poeng mot Malta, er Norge klare selv med tap for Italia.

Romania møter Færøyene 18.00 i dag. Allerede da kan Norges håp om å bli beste treer være over.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!