KOMMENTERER TRENERAVGANGEN: John Arne Riise har bare godt å si om José Mourinho. Men han skjønner at United-styret ikke hadde noe valg. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KOMMENTERER TRENERAVGANGEN: John Arne Riise har bare godt å si om José Mourinho. Men han skjønner at United-styret ikke hadde noe valg. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Treneravgangen i United

Glemmer aldri Mourinhos gest

- Han kom bort og ga meg en klem, og lurte på hvordan det gikk. Han er en ekstremt hyggelig person, sier John Arne Riise til Dagbladet.

Avgangen til José Mourinho (55) i Manchester United er den store fotballnyheten det siste døgnet. Svake resultater, dårlig spill og en tabellplassering som ikke er Old Trafford verdig, ble portugiserens bane.

John Arne Riise (38) har møtt Mourinho flere ganger som spiller for Liverpool, Roma og Fulham. Han mener avgangen var uunngåelig, men tegner samtidig bilde av et varmt menneske.

Til Dagbladet forteller Riise en historie tilbake til 2009. Roma spilte 3-3 mot Inter på en av de mektigste stadionene i verden - Giuseppe Meazza i Milano - bedre kjent som San Siro.

- Jeg scoret mitt første mål for Roma borte mot Inter. Før kampen kom Mourinho bort og ga meg en klem, og lurte på hvordan det gikk. Etter kampen gjorde han det samme. Han sa: «Lykke til og stå på.»

Riise fortsetter:

- Han er en ekstremt hyggelig person. Derfor tror jeg folk misforstår ham litt når han er som han er som trener i media. Som mange andre personer er han annerledes utenfor mediesirkuset.

JUBEL: John Arne Riise (i midten) scoret sitt første mål for Roma mot Inter i 2009. Her jubler han mot den tilreisende fansen på San Siro. Foto: NTB scanpix
JUBEL: John Arne Riise (i midten) scoret sitt første mål for Roma mot Inter i 2009. Her jubler han mot den tilreisende fansen på San Siro. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Hvorfor klemte han akkurat deg?

- Før kampen sto vi i spillertunnelen, og jeg sto alltid først. Jeg hadde spilt mot ham for Liverpool mot Chelsea, så han visste godt hvem jeg var. Fordi jeg hadde scoret mot ham et par ganger, kom han bort og ga meg en klem. Han spurte hvordan det gikk, om jeg trivdes i Roma, hvordan det gikk med språket, og så videre.

- Hvordan reagerte du?

- Sånn var det da jeg var i Liverpool også. Han kunne komme bort, klappe meg på skuldra eller kinnet, ta meg i hånda og si: «Well done.» Han har alltid vært sånn mot meg. Jeg har alltid hatt et godt syn på ham. Selv om han ville vinne for enhver pris, så er han også et menneske oppi dette. Han har alltid vært veldig hyggelig mot meg. Og det er noe jeg har satt pris.

Riise sier det likevel ikke kommer som et sjokk at 55-åringen har fått sparken i United. Laget ligger på sjetteplass i Premier League, 19 poeng bak Liverpool. Og det som verre er: Opp til Chelsea på fjerdeplass - den siste plassen som gir Champions League-billett - er det elleve poeng.

- Har forandret seg

- Dette var noe som måtte skje, erklærer Riise.

- Jeg synes Mourinho har forandret seg de to siste åra. Du har sett i lang tid hvordan han har behandlet spillerne sine i media. Han har både kritisert dem og vært skeptisk. Klart: Du kan aldri bare klandre treneren for resultatene. Men til sjuende og sist er det treneren som får skylda. Jeg synes United har vært fryktelig dårlig. Det har ikke vært noe system over måten de har spilt på.

Riise fortsetter:

- Du har sett et United som forsvarer seg på Old Trafford. Normalt skal det være motsatt. Jeg husker fra min egen tid i Liverpool: Du fryktet å komme til Old Trafford. Her var det alltid et kjør. Sånn har det ikke vært i det siste. Det var bare et tidsspørsmål før noe måtte skje. Og det toppet seg mot Liverpool i helga (1-3). Det var kampen som kunne snudd det for Mourinho. I stedet ble United rett og slett overkjørt.

ONSDAGENS AVIS: Daily Mirror slår onsdag fast at det var godt humør på United-treninga etter at Mourinho fikk sparken. Solskjær overtar midlertidig, heter det.
ONSDAGENS AVIS: Daily Mirror slår onsdag fast at det var godt humør på United-treninga etter at Mourinho fikk sparken. Solskjær overtar midlertidig, heter det. Vis mer

Riise påpeker at det ikke alltid er sånn at manager og klubb passer sammen.

- Dette var tydeligvis ikke en god match. Det var tydelig at han og styret kranglet, og at han ikke fikk spillerne han ville ha. Samtidig må du se på spillerne som han kjøpte og som ikke presterte i det hele tatt. Flere av spillerne var langt under pari. Som trener sitter du der med det fulle ansvaret.

Engelske medier skrev tirsdag at Mourinho ankom Uniteds treningsanlegg, Carrington, klokka 09.00 lokal tid. 46 minutter seinere ble det offisielt at han var ferdig i klubben.

Flere medier melder at han skal ha fått 15 millioner pund i sluttpakke, eller 164 millioner kroner. Da han forlot Carrington igjen, var han nybarbert og smilende, rapporterer Daily Mail.

Ifølge samme avis ble beslutningen om å sparke Mourinho tatt mandag. At han lot Paul Pogba sitte på benken mot Liverpool, skal ha vært en av dråpene som fikk det til å renne over. «En så dyr spiller kan ikke sitte på benken og råtne», skal ha vært omkvedet på styrerommet.

- Det er alltid klubber som trenger en ny trener. Men jeg tipper at Mourinho nå kommer til å ta seg en lang pause, sier Riise.

- Kanskje tar han over et landslag. Kanskje tar han seg en tur til Kina. Men han er et konkurransemenneske. Jeg tror ikke det er dette han ønsker å bli husket for. Jeg tror fortsatt han vil vise folk hvem han er.

Riise er ikke tvil om at Premier League har mistet en av sine absolutt største profiler:

- Som trener var han utadvendt. Han snakket høyt, var morsom på pressekonferanser - og hadde alltid et humoristisk motsvar. Han kunne være litt arrogant. Men han har også resultatene i karrieren som gjorde at han kunne være arrogant.

Skryter av Klopp

Helt annerledes er det for Jürgen Klopp, treneren i Riises gamle klubb, Liverpool.

- Han har fått folk til å endre synet på Liverpool totalt. Nå har spillere lyst til å komme til klubben. Andre lag frykter å møte Liverpool, spesielt i Champions League, men også i Premier League. Nå snakker alle bare positivt om klubben. Det er takket være Klopp og måten han har endret system og spillestil på.

United har gitt seg selv frist til ut sesongen med å finne ny trener. Tottenhams Mauricio Pochettino skal være favoritt til å overta permanent. Ole Gunnar Solskjær går inn midlertidig.