SKREKKOPPLEVELSE: Tor Odd Iversen tenker med skrekk og gru tilbake på det som skjedde i 1995. Her fra i dag, med sønnen Theodor, på et langt tryggere Lerkendal stadion. Foto: Privat
SKREKKOPPLEVELSE: Tor Odd Iversen tenker med skrekk og gru tilbake på det som skjedde i 1995. Her fra i dag, med sønnen Theodor, på et langt tryggere Lerkendal stadion. Foto: PrivatVis mer

Advarer Sarpsborg-fansen i Istanbul

Glemmer ikke voldssjokket

Torsdag spiller Sarpsborg borte mot Besiktas i Europa League. For 23 år siden ble Tor Odd Iversen (50) angrepet av supporterne til det tyrkiske laget.

  • Besiktas - Sarpsborg, kl. 19.00 torsdag

ISTANBUL (Dagbladet): - På godt norsk: Jeg fikk rundjuling, sier den tidligere NRK-reporteren, som fortsatt har nakkesleng etter angrepet.

Å komme til Tyrkia kan være himmel eller helvete for tilreisende fotballsupportere. Lydnivået er det høyeste i Europa. Men når mange menn møtes på tribunen, kan det også oppstå aggresjon. Besiktas-fansen er beryktet på godt og vondt.

I går ettermiddag landet et Sarpsborg-fly med 180 personer i Istanbul. I morgen kveld skal den norske Askeladden i aksjon mot hjemmelaget på Vodafone Park. Stadion har en kapasitet på 41 000 tilskuere, og det forventes en dampende heksegryte.

Kvalifisering

Akkurat slik det var 23. august 1995. Rosenborg spilte borte mot Besiktas og tapte 3-1, men gikk videre på bortemål. For Tor Odd Iversen utviklet opplevelsen seg til et helvete på jord.

BERYKTET: Besiktas-supporterne er ikke de snilleste gutta i klassen. Dette bildet er fra 2013 da de kastet stoler inn på banen i Istanbul-derbyet mot Galatasaray. Opptøyene endte med at klubben måtte spille fire kamper uten tilskuere. Foto: NTB Scanpix
BERYKTET: Besiktas-supporterne er ikke de snilleste gutta i klassen. Dette bildet er fra 2013 da de kastet stoler inn på banen i Istanbul-derbyet mot Galatasaray. Opptøyene endte med at klubben måtte spille fire kamper uten tilskuere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tor Odd er sønn av den avdøde Rosenborg-legenden Odd Iversen. Den gang – for 23 år siden – jobbet han for NRK Sør-Trøndelag.

- Rosenborg spilte kvalifisering til europacupen. Allerede åtte-ni timer før kampen var det 15 000 tilskuere på stadion. De sang, hoiet og skrek. Etter kampen skulle vi ta taxi tilbake til hotellet og gjøre klart et innslag til morgensendingen neste dag. Da ble jeg og en kollega angrepet av 14-15 tyrkere. Jeg vil ikke si at det var fotballsupportere. Det var pøbler, forteller Iversen.

Han sier at det ikke var noe som foranlediget voldsepisoden, annet enn at det oppsto massesuggesjon rundt de to nordmennene. Kollegaen klarte å rømme over i en annen taxi. Selv ble han sparket og slått til blods, før taxisjåføren klarte å kjøre av gårde.

- De knuste et vindu på min side. Og de krøp inn i passasjersetet foran. Sjåføren fryktet for bilen, fikk sparket dem ut – og klarte å kjøre av sted, forteller Iversen.

Fikk hjelp

Han anslår at marerittet varte i 10-15 minutter. Tilbake på hotellet fikk han hjelp av Rosenborgs medisinske team. Han klarte også å gjøre ferdig det planlagte innslaget til NRK Sør-Trøndelag. Han tenkte ikke over seinskader.

- Jeg var full av adrenalin. Å bli ferdig med jobben var det eneste som sto i hodet mitt. Det var først etterpå at plagene kom. Jeg fikk nakkeslengskade og kronisk hodepine. I tre år var jeg ute av arbeidslivet. I dag vil jeg definere meg som frisk, men jeg merker fortsatt nakkeslengen.

GLEDER SEG: Ole Jørgen Halvorsen og Sarpsborg har ikke kommet til Istanbul for å være turister. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån
GLEDER SEG: Ole Jørgen Halvorsen og Sarpsborg har ikke kommet til Istanbul for å være turister. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån Vis mer

Iversen fortsetter:

- Jeg har ingen annen forklaring enn at vi ble angrepet fordi vi var lyse i huden. Vi hadde ikke på oss effekter som tydet på at vi var Rosenborg-supportere. Noen begynte å angripe, deretter kom flere til.

Iversen er i dag selvstendig konsulent i Trøndelag. Det beste rådet han har til Sarpsborg-supporterne er at de tar forholdsregler og følger det organiserte reiseopplegget.

Aldri opplevd maken

- Besiktas har en ny stadion i dag. Den er mer intim og arrangementet rundt er mer profesjonelt enn den gang. Men selv om du merket at folk var fiendtlig innstilt, har jeg aldri opplevd maken til stemning på en fotballkamp. Det er et trykk som er helt enestående. Det må bare oppleves, sier Iversen.

- Jeg har ikke vært i Tyrkia siden. Men jeg vil ikke fraråde noen å dra dit. Som bortesupporter bør du ta utgangspunkt i oppsatt transport og forholde deg til et eventuelt reiseselskap.

Besiktas-supporterne har ofte hatt et negativt søkelys på seg. I 2013 ble et derby mot Galatasaray stoppet da det ble kastet stoler inn på banen. Bråket startet da Galatasaray-spiller Filipe Melo ble utvist. Besiktas ble straffet med å spille fire hjemmekamper uten publikum.

For to år siden ble 29 personer drept da to bomber eksploderte utenfor stadion. Bombene gikk av etter at Besiktas slo Bursaspor 2–1, og var hovedsakelig rettet mot politifolk. Kurdistans frihetsfalker (TAK) – en utbrytergruppe fra PKK – tok på seg ansvaret for bombene, som var en del av et større terrorangrep i Istanbul. I alt 38 personer ble drept.

Sarpsborg møter et Besiktas som ligger på fjerdeplass i den tyrkiske ligaen. Serieleder er Galatasaray. Der har den norske landslagsspilleren Martin Linnes vært siden 2016.

HAR LANDET: Sarpsborg-trener Geir Bakke på vei ut av flyplassen i Istanbul i går. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån
HAR LANDET: Sarpsborg-trener Geir Bakke på vei ut av flyplassen i Istanbul i går. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån Vis mer

Om Besiktas – og det som skal skje i en kokende Istanbul-gryte – sier han:

- Et godt lag. De er vesentlig bedre framover på banen enn bakover. For Sarpsborg handler det om å tette igjen de første 20 minuttene. Da kan alt skje. Spillerne møter en heksegryte de ikke har vært med på før. Dette blir høylytt, kaotisk og heftig.

Blant stjernene på Besiktas finner vi spillere som har markert seg i store klubber tidligere: Adriano, Pepe, Ryan Babel og Álvaro Negredo.

Verdensstjerner

Sarpsborgs analysesjef, Dag Tore Bergerud, så hjemmekampen Besiktas spilte mot Yeni Malatyaspor i helga. Der vant de 2–1. Sarpsborg – på sin side – fikk en dårlig generalprøve til Europa League da laget tapte 1–2 for Odd søndag.

- Jeg vurderer Besiktas til å være i sjiktet under topp fem-lagene i de beste ligaene. Det er et lag spekket med verdensstjerner, sier trener Geir Bakke.

- Det kommer til å bli tøft, erkjenner midtbanespiller Ole Jørgen Halvorsen.

Også Genk og Malmö er i gruppa i Europa League.