Peng Shuai tennisstjernen som forsvant

Glemt i NRK-tabbe

NRK Dagsrevyen forklarte godt om tennisstjernens meetoo-sak i Kina. Men glemte hvordan IOC-ledelsen sminker overgrepene til det kinesiske regimet.

LIKSOM-BEVIS: Et videomøte mellom IOC-president Thomas Bach og Peng Shuai var ment å fungere som bevis på at den kinesiske tennisstjerna har det bra. Det beviset fungerer ikke. Nå må sentrale norske idrettsledere reagere på IOC sin håndtering av denne saken. Foto: AFP / IOC / Greg Martin
LIKSOM-BEVIS: Et videomøte mellom IOC-president Thomas Bach og Peng Shuai var ment å fungere som bevis på at den kinesiske tennisstjerna har det bra. Det beviset fungerer ikke. Nå må sentrale norske idrettsledere reagere på IOC sin håndtering av denne saken. Foto: AFP / IOC / Greg Martin Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NRK sin Dagsrevy hadde i kveld et langt innslag om hvorfor de kinesiske myndighetene slår hardt tilbake i meetoo-saken til den kinesiske tennishelten Peng Shuai.

Den flinke Kina-korrespondenten Kjersti Strømmen forsøkte å få reaksjoner om skandalen på en lokal restaurant, og regimets sviktende internasjonale omdømme ble forklart av en Kina-forsker i studio. Men ingen satte et spørsmålstegn ved hvordan Shuai tilsynelatende var smilende på plass igjen etter tre uker i forvaring:

- Kinesisk tennisspiller tilbake, lød Dagsrevyens naive intro på saken, der de også brukte den famøse videoen med IOC-president Thomas Bach og Peng Shuai som tegn på at alt liksom var som normalt for den forsvunnede tennisstjernen.

Ingen forklarte at denne videoen var arrangert av de kinesiske myndighetene ved hjelp av den internasjonale Olympiske komie (IOC), og at dette stuntet i hele dag er blitt møtt med avsky og fortvilelse fra Amnesty og ulike menneskerettighets-organisasjoner verden over.

Eller at våre egne nyvalgte olympiske lederne stilltiende har latt denne kinesiske PR-bløffen få skje.

DEN siste tida har tre norske kvinner blitt snakket inn i sentrale verv i den internasjonale olympiske bevegelsen. Det er i utgangspunktet bra; en norsk demokratisk bakgrunn kan fungere for å hjelpe fram en mer åpen, likestilt og sosialt bevisst internasjonal idrett. Men da må innflytelsen brukes.

Det har ikke skjedd i meetoo-saken til den kinesiske tennisstjernen Peng Shuai. Der har våre tre sentralt plasserte ledere ikke sagt ett ord om hvilke verdier dette angår. Og det uansett hva som faktisk måtte være rett og galt. Altså om alle sin mulighet til å løfte fram det de opplever som en seksuell krenkelse, og en alminnelig frihet for meninger.

Denne friheten blir nå brutt for åpen videokanal hos OL-arrangør Kina, og det med IOC-president Thomas Bach selv bak kameraet.

Og alt dette skjer uten at våre tre olympiske ledere Kristen Kloster Aasen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Berit Kjøll våger å snakke om det.

Eller at NRK Dagsrevyen forteller om hvorfor IOC hjelper til med å skjule kinesisk undertrykking.

PENG SHUAI er den 35 år gamle kinesiske superstjernen som for tre uker siden la ut en melding på den populære sosialkanalen Weibo om at hun en gang hadde hatt et langvarig tvunget seksuelt forhold til Kinas tidligere visestatsminister Zhang Gaoli. Han er 40 år eldre enn henne.

Denne fortvilte beskjeden fra Shuai om at hun ble voldtatt tre ganger av Gaoli, fikk ligge på den kinesiske meldetjenesten Weibo i en halvtime før den statlige sensuren fjernet alt. Da var skaden allerede skjedd for en av Kinas mektigste menn.

Mange av Weibos mer enn 246 millioner brukere hadde tatt bilde av tennisspillerens melding, og historien ble spredd på ulike kinesiske sosiale kanaler før myndighetenes overvåkningsnett fungerte.

forsvant også Peng Shuai. Ingen hørte noe fra henne, og tennisvenner fra hele verden begynte å bekymre seg om hun var tatt av myndighetene.

Mens de internasjonale tennis-organisasjonene, en rekke sportsstjerner, Amnesty og globale menneskerettighetsforkjempere ba om en rettferdig behandling, nektet IOC å uttale seg:

- Erfaring viser at stille diplomati gir den beste muligheten til å finne en løsning for slike spørsmål. Det forklarer hvorfor IOC på det nåværende tidspunkt ikke vil si noe, skrev den olympiske bevegelsen i en pressemelding.

Denne såkalte «løsningen» kom da også på sitt tvilsomme olympiske vis.

I GÅR postla IOC triumferende bildet av president Thomas Bach i stylet videosamtale med en smilende Peng Shuai.

Lørdag var tennisstjernen blitt tatt med på middag i Beijing med den statlige pressetjenesten Global Times og på organisert trening med barn etterpå for å forsikre omverdenen at hun hadde det fint. Så fulgte propagandavideoen med IOC-presidenten:

- Hun hadde bare trengt litt ro, og håpet alle ville respektere privatlivet fred, lød forklaringen fra dette videomøtet. Den arrangerte videosamtalen med Bach var liksom beviset på det, og Shuai ble rapportert å ha takket IOC for all omtanke og hjelp.

- Jeg ble beroliget av å se at alt er i orden med Peng Shuai. Det var det viktigste for oss. Hun virket å være avslappet, og jeg tilbød henne all vår hjelp. Det var hun åpenbart glad for, sa Emma Thero, den tidligere finske ishockeyspilleren som nå leder IOC sin utøverkomité.

Det var hun som Thomas Bach brukte som medsitter bak kameraet på dette olympiske PR-stuntet.

MEN det er ingen grunn til å la seg berolige av at IOC-president Thomas Bach enda en gang løper diktaturenes ærend. Denne seansen er ikke bevis for noe annet enn at det kinesiske regimet har full kontroll over alle som våger å utfordre deres autoritet.

Og at den olympiske idretten er villig til å hjelpe makthaverne:

- IOC viser en avskyelig likegyldighet overfor seksuelle overgrep og kvinnelige utøvere, uttaler sportsorganisasjonen Global Athlete:

- Denne videoen later som Peng aldri har fortalt om seksuelt misbruk og aldri har vært forsvunnet. IOC er medskyldig i Kinas ondsinnede propaganda, konkluderer denne utøverorganisasjonen, og får støtte av de som kjemper for menneskerettighetene:

- Det vi ser her er en statskontrollert fortelling. Bare myndighetene og deres medier får formidle innholdet i Pengs historie, sier Kina-ekspert Maya Wang hos Human Rights Watch nå til CNN.

De norske olympiske lederne sier ingen ting.

Og overraskende nok heller ikke NRK denne mandagskvelden.

DA Kristin Kloster Aasen forleden ble utfordret av VG om denne stillheten, understreket hun at den var prinsipielt viktig:

- Som IOC-medlem er mitt svar at vi er eier av lekene. Det er innenfor området for gjennomføringen av lekene at vi har et ansvar for å sørge for at man opprettholder de forpliktelsene man har som arrangør, fortalte hun, og slo fast:

- Jeg har ikke noe anliggende med tanke på å henvende meg til kinesiske myndigheter.

MEN den ellers så reflekterte Kloster Aasen er mer enn et stadig viktigere IOC-medlem og betrodd hjelper for Thomas Bach. Hun sitter også i styret til Norges idrettsforbund som en av president Berit Kjøll nærmeste rådgivere. Der er dessuten Astrid Uhrenholdt Jacobsen som representant for utøverne; det samme vervet hun har internasjonalt i IOC.

Ledelsen i norsk idrett er nå altså tettere bundet til den olympiske bevegelsen enn noen gang før. Det forplikter.

Dette er et NIF-styre som stadig lover å bli tydeligere i internasjonale verdispørsmål. Seinest for en måned siden vedtok Idrettstinget et nytt regelverk som skulle sikre nettopp det.

- Vår stemme vil bli hørt. Jeg tror vi kan gjøre en forskjell, sa Kjøll før hun i sommer selv ble medlem av styret i den Europeiske Olympiske komité (EOC).

Men da må disse lederne våge å si noe.

DEN eneste som foreløpig har gjort det, er den unge, strålende tennisspilleren Casper Ruud. Midt i sin egen internasjonale suksess under ATP-turneringen for et par dager siden, tok han opp saken:

- Vi er alle bekymret og tankene er med henne. Jeg har vært fokusert på denne turneringen, men det er en av de mest alvorlige sakene i sportsverdenen nå, sa Ruud til NRK, og fortsatte:

- Jeg vet at alle spillerne her er bekymret. Jeg håper at det går bra med henne og at vi får en indikasjon på at det går bra med henne.

DEN indikasjonen er fortsatt ikke kommet selv om IOC gjør sin PR-jobb for de kinesiske myndighetene.

Det er trist for Peng Shuai og hennes rettigheter. Men det er også trist for en norsk idrett som stadig knyttes tettere til de olympiske sjefenes renkespill.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer