Glenn Hyséns fotballsønn står fram som homofil

Som den første i svensk fotball. - Jeg er stolt av Anton.

SIER KLUBBER ER BLITT SKREMT BORT: Anton Hysén sier klubber som har vært interesserte i å hente ham har ombestemt seg når de har fått vite at han er homofil. Foto: YouTube
SIER KLUBBER ER BLITT SKREMT BORT: Anton Hysén sier klubber som har vært interesserte i å hente ham har ombestemt seg når de har fått vite at han er homofil. Foto: YouTubeVis mer

(Dagbladet): Anton Hysén har foreløpig ikke hatt en like framgangsrik fotballkarriere som pappa Glenn eller bror Tobias.

I dag er det likevel han som stjeler overskriftene i Sverige. Det er i et intervju med fotballbladet Offside at 20-åringen - som har aldersbestemte landskamper på CV'en - står fram som homofil.

Ifølge Expressen er han den første mannlige fotballspilleren i landet til å komme ut av skapet.

- Det finnes mennesker som ikke fikser at folk er homofile. En klubb kan for eksempel være interessert i å hente meg, men så får treneren vite at jeg er homo, og så ombestemmer de seg, sier Anton Hysén.

Pappa Glenn, som spilte for Liverpool mellom 1989 og 1992 og er en av Sveriges mest kjente fotballspillere gjennom tidene, sier til Dagbladet at han er stolt av sønnens valg om å stå fram.

- Anton er lettet
- Jeg har diskutert dette med ham flere ganger, og har sagt at han har 100 prosent støtte uansett hva han gjør. Men det er klart det har vært en vanskelig avgjørelse. I andre kretser, for eksempel innen musikk- eller filmbransjen, ville ingen brydd seg. Ettersom det er fotball blir det derimot en annen sak. Bare det er i seg selv helt sykt. Men sånn er det. I en fotballgarderobe er det mye sjargong og fleiping om homofile. Det er slik det alltid har vært. Men jeg tror Anton bare er lettet over å få sagt det, jeg tror ikke han vil få noen negative reaksjoner, sier Hysen.

- Så du frykter ikke at han skal bli hetset av tilskuere og motspillere?

- Ikke på det nivået han spiller nå, i Divisjon 2 (tilsvarer fjerde høyeste nivå i Sverige). Jeg er selv trener for laget, og det er ikke så mange tilskuere på de kampene. Derimot er jeg helt overbevist om at jeg selv og broren hans Tobias (som spiller på høyeste nivå for IFK Göteborg) kommer til å få høre noe negativt fra noen idioter. Tobias kommer for eksempel garantert til å høre det når han møter AIK borte. Men da er det bare å le av det. Jeg tror 99 prosent av reaksjonene kommer til å være positive.

Glenn Hysén holdt selv åpningstalen på Pridefestivalen i 2007.

- Hvor lett er det egentlig for en 16 år gammel fotballgutt å stå fram som homofil foran lagkompisene sine, spurte han da.

De færreste forsto nok at det var hans egen sønn han siktet til.

- Folk får kalle meg hva de vil
Anton Hysén var i eliteserieklubben Häcken som lærling og har fortsatt ambisjoner om å lykkes som fotballspiller. Og han tror karrieren hans kommer til å påvirkes av valget om å stå fram som homofil fotballspiller.

SVERIGES MEST KJENTE FOTBALLFAMILIE: Pappa Glenn Hysén har selv spilt for Liverpool, og er i dag trener for sønnens lag Utsikten. - Jeg tror ikke han vil få negative reaksjoner, sier han til Dagbladet.   
Foto:  Dagbladet
SVERIGES MEST KJENTE FOTBALLFAMILIE: Pappa Glenn Hysén har selv spilt for Liverpool, og er i dag trener for sønnens lag Utsikten. - Jeg tror ikke han vil få negative reaksjoner, sier han til Dagbladet. Foto: Dagbladet Vis mer

- Jeg skjønner at det blir annerledes etter dette intervjuet. Nå kommer alle til å vite: Alle trenerne, alle motstanderne, til og med mine egne lagkamerater. Det er helt greit, jeg synes bare det blir spennende. Folk får kalle meg hva de vil, det kommer bare til å motivere meg enda mer, sier han til Offside.

Han synes det er ufattelig at ikke flere svenske fotballspillere har snakket åpent om sin homofile legning.

- Det er jo helt sykt når man tenker på det. Hvor faen er alle de andre? spør han.

Hysén håper like fullt at hans avgjørelse om å stå fram vil gjøre det lettere for andre homser å følge hans eksempel.

Det tror også pappa Glenn.

- Ja, jeg håper det, at andre i samme situasjon tør å gjøre det samme. Anton er en flott fyr, hyggelig og en god fotballspiller. Da gir man vel blaffen i seksuell legning.

- Du er stolt over at han har våget?

- Ja, fy faen. Jeg har bare fått positive reaksjoner fra folk som mener det flott og sterkt gjort, sier han til Dagbladet.

STOREBROR ER PÅ LANDSLAGET OG IFK: - Tobias (Hysén) kommer garantert til å høre det når han møter AIK borte, sier pappa Glenn - men sier det i så fall bare er til å le av. Foto:  AFP PHOTO/SAKIS SAVVIDES
STOREBROR ER PÅ LANDSLAGET OG IFK: - Tobias (Hysén) kommer garantert til å høre det når han møter AIK borte, sier pappa Glenn - men sier det i så fall bare er til å le av. Foto: AFP PHOTO/SAKIS SAVVIDES Vis mer