Glider gir dårligere glid

Forsker Leonid Kuzmin er ikke i tvil. Spør ham selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I sin doktoravhandling ved Mittuniversitetet i Sverige, konkluderer Leonid Kuzmin med at du med fordel kan droppe glider på skiene.

Her er noen av hans konklusjoner:

Myte 1: Skisålen er porøs og man må smelte inn glidevoks flere ganger for å impregnere sålen.

Konklusjon: Porene i skisålene er mindre enn størrelsen på vannmolekyl, og det er derfor ikke mulig å få glidevoks til å trenge inn i sålen. Etter å ha skrapet og børstet skiene er det svært lite voks igjen.

Myte 2: Det er svært viktig å bruke glider for å beskytte skiene mot slitasje.

Konklusjon: Skisålene er laget av UHMWPE, som er mange ganger så kraftig som noen skismøring, og dermed er ideen om at voksen skal beskytte skiene absurd.

Myte 3: Ski med grafitt-såle er langt bedre enn ski med en gjennomsiktig såle, fordi grafittsålen forhindrer at det dannes et statisk elektrisk felt som påvirker gliden negativt.

BEST UTEN GLIDER:  Skiproffene kjører allerede uten glider når det er mildt. Nå viser forskning at du kan droppe glideren permanent. Foto: SCANPIX
BEST UTEN GLIDER: Skiproffene kjører allerede uten glider når det er mildt. Nå viser forskning at du kan droppe glideren permanent. Foto: SCANPIX Vis mer

Konklusjon: Basert på resultatene av de to såletypene er en gjennomsiktig skisåle mer effektiv enn grafittsålen.

Smørte bronseskiene i 1995

Russeren Lenonid Kuzmin er tidligere skiløper og smører. I 1995 smurte han skiene da kona Antonia Ordina tok bronse både individuelt og på stafett under ski-VM i Thunder Bay i 1995.

Han valgte å la henne gå uten glider.

Nå har han forsket på sin teori og funnet ut at det beste er å ikke påføre skiene glider.

Årsaken er enkel. De moderne skisålene som lages i materialet ultrahøymolekulær polyeten (UHMWPE) har svært lav friksjon mot snø og er selvsmørende.

- Når du smører ski vil du alltid få en grå hinne under skiene. Da lærer du at du må ha på mer voks, men om du bare sikler skiene vil sålene holde seg helt svarte, sier Lenonid Kuzmin til Dagbladet.no.

Smøring trekker til seg møkk

Han forklarer at steinsliping av skiene danner en hinne av mikrohår under dem, og at det blir grått etter noen hundre meter.

Kuzmin anbefaler at du bare sikler skiene, og da helst med en sikkel som er litt stivere enn den Swix selger.

- Dersom det blir kaldt kan du børste skiene i tillegg, sier Kuzmin.

I tillegg trekker smøringen til seg partikler som gjør at friksjonen øker. Både forurensning, granbar og slikt fester seg til skiene på grunn av voksen.

- Ski med glider er best i begynnelsen, men etter en stund har smøringen samlet så mye møkk at de voksede skiene blir dårligere. I noen tilfeller skjedde det allerede etter 200 meter, og senest etter 3,8 kilometer, viser Kuzmins resultater.

Får delvis støtte

Langrennslandslagets tidligere smøringsekspert Geir Tufto bekrefter at smøring i mange tilfeller er overflødig.

- Ofte har vi vært nødt til å fjerne all fluoren på sålen med kraftige rensemidler, sier Tufto til Dagens Næringsliv i dag. Han mener usmurte ski passer best ved milde temperaturer.

Helt overbevist om Kuzmins resultater er han ikke. Han tror det vil være best å glide skiene ved kalde temperaturer. Men han er enig i at det er i nye typer skisåler topputøverne har mest å hente, ikke i ny type smøring.

Varme ikke bra for skisålen

Kuzmin understreker at han ikke er alene om å forske på materialet som brukes i moderne ski.

- Dette materialet brukes jo til andre ting enn ski, og konklusjonen er at det ikke skal utsettes for varme. Varme gjør at skisålene eldes langt fortere og at skiene blir tørre og harde, sier Kuzmin.

Han mener at for mosjonistene er det både bortkastet tid og penger å smøre skiene med annet enn festesmøring.

- Om du skal gå klassisk stil skal du ha festesmøring, men om det blir minus 40 grader kan du droppe det også, sier Kuzmin til Dagbladet.no.

Noe du lurer på? Still ham spørmsål selv. Torsdag klokka 14 svarer han på dine spørsmål.

<B>SMØRTE FOR KONA: Leonid Kuzmin smørte skiene ta kona Antonia Ordina (i midten) tok to VM-bronser i Thunder Bay. Her er hun avbildet sammen med Anita Moen-Guidon (t.h.) og Bente Martinsen.
BEST UTEN GLIDER: Leonid Kuzmin har skrevet sin doktoroppgave på hva som skal til for å få best glid på ski. Hans konklusjon er klar.
BORTKASTET TID OG PENGER: Festevoks må du ha om du vil gå klassisk, men glideren kan du klare deg uten.
HELT UNØDVENDIG: Glider på skiene fungerer mot sin hensikt, mener Leonid Kuzmin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer