FÅR KRITIKK: Odd-trener Dag-Eilev Fagermo får gjennomgå etter å ha hevdet at Odd har bedre talentutvikling enn Bodø/Glimt. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Odd-trener Dag-Eilev Fagermo får gjennomgå etter å ha hevdet at Odd har bedre talentutvikling enn Bodø/Glimt. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB ScanpixVis mer

Glimt-leder slår tilbake mot Fagermo: - Han kjenner ikke klubben vår

Mener Odd-treneren er arrogant og nedlatende.

(Dagbladet): Talent-krangelen mellom Odd og Bodø/Glimt fortsetter. Mandag slo Odd-trener Dag Eilev Fagermo fast at hans klubb er kommet mye lenger enn Glimt.

I dag slår Glimt-leder Hans Austad tilbake. Ikke bare mot Odd, men også mot norske klubber som etter hans oppfatning bedriver økonomisk doping.

- Dag Eilev Fagermo har neppe satt seg inn i hvordan Glimt jobber med talentutvikling. Han uttaler seg på sviktende grunnlag når han hevder at Glimt ikke er i nærheten av Odd. Sannheten er at vi er forbi, hevder Austad.

Han legger noen geografiske kriterier til grunn:

- Odd driver talentutvikling i et nærområde med to større byer, Skien og Porsgrunn, i tillegg til Bamble. Et nærområde med nesten 100.000 innbyggere. Innen samme radius teller Bodø 50.000. Odd har altså nesten dobbelt så mange å ta av, sier Austad, og gjør en ny sammenligning:

- Innenfor 40 minutters kjøring har Odd et befolkningsgrunnlag på 250.000 mennesker. Glimts nærområde begrenser seg til Salten og Lofoten, med 75.000 mennesker totalt.

Nedlatende og arrogant

Austad mener derfor at Dag Eilev Fagermo fremstår som nedlatende, arrogant og skråsikker når han slår fast at Glimt ikke er i nærheten av Odd på talentutvikling.

- Dag Eilev Fagermo kjenner ikke Glimt. I beste fall kjenner han oss overfladisk.

Austad fortsetter:

- Jeg vil tippe at Odd har en økonomi som er betydelig større enn vår, med et budsjett jeg antar er på på 70-100 millioner kroner. Vårt budsjett er på 46 millioner, sier Austad, og tar sats:

- I Glimt er 20 prosent av budsjettet direkte øremerket talentutvikling. Det betyr at vi i år bruker ca. ni millioner kroner på å utvikle egne spillere. Vi har blant annet seks trenere som jobber heltid med å ale opp talenter. Dette arbeidet har resultert i at Glimt er hyppig representert på aldersbestemte landslag.

Austad nevner Jens Petter Hauge, Patrick Berg, Adrian Skindlo, Fredrik Bjørkan og noen 14- og 15-åringer.

- Akkurat nå har vi seks-sju spillere på ulike landslag, til tross for at det er mye lettere å bli "oppdaget" på Østlandet enn i Nord-Norge.

- Ingen grunn til å hovere

Hans Austad har bakgrunn fra næringslivet, og sitter som nestleder i Glimt-styret på fjerde året. Han var blant annet gründer av helsekjeden Friskhuset, som i 2012 ble kjøpt opp av Stamina Group.

Austad jobber i dag som konserndirektør i Stamina, med hovedvekt på strategisk utvikling. Han sier:

GLIMT-SJEF: Hans Austad. Foto: Pressefoto
GLIMT-SJEF: Hans Austad. Foto: Pressefoto Vis mer

- I nominelle kroner tipper jeg at Glimt bruker like mye som Odd på talentutvikling. Forholdsvis sett er vi langt foran. Bruker Odd 20 av 100 millioner kroner i året på talentutvikling? Jeg tror svaret er nei, sier Hans Austad.

- Derfor er det heller ingen grunn for Dag Eilev Fagermo til å hovere. Han er en strålende trener og en meget dyktig talentutvikler. Odd har gjort en fabelaktig jobb etter at vi sendte dem ned i 1. divisjon for snart ni år siden (4-2 sammenlagt i kvalik, red.) Men Fagermo bør jekke seg litt ned, mener Austad.

- Det er vi som er best på talentutvikling. I tillegg har vi gode folk til å håndtere talentene. Trenere som selv har vært Glimt-spillere, sier Austad - og navngir folk som Aasmund Bjørkan, Cato Hansen, Stig Johansen og Ørjan Berg.

Ut mot andre Tippeliga-konkurrenter

Austad langer ut mot norske klubber som han mener er penge-dopet.

- For seks-sju år siden var vi selv nær konkurs. I dag er Glimt én av tre-fire klubber i Norge med såkalt trippel A-rating: Vi har egenkapital, ingen gjeld, og vi driver med pluss. Dette skjer fordi vi snur på hver krone, og har kontroll i alle ledd, sier Austad.

Han mener det faktum at Glimt ikke har store sponsorer eller rike onkler, er en fordel.

- Hvordan?

- Jo, fordi klubber som har tilgang på masse penger, ofte driver en etter "laissez faire"-politikk. Det som skjer, det skjer. Og så kjøper man seg ut av ethvert problem.

- Hvem tenker du på?

- Molde er verstingen. Der er alt basert på rike onkler. Molde har selvsagt noen lokale spillere, men altfor mye er basert på kjøp. Den dagen Moldes rike onkler trekker seg ut, vil klubben klappe sammen. Frem til så skjer, kommer de til å fortsette å hente spillere og kjøpe seg ut av problemene.

Harde ord fra Glimt-nestlederen. Han har mer på lager:

- Brann, Vålerenga og særlig Viking er skrekk-eksempler på "tut og kjør"-holdningen som Glimt er motstander av. Brann kan riktignok ha noe på gang nå, etter år med håpløs penge- og personalpolitikk, sier Austad, som heller ikke unnlater å svinge pisken over sin egen nordnorske rival, Tromsø:

- Uansvarlig økonomisk drift over tid. Og Trond Mohn-millioner i bakhånd, er Austads dom over klubben som Glimt deler hovedsponsor med (Sparebank 1 Nord-Norge).

Gir Rosenborg skryt

Av de største klubbene, finner Hans Austad grunn til å rose kun én – i tillegg til den respekten han har for Odds talentutvikling:

- Rosenborg har maktet å kombinere stordrift med en sterk og tydelig klubb-profil. Klubben samarbeider med store aktører, men har beholdt sjela. Mye av dette skyldes Nils Arne Eggen. Hans betydning for Rosenborg strekker seg langt ut over den sportslige suksessen. Og vil gjøre det i mange år fremover.

Hans Austad roser også tre mindre kolleger i Tippeligaen:

- Jeg tenker på Haugesund, Sarpsborg og i særdeleshet mønsterbruket Sogndal, sier Glimt-lederen.

Slik svarer Odd-ledelsen på kritikken

Daglig leder i Odd, Einar Håndlykken, understreker at Glimt og Odd driver talentutvikling etter to ulike modeller.

- Vi har ikke et eget akademi, slik eksempelvis Glimt har. Vår modell er mye bredere. Den går ut på å utvikle spillere i samarbeid med Telemark Fotballkrets og breddeklubbene i distriktet. Vi henter ingen spillere til Odd før de 16 år gamle, sier Håndlykken.

- Så vi har ulike modeller. Men både Bodø/Glimt og Odd driver lokalt og sunt - og har gjort det i mange år.

Einar Håndlykken bekrefter at Odd-budsjettet ligger på mellom 75 og 80 millioner kroner (mot Glimts 46 - red.).

- Jeg kan også bekrefte at vi ikke bruker 20 prosent av pengene på talentutvikling. Men hvor mange penger en klubb bruker på talenter, er ikke det mest interessante.

- Det mest interessante er..?

- Hvor mange minutter spilletid lokale spillere får i Tippeligaen. Det hjelper ikke om du har hundre trenere, og bruker mange millioner, hvis lokale spillere blir benkefyll. Spilletid er det viktigste parameteret. Og her har Odd vært best i Tippeligaen over flere år, sier Håndlykken.

Han underbygger påstanden:

- I år har vi starta med seks eller sju lokale spillere i hver kamp. Altså spillere fra Telemark, ikke Vestfold eller andre nabofylker. Og det har faktisk ført oss til toppen av tabellen.

Selv om Odd har flest lokale Tippeliga-spillere, gir Håndlykken Glimt og Hans Austad rett i at geografi og økonomiske forutsetninger spiller inn:

- Sånn sett kan det hende at Glimt har gjort en like bra jobb som oss. Men Odd og Glimt bør klappe hverandre på skuldra, ikke krangle. Problemet for norsk fotball er alle de klubbene som ikke satser eller ikke lykkes med talentutvikling, sier Håndlykken.

*Tall fra Norges Fotballforbund for sesongen 2015, viser at nettopp Odd og Glimt hadde flest egenproduserte spillere i Tippeligaen, henholdsvis 10 og 9.