Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gliser etter at Nederland floppet fullstendig: - Det er så deilig

Håvard Lorentzen vant gull på 500 meter, mens nederlenderne skuffet stort. Det synes bergenseren er helt topp.

UNDER PARI: Ronald Mülder depper etter sin olympiske 500 meter. Han ble til slutt nummer sju og beste nederlender. I bakgrunnen kan man skimte en hakket blidere Håvard Lorentzen. Foto: NTB Scanpix
UNDER PARI: Ronald Mülder depper etter sin olympiske 500 meter. Han ble til slutt nummer sju og beste nederlender. I bakgrunnen kan man skimte en hakket blidere Håvard Lorentzen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GANGNEUNG (Dagbladet): Håvard Holmefjord Lorentzen kunne klatre øverst på seierspallen etter herrenes 500 meter på mandag.

Ved sin side hadde han sølvvinner Cha Min-kyu fra Sør-Korea og bronsevinner Tingyu Gao fra Kina. Men et land glimret med sitt fravær på herrenes raskeste skøytedistanse.

Skøytestorheten Nederland måtte nemlig ta til takke med en sjuendeplass etter at Lorentzens parkamerat Ronald Mülder ble best av de oransjekledde. Kai Verbiij ble nummer ni og Jan Smeekens nummer ti.

En real flopp sett med nederlandske øyne. I alle fall med tanke på at de tok alle tre medaljene for fire år siden.

- Deilig

Akkurat det synes den olympisk mesteren Lorentzen er helt topp.

- Det er så deilig å slå dem! Jeg merket det når jeg kom ut av siste sving, og bare skjøt fart forbi ham, at det var veldig veldig deilig, sier Lorentzen til Dagbladet, og gliser bredt.

Allerede på pressekonferansen etter å ha sikret seg den olympiske gullmedaljen med en fattig hundredel, trakk han fram hvor forfriskende det var å se en pall uten nederlendere.

Onsdag sier han det samme.

- Det er rett og slett viktig at det ikke er et land som dominerer så fullstendig som det Nederland har hatt for vane å gjøre.

Han trekker også en parallell til Norge og vår egen paradegrenn med ski og staver.

- Men skøyter i Nederland er enda større en langrenn er i Norge. Og det gjør det ekstra deilig å slå dem, sier han, og flirer igjen.

Viktig for sporten

For fire år siden under OL i Sotsji tapetserte Nederland pallen på 500 meter, og på 1000 meter vant de gull og sølv. Til sammen tok de 13 av 18 mulige medaljer på herresiden.

Også Lorentzens lagkamerat Henrik Fagerli Rukke er klar på at nederlenderne har godt av å bli jekket ned et par hakk.

- Det er helt nydelig. Det deiligste på mandag var selvsagt gullet til Håvard, men det er ekstra deilig at nærmeste nederlender ble nummer sju, sier han til Dagbladet.

Rukke peker også på at ingen idretter har godt av at en nasjon dominerer fullstendig.

- Ja, det er viktig for sporten at det er flere som hevder seg. I tillegg er det kult at flere asiatiske land begynner å hevde seg igjen. De har vært litt nede for telling noen år, akkurat som oss, sier han.

- Trenger flaks

Nederlenderne var ikke like fornøyde med tingenes tilstand etter 500-meteren. Kai Verbij sa følgende til Dagbladet da han ruslet slukøret gjennom pressesonen.

- Det er alltid en nederlender på pallen i alle andre distanser, men i sprint trenger du litt flaks, og det hadde vi ikke i dag. Det er skuffende for Nederland og under det vi forventer, men det er sånn sprint er. Du har aldri noen garanti, sa han.

Han fortalte også at han ble overrasket over at skøytefantomet fra Bergen klarte å tukte alle med ny olympisk rekord.

- Han har gjort det bra de siste dagene. Jeg trodde han hadde en stor sjanse på pallen, men trodde ikke at han skulle vinne. Du trenger mye flaks for å vinne, det er mange gode løpere på 500 meter. Håvard og Cha gjorde det veldig bra og overrasket alle, sa Verbij.

Duell mot Kjeld

Fredag er det duket for en ny duell mellom Lorentzen og nederlenderne på 1000 meter. Der er det ventet at Kjeld Nuis blir nordmannens argeste konkurrent.

- Det er Nuis som blir den største konkurrenten. Og det blir fort en nederlender til på pallen der. Kanskje det blir Kai Verbej, sier Fagerli Rukke.

Lorentzen sier også til Dagbladet at gullvinneren på 1500 meter blir en tøff nøtt å knekke, men at det ikke på noen måte er umulig.

- Alle må slås, men Kjeld Nuis blir hardest å slå. Det kan bli en heftig duell mellom meg og ham, sier han.

1000-meteren for herrer går klokka 11.00 fredag formiddag norsk tid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!