RYKTE SOM SNILL GUTT: Ole Gunnar Solskjær får kritikk for at han starter Cardiff-karrieren med å kjøpe to Molde-spillere som representeres av hans venn og rådgiver Jim Solbakken.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
RYKTE SOM SNILL GUTT: Ole Gunnar Solskjær får kritikk for at han starter Cardiff-karrieren med å kjøpe to Molde-spillere som representeres av hans venn og rådgiver Jim Solbakken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Glorien har falmet

Ole Gunnar Solskjærs koblinger til Jim Solbakken får krass kritikk.

CARDIFF/OSLO (Dagbladet): Forholdet mellom Cardiff-manager Ole Gunnar Solskjær og rådgiver Jim Solbakken blir møtt med skepsis blant enkelte fotballskribenter, nå som nordmannens første signeringer til Premier League-klubben høyst sannsynlig blir Solbakken-representerte Magnus Wolff Eikrem og Mats Møller Dæhli.

The Guardian-journalist og forfatter Raphael Honigstein mener det er kritikkverdig at Solbakken representerer et flertall spillere som hentes til managerens klubber. Honigstein twitret kritisk om koblingen tidligere denne uka, og utdypet i Guardians podast Football Weekly.

- Det store problemet jeg har med ham (Solskjær) er at han kom til Cardiff med et rykte som europeisk fotballs «snille gutt», en mann som ville være veldig forsiktig med hvilken klubb han valgte, med eieren og strukturen i klubben, og så signerer han for Cardiff og har allerede hentet inn to spillere som representeres av hans beste venn og agent, sier tyskeren.

Honingstein er Guardian og Talksports ekspert på tysk fotball og har også vært hyppig gjest i BT Sport-programmet Sunday Night Football på britiske tv-skjermer.

- Glorien har falmet Honingstein peker på at Solbakken er agent til flere av Norges beste fotballspillere, som ble hentet til Molde under Solskjærs regime. Nå er Wolff Eikrem og Møller Dæhli, som begge har Solbakken som agent, på vei til Cardiff.

- I Molde hadde han (Solskjær) ni spillere fra denne agenten, og det har vært snakk om Mame Diouf (fra Hannover), som også er representert av Jim Solbakken. Det får meg til å føle at glorien har falmet noe, sier Honigstein.

- Hadde han vært en hvilken som annen manager, hadde jeg sagt at dette er som man må forvente, det er sånn fotballen er. Ofte handler det om fantasiløshet hos managere, de lar agenter komme og selge dem spillere i stedet for å ha et ordentlig speidersystem. Men i hans tilfelle er det noe med at virkeligheten ikke passer helt med «hypen» rundt en person som skal visstnok skal ha så sterke prinsipper og så mye bedre verdier, fortsetter han.

Solskjær og hans trenerteam er for tida på hotellet The Vale Resort rett utenfor Cardiff. I går ledet den nybakte Premier League-manageren en lett treningsøkt på en strøken, grønn gressmatte. Både Magnus Wolff Eikrem og Mats Møller Dæhli forhandler med klubben og er på plass i Wales. De forventes å være klare i løpet av kort tid - og kan være klare til lørdagens kamp mot West Ham.

«Jorge Mendes» Fotballpersonligheten Honigstein sammenligner Solbakken med den kjente agenten Jorge Mendes, som har blant annet Cristiano Ronaldo og en rekke superstjerner på lista over spillere.

SOLBAKKEN-SPILLER 1: Magnus Wolff Eikrem (midten), med nyansatt Cardiff-speider John Vik til venstre, Jim Solbakken til høyre. Bildet er tatt i Mame Biram Dioufs bryllup i 2011. Foto: Erik Hattrem
SOLBAKKEN-SPILLER 1: Magnus Wolff Eikrem (midten), med nyansatt Cardiff-speider John Vik til venstre, Jim Solbakken til høyre. Bildet er tatt i Mame Biram Dioufs bryllup i 2011. Foto: Erik Hattrem Vis mer

- Mange managere jobber på den måten, de har en eller to agenter de velger spillere fra, og all den tid Jim Solbakken er «Norges Jorge Mendes», har han jo alle de beste spillerne. Spørsmålet er bare om du som Cardiff-manager skal begrense deg til nordmenn når du skal styrke stallen. Du kan stole på agenten, men hvis han bare representerer nordmenn, så gir det deg ikke så mange spillere å velge blant, sier Honingstein.

Verken Solskjær eller noen andre i klubben ønsket å snakke med pressen som var til stede ved treningsanlegget utenfor Cardiff i går.

Jim Solbakken har fått oversendt uttalelsene som ble gitt i Guardians podkast denne uka, men har etter gjentatte forespørsler ikke valgt å kommentere dem.

Spekulasjoner Ole Gunnar Solskjær og Solbakken har hatt et tett samarbeid i mange år, og fra 2000 til 2008 var Solskjær medeier i Dynamic Solutions, selskapet som Jim Solbakken fortsatt driver med stor suksess.

Da Solskjær i 2008 ble reservelagstrener i Manchester United solgte han ifølge TV 2 sin aksjepost på 30 prosent, siden regelverket ikke tillot ham å ha eierinteresser i Solution. Aksjene ble kjøpt opp av Solbakken.

Også her hjemme har forholdet mellom de to skapt spekulasjoner og irritasjon. Da Even Hovland ble solgt fra Sogndal til Molde i 2011, reagerte daværende Sogndal-leder Trond Fylling på det han oppfattet som dobbeltspill av Jim Solbakken.

- Jeg følte Jim satt på begge sidene av bordet og anbefalte Even spesielt å gå til Molde. Jeg mente i utgangspunktet at han burde være i Sogndal og utvikle seg videre der, mens jeg opplevde at Jim hadde et ensidig kjør inn mot Molde. Siden jeg som klubbleder ønsket flest mulig interesserte klubber, var jeg ikke helt fornøyd med det, sa Fylling, ifølge TV 2.

Åpner for mistanke om koblinger Per A. Flod er leder i den norske agentforeningen, og var selv med på å innskjerpe regelverket som en del av NFFs arbeidsgruppe for fem-seks år siden. Den gangen ble det blant annet bestemt at personer som skiftet rolle fra agent til klubbansatte, eller hadde hatt interesse i konkrete spillere, ble ilagt karantene.

Han skjønner godt at det stilles spørsmål i England når det tette forholdet mellom Solbakken og Solskjær blir et tema.

SOLBAKKEN-SPILLER 2: Mats Møller Dæhli ankom hotellet ved Cardiff Citys treningsfelt tidligere denne uka.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SOLBAKKEN-SPILLER 2: Mats Møller Dæhli ankom hotellet ved Cardiff Citys treningsfelt tidligere denne uka. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Rent generelt er det klart at mulighetene for koblinger dukker opp når en manager har et så spesielt forhold til en spesiell agent, og de to første spillerne som blir kjøpt inn representeres av samme agent, sier Flod til Dagbladet.

- Nå er ikke Solskjær medeier i firmaet lenger, og det er ingenting i regelverket som forhindrer ham å kjøpe spillere som er representert av Solbakken. Men det er jo reist en del kritikk mot denne type koblinger tidligere, både her hjemme og internasjonalt, sier han.

Flod understreker tydelig at han ikke anfører at Ole Gunnar Solskjær og Jim Solbakken har gjort noe galt, men skjønner at forholdet mellom de to gir grobunn for mistanke utenfra.

- Det åpnes for mistanke om koblinger, og det har jo vært diskutert også her hjemme tidligere. Alle vet hvor tette bånd det er mellom de to, og Solbakken har jo bygget opp hele sitt selskap på Ole Gunnar Solskjær, sier han.

Utbredt Flod påpeker samtidig at tette bånd mellom agenter og manager er utbredt i internasjonal fotball, og forteller at han selv har opplevd konkrete eksempler i sin karriere, på at det plutselig har dukket opp agenter fra ingensteds for å ordne overganger for hans spillere, mot provisjon.

- Senere har det vist seg at vedkommende er bestevenn til manageren i den aktuelle klubben, og at kona til manageren har eierinteresser i agentens selskap, og så videre. Dessverre er det korrupsjon også i fotballen, og koblinger mellom manager og agent åpner for spekulasjoner rundt om spillere, for eksempel, blir kjøpt mot returprovisjon, sier han.

- En annen ting er dette med at man presser spillere til å bytte agent, for å i det hele tatt være aktuell for den og den klubben. Problemet med dette er jo også at vedkommende spiller ikke får den hjelpen han faktisk skal ha, all den tid det er andres interesser som styrer, sier Flod.

Ole Gunnar Solskjær sa følgende til TV 2 da forholdet til Jim Solbakken ble problematisert her i Norge i sommer:

- Jeg vet ikke om folk snakker så mye om det, men hvis du er ute etter nye spillere så trenger du noen som du kan stole på og som kan holde ord. At vi har personlige relasjoner synes jeg bare er positivt. 

- Han har en jobb å gjøre og jeg har en jobb å gjøre. Vi krangler og har selvfølgelig våre uenigheter vi også. Men vi vil ha de beste spillerne, de beste personlighetene og de beste typene her. Han er veldig flink med folk og med spillerne og har solgt mange spillere ut i Europa. Men det viktigste for meg er at både jeg og spillerne kan stole 100 prosent på ham, sa Solskjær, da Molde-manager.