God gammel dansk

ST. DENIS (Dagbladet): Nigeria- Danmark 1-4. - Det handler ikke om taktikk, det er bare sånn som skjer, sier Danmarks landslagstrener Bo Johansson. - I denne kampen spilte gutta mine fantastisk fotball. Ja, vi spilte brasilianski denne kampen - det var Danmark på sitt beste. En god gammel dansk.

Nigeria kom med show og finter fra en annen verden - Danmark brukte hodet. Og så har de i tillegg til mye annet en familie som heter Laudrup. Der storebror er smart og lillebror er helt vidunderlig. Det skal snart Tore André Flo få oppleve i Chelsea.

- Vi fikk en drømmeåpning, sier Brian Laudrup.

- Vi scoret vel på de to første sjansene våre. Og etter det kunne det jo ikke gå galt. Da Nigeria hadde løpt fra seg, scoret vi bare et par til.

Det var en dalende gjennombruddspasning som åpnet den første døra til nattas elleville fest her i Paris. Og - den ble foredlet med litt mer følelse enn vi er vant til fra Drillos. Michael Laudrup hentet fram et utsøkt nedtak, løftet blikket og dyttet ballen skrått bakover til Peter Møller som kom i rennafart.

Med alt han hadde i høyrefoten mælte han Danmark til 1-0.

Og det var Møllers skuddstyrke som åpnet veien for den andre også. Resten handlet om en dårlig keeper og en fotrapp lillebror fra Laudrup-slekta. For da Peter Rufai glapp med pølseklypene - og tenk hvordan han må ha følt det i forhold til navnebroren som sto på den andre sida og var god - var Brian der med en gang.

Enkelt og greit.
2-0 forbi Peter den lille.

Kan slå Brasil

- Spillerne har funnet fram til det som gjelder, sier Bo Johansson.

- Spør du meg nå, sier jeg at vi kan slå Brasil også. Man vet ikke hvorfor sånt skjer, men heldigvis skjer det med gode fotballspillere. Og det har vi aldri tvilt på. At vi har gode spillere mener jeg.

Og så har Danmark så mange. Og spesielt én - årets funn kaller de han - Ebbe Sand. Mot Nigeria kom han inn etter en time og scoret etter et par sekunder. På pasning fra Michael Laudrup.

Pasningen som kom var av den typen Myggen leverer når alt stemmer. Den var følsom, smart og drepende giftig. Og da han i den andre enden valgte den optimale løsningen ble hele smala til aftenens hovedrett.

Ebbe Sands 3-0 var vakkert.

Forarbeidet han gjorde til det fjerde var effektivt, og forteller hvor godt det stemte for Danmark på Stade de France denne kvelden. De rakk alle baller, traff dem godt og hadde alle de marginer du trenger for å blåse et festlag som Nigeria av banen. For sjøl om de ble herjet med på arket, hadde afrikanerne sine stunder. Og spesielt Jay-Jay Okocha.

Schmeichel betyr mye

Han med det gule håret og fintene.

- Vi hadde et overtak på dem før kampen, sier Bo Johansson.

- Vi har jo Peter Schmeichel. Og han er så svær og god at han skaper frykt hos motstanderen. Det kan bli viktig mot Brasil også.

Uche var solo med Peter den store på 2-0. Han tenkte for mye, fikk ikke stokket beina og plutselig var det for seint. For når Peter Schmeichel får sjansen til å spre seg så kommer han med alt han har.

Og tar ballen. Fra deg.

Her i St. Denis rett utafor Paris ble det i går meldt om sinnssyke tilstander hjemme på pannekaka. Hjemme var de på vei oppad åen - i Paris kjørte de skuta rett i Seinen. Og i dag - når det lille dronningriket kommer til seg sjøl en gang utpå formiddagen - lukter det følgende vejrmelding fra offisielt sponsor-hold;

- Det blir litt grønnere utover eftermiddagen.

Det betyr at Danmark går på en snyting til.