FELLES FESTFabian Stang og Oslo har betalt for Holmenkoll-åpningen og inviterer hvem de vil. Verre er det ikke. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FELLES FESTFabian Stang og Oslo har betalt for Holmenkoll-åpningen og inviterer hvem de vil. Verre er det ikke. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

God grunn til å bli fornærmet

Norsk toppidrett er blitt et felles anliggende og må styres deretter.

|||IDRETTSLEDERE som heretter samles på møter og seminarer for å finne ut hvordan de skal gjøre det beste for sporten sin, kan med fordel starte med å spille av den radiosnutten der Oslo-ordfører Fabian Stang fillerister skipresident Sverre Seeberg.

Det skjedde i Dagsnytt Atten forleden; et dessverre noe marginalt program på NRK P2 der Norges ulike maktmennensker etter beste evne prater rundt sine forskjellig revir. Denne gangen gjaldt det Holmenkoll-eier Stang og Holmenkoll-leieboer Seeberg, og enhver som hører innslaget kan ikke være i tvil om at norsk idrett som leier av fellesskapets midler går en ny tid i møte.

I hvert fall hvis idrettslederne ikke skjønner hvilken hverdag som nå treffer dem.

DET skjønner forhåpentligvis skipresident Sverre Seeberg etter å ha flyttet inn i et hoppanlegg som ble 1 milliard kroner dyrere enn antatt, men altså ikke bedre enn at han ikke husket hvem som betalte den regningen.

Det gjorde imidlertid Fabian Stang som i radiopraten entusiastisk påpekte at alle Seebergs venner i Det internasjonale Skiforbundet (FIS) måtte glede seg over at byens ledelse presset på for å få kvinnehopperne overført fra Midtstuen til Holmenkollen under neste års ski-VM:

_Nå vet jeg ikke om FIS er så opptatt av hva Oslos ordfører mener, svarte Seeberg syrlig.

Det var da en fornærmet ordfører leste skipresidenten skriften på veggen:

_Det legges ned betydelige verdier fra samfunnet til anlegg som FIS og andre organisasjoner nyter godt av. Hvis det er sånn at  politiske utspill om  jenter og gutters like rettigheter blir møtt med arroganse, tror jeg idretten kommer til å ha betydelig utfordringer framover, svarte Fabian Stang.

Da var det plutselig ikke Oslo-ordføreren som satt igjen med rumpa bar.

FOR stort tydeligere kan det ikke sies:

•• Bryr ikke idretten seg om resten av samfunnet, er det heller ingen som etter hvert bryr seg om idrettens behov.

Da har Seeberg og resten av FIS-ledelsen mer hast enn de tror med å få flyttet jentehopp fra normalbakken i Midtstuen til storbakken i Holmenkollen,. Det blir hakket for frekt å gjøre som Seeberg i denne radiodebatten da han minnet om at det bare var et par jenter som ville hoppe NM i Holmenkollen for et par år siden. Nivået i kvinnehopp har eldre historiske linjer enn som så.

Alt i 1931 imponerte den snaut 18-årige Johanne Kolstad så mye i Midtstubakken som prøvehopper for Birger Ruud og Reidar Andersen at Oslo-folk ville se både henne og en hoppvenninne i Holmenkollen. Men Skiforeningen sa tvert nei:

_Her skal det ikke være noe sirkus. Kvinnelik skal ikke dras ut av hoppbakken, forsikret Skiforeningens leder, major Finn Quale. Så forsvant Kolstad i stedet til hoppsirkus i USA der hun levde som skiproff med oppvisninger over hele kontinentet. Da hun avsluttet sin siste turne i 1938 var Kolstad kjent som The Queen of Skis og hadde underholdt i Madison Square Garden med et vintershow som totalt trakk nesten 100 000 tilskuere. 

Nesten 80 år seinere vil altså noen skisjefer innbille oss at sporten ikke er kommet lenger.

I VINTER har det falt noen skjeletter ut av skapene til norsk toppidrett. Der ledere, trenere og aktive har trodd at de kunne oppføre seg som de ville fordi idretten selvsagt bestemte fritt over sitt eget liv, har de måttet lære at hverdagen er blitt annerledes.

Det startet med skøytetrener Peter Mueller som mistet jobben fordi han ikke skjønte bæret av det likestilte norske samfunnet, fortsatte med Petter Northugs erfaring med hjemmepublikummets forsiktige krav til en tapende norsk idrettshelt og endte med Bjørn Einar Romørens rekordraske voksenopplæring i den nybygde Holmenkoll-bakken.

Denne utviklingen har gått så fort at enkelte ikke henger med underveis. I morgen avgjør Skiforbundet reaksjonen mot de hopplederne som lot Romøren gjøre guttestreker i Kollen og forleden skrev Ingebrigt Steen Jensen seg langt bakover i historien i en Aftenposten-kronikk. Der anklaget den ellers så trendsikre PR-guruen hopptrener Clas Brede Bråthen for ikke å ha beskyttet Romøren mot alle som nå krever at også en toppidrettsutøver med lua langt ned skal se at norsk idrett er ute av isolatet for godt.

MEN er det noen  Bjørn Einar Romøren trenger beskyttelse mot er det heller gubbeledere og andre bakstrevere som gjerne vil at idretten skal fortsette å leke for seg selv. Det er sjelden sunnhet beskyttes i isolat. Sånn er det bare bra at toppidretten vår nå må konkurrere om oppmerksomhet og midler etter hva den tilfører resten av samfunnet.

Eller som Fabian Stang karakteriserte idrettens fortid idet han på direkten endelig dyttet skipresidenten ut av isolatet:

_Gammeldags og veldig unorsk.