God grunn til tvil, Sæternes

BENGT SÆTERNES HAR bedt om noen dagers betenkningstid før han eventuelt blir Rosenborg-spiller. Hvis han så Rosenborg mot Vålerenga i går, ender han ganske sikkert opp med å gi klubben et negativt svar. Av to grunner:

  • Rosenborgs oppsiktsvekkende bytte av Hassan El Fakiri etter bare en halvtime.
  • Og Rosenborgs generelle tilstand denne sesongen.To punkter som meget konkret berører Sæternes' situasjon. Kanskje er det til og med de to viktigste.
  • Byttet av El Fakiri forteller mye om en nykommers problemer med å fungere i Rosenborg-systemet - uansett hvor dyktig han måtte være. Sæternes er både nykommer og kanskje landets dyktigste spiss.
  • Og Rosenborgs generelle tilstand er såpass ustabil og ynkelig at klubben slett ikke framstår som spesielt attraktiv denne sesongen. Etter dagens serierunde er Rosenborg kanskje ti poeng bak Lyn, minimum sju. Og med resultatrekken og målforskjellen til et litt over middels fotballag.

DEN ENESTE GRUNNEN til at Sæternes skulle velge Rosenborg etter å ha sett gårsdagens kamp, blir et ironisk paradoks:

Han kunne antakelig gått ned i Rosenborg-garderoben etter kampen og forlangt fast plass som spiss - og fått kravet akseptert.

sørgelige var Rosenborg framover på banen i går. Både den generelle samhandlingen og konkrete spillere. Rosenborg ble stresset i stykker av Vålerengas overraskende 3-5-2-formasjon den første halvtimen, og maktet aldri å løfte seg nevneverdig etter at de tok den taktiske kommandoen den neste timen.

Rosenborg gikk over fra litt eksperimentelle 4-4-2 til tradisjonelle 4-3-3. Vålerenga svarte med å forlate 3-5-2 til fordel for mer tradisjonelle 4-4-2.

ROSENBORG SKAPTE likevel ikke mer enn to store sjanser den siste timen. De ble misbrukt på det groveste av Harald Brattbakk og Dag Frode Hornseth. Sæternes er viktigere for Rosenborg enn omvendt. I hvert fall akkurat nå. For Sæternes har også et tredje forhold han må vurdere:

  • Frode Johnsens posisjon i Rosenborg.

Johnsen er midtspiss, akkurat som Sæternes, og en av Rosenborgs viktigste suksessfaktorer. Det kan fort bety at Rosenborgs viktigste spiller også er Sæternes største konkurrent. Forhåpentligvis ser Nils Arne Eggen for seg både Johnsen, Brattbakk og Sæternes' på banen samtidig. Men rollefordelingen kan man aldri være sikker på. Den går ikke nødvendigvis i ferskingens favør.

DET VAR TYDELIG å se oppgittheten i blikket til Hassan El Fakiri da han ble tatt av banen etter en halvtime mot Vålerenga. Det var en ydmyket fotballspiller som forlot Ullevaal. El Fakiri har ikke overbevist i Rosenborg, selv om han etter hvert har fått flere sjanser til å gjøre det.

Men: Han var tross alt Norges kanskje beste midtbanespiller våren 2000 (for Brann) og våren 2001 (for Lyn).

FORNUFTEN TILSIER at han burde vært enda litt bedre på landets antatt beste lag. I stedet virker han tafatt og reservert. Årsakene er sikkert flere og sammensatte. Men for en spiller i Bengt Sæternes' situasjon handler det bare om å registrere at samarbeidet mellom Rosenborg og lagets ferskeste spiller ikke er spesielt fruktbart.

VÅLERENGA FORTSETTER å prestere stabilt mot landets beste lag. Og tidvis imponerende. Kjetil Rekdal er i ferd med å gi laget en allsidig taktisk plattform. Så lenge hardt arbeid og høy moral ligger i bunn, så kan det være vel så bra som å rendyrke én formasjon. Men de mangler sårt en Bengt Sæternes.