Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

God i mykere sko

En ny og mykere skisko har den siste uka bidratt til Kjetil Aamodts beste storslalåmkjøring på ti år.

ALTA BADIA (Dagbladet): I går ble det likevel Norges svakeste innsats siden 1987 i marerittbakken Alta Badia.

Siden Aamodt begynte å stå på ski igjen etter ankelbruddet, har han brukt en skisko så stiv at han knapt har klart å bøye ankelleddet framover. Dette har vært helt bevisst for å stoppe smertene som smeller til som verst når Aamodt trykker på framover. Samtidig har dette begrenset ham kraftig skiteknisk i både utfor, super-G og storslalåm.

-  Vi var nødt til å gjøre noe med skoene for at jeg skulle klare å trene i det hele tatt, og skoen har vært ekstremt stiv, sier Aamodt til Dagbladet.

Men foran rennene i Val d\'Isère sist helg følte han seg klar for å prøve en mykere sko. Det gikk ganske smertefritt, og andreomgangen i storslalåm ga ham fjerde beste omgangstid.

Sliter ut skiene

Framgangen - reint smertemessig og kjøreteknisk - fortsatte i super-G og utfor i Val Gardena.

-  Det hjelper med den nye skoen. Det har løsnet litt. Nå håper jeg å kunne gå over til en helt normal sko etter hvert, og jeg håper det kommer seg skikkelig over nyttår, sier Aamodt.

Det er også viktig for slitasjen på selve skiene.

-  Særlig i utfor har de stive og aggressive skoene ført til at høyreskia brenner mye mer inne ved kantene. Det er ingen fordel. Skia blir også slitt mer, og et skipar varer ikke så lenge. Men nå har vi fått det til slik at vi kan bytte ut belegget inne ved kanten. Da varer skiene i alle fall litt lenger, sier Kjetil.

Beste siden 1994

I går kjørte Kjetil ned til 18. plass, og ble beste nordmann foran unge Kjetil Jansrud (19) på 19. plass. Pappa og alpinekspert Finn Aamodt mener at Kjetils bytte av skimerke i vår, samt de nye skoa han fikk i Frankrike, har løftet ham mange hakk i storslalåm.

-  De nye skiene er veldig bra. Kjetil kjører nå moderne storslalåm. Han er mye mer kompakt og god i utgangene av svingene. Før sto han nesten opp i bakken igjen på slutten av svingen. Jeg har ikke sett ham kjøre så godt storslalåm siden 1993- 1994, sier Finn Aamodt til Dagbladet.

Sjøl er Kjetil mer reservert. Han er tross alt vant til å kjempe om topp-plasseringer, og har ikke så lett for å se det positive i den pågående tilvenningsfasen der han jevnt havner på 15.- 20. plass.

-  Jeg har slitt veldig, men føler vel at det går litt bedre nå, sier han.

Dårlige på is

Bedre går det definitivt ikke i Alta Badia for det norske storslalåmlaget. Etter seier og andreplass til Lasse Kjus i Beaver Creek og Val d\'Isère, hadde mange i den norske leiren håp og tro om den første pallplassen noensinne for en nordmann i den klassiske og knallharde traseen.

Isteden ble det innerski på Kjus etter 30 sekunder, og ved siden av 1991 (Ole-Kristian Furuseth på 18. plass) Norges svakeste dag i Alta Badia siden alpineventyret tok av på 90-tallet.

-  Det ser ut til at vi sliter på isete underlag. Det blir nok is under VM i Bormio også, så derfor skal vi nå forsøke å få trent litt på dette framover, sier trener Øyvind Rognmo.

KJØRER BEDRE:</B> Kjetil Andre Aamodt ble beste norske i storslalåm med en 18. plass i Italia.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media