- God nok til å vinne

Kjetil Aamodt tror at Norges nye alpinkomet Aksel Lund Svindal (19) er god nok til å vinne renn i verdenscupen allerede i år.

Kjeller-gutten Aksel Lund Svindal fyller 20 år andre juledag. Han var yngst av samtlige som startet gårsdagens super-G i Val Gardena. Stortalentet fra Romerrike viste null respekt for løype og konkurrenter, og svingte ned til en sensasjonell sjetteplass.

- Dette hadde jeg aldri ventet. Hadde håpet på en plassering blant de 30 beste, men det var like gode forhold for meg på startnummer 56 som for de som kjørte tidlig. Det var bare å gi gass. Veldig moro, sier han.

- Omgjengelig fyr

Han var 27 hundredeler unna pallen, og tuktet alle de norske lagkameratene unntatt Kjetil Aamodt, som kjørte ned til fjerdeplass.

- Aksel kommer vi til å ha mye glede av. Han er den yngste som har kommet opp siden jeg og Lasse slo gjennom, og han har imponert meg på trening. Nå dundrer han inn i v-cupen også. Han er god nok til å vinne renn allerede i år, sier Kjetil om allroundalpinisten som i junior-VM sist vinter vant kombinasjonen, tok sølv i super-G og bronse i utfor og slalåm.

Kjetil har fått et veldig godt inntrykk av unggutten.

- Han er en oppegående fyr, smart og veldig omgjengelig. Han kan veldig mye om ski. Mye mer enn jeg kunne på den alderen. Det virker som han har mye erfaring uten å ha vært med i det hele tatt.

I dag kjører Lund Svindal utfor i Val Gardena. Men både fra Aamodt og Kjus har unggutten fått råd om å prioritere ned fartsdisiplinene. De frykter at han da kan bli spesialisert for raskt.

Best i storslalom

- Jeg har snakket med Kjetil om dette. Han er flink til å gi meg tips på veien. De to kjørte mest slalåm og storslalåm da de var unge, og det kommer jeg også til å gjøre. Storslalåm er jo den beste disiplinen min, sier Lund Svindal, som la grunnnlaget for gjennombruddet på skigymnaset på Oppdal og gjennom den harde juniorsatsingen til Norges Skiforbund. Han trenes av Eirik Opedal.

- Dette er Aksels fortjeneste. Han er en dyktig og intelligent kar. Skikvalitetene er veldig bra, og han har høy arbeidsmoral og mye vilje. Da går gjerne ting av seg sjøl, sier Opedal, som i Aksel ser veldig mye av egenskapene til Kjetil Aamodt og Lasse Kjus.

Smartere enn forbildene

Faktisk tror Opedal at Lund Svindal går utenpå Kjetil og Lasse på visse områder.

- Ikke for å si noe stygt om Lasse og Kjetil, men rent intelligentsmessig tror jeg han er hakket kvassere enn de to.

Sjøl er Lund Svindal mer beskjeden.

- Jeg er ikke sikker på om det stemmer. Men jeg har gjort det bra på skolen, over fem i gjennomsnitt, sier Aksel.

SPORT PÅ TV

Utfor, verdenscup

I dag: NRK1 kl. 11.55

JUNIOR: Aksel Lund Svindal (snart 20) var yngst av samtlige som startet gårsdagens super-G i Val Gardena. Fra startnummer 56 kjørte han inn til en sensasjonell sjetteplass.