TRENGER STERK LEDELSE: Mye følelser hos Åge Hareide i en vrien Viking-sesong. Desto bedre at han får konstruktiv motstand internt i klubben. FOTO: Hans Arne Vedlog / Dagbladet.
TRENGER STERK LEDELSE: Mye følelser hos Åge Hareide i en vrien Viking-sesong. Desto bedre at han får konstruktiv motstand internt i klubben. FOTO: Hans Arne Vedlog / Dagbladet.Vis mer

Gode ledere i Viking og Aalesund

Det koster litt å si imot Åge Hareide og Kjetil Rekdal, men i disse sakene lønner det seg

||| VIKING og Aalesund er i ferd med å få to ganske forskjellige sesonger, men når det gjelder bra lederskap stiller de omtrent likt. Der Viking-sjef Egil Østenstad i dag går inn og retter opp Åge Hareides utskjelling av dommeren fra Tromsø-kampen, fortalte Aalesunds bauta Bjarne Haagensen allerede i sommer hvordan han forventet at Kjetil Rekdal oppførte seg.

Det er tydelig ledelse trenere trenger når de lar følelsene styre for mye av reaksjonene. Norsk fotball skulle hatt flere slike sjefer ganske enkelt fordi klubbene blir best når de bestemmer mer selv.

Trenerne kommer og går. Selv så profilerte som Hareide og Rekdal. Klubbmiljøet derimot står tilbake med inntrykket leiesoldatene deres  etterlater seg.

DERFOR var det viktig at Egil Østenstad fortalte at dommeren var i sin rett da han blåste straffe mot Viking i sluttminuttene i går. Den kampen som en presset trener Åge Hareide mente var ødelagt på to feilaktige dommeravgjørelsen, viste seg å være fair nok i forhold til regelverket.

Da gjelder det å stoppe sutringer for heller å konsentrere seg om å rette opp en overraskende laber Viking-sesong. Sindige Østenstad er klok nok til å gjøre akkurat det selv om det kanskje koster ham noen ekstra runder med treneren.

Skjønt Hareides bråsinne går som regel raskt over.

DER er nok Kjetil Rekdal noe mer grublende. Nå på tampen av sesongen bør han imidlertid tenke over at dette tross alt har vært en flott sesong for et lag med litt begrensete økonomiske muligheter. Det skjer etter enda en solid trenerjobb av Rekdal selv.

Akkurat det er et bra utgangspunkt for å skille mellom person og sak i den mer og mer tydelige konflikten mellom klubbledelse og trener der i byen. Eller som AaFKs fremste pengeinnsamler, Bjarne Haagensen, presist har uttrykt det etter å ha irettesatt treneren sin for all masingen om nye spillere:

Det kommer en tid etter Kjetil Rekdal også, og det må vi være forberedt på.

I TOPPFOTBALL kan slike tider komme før du aner det.

Likevel er det noen fakta det er grunn til å ta med seg inn i den lokale debatten om hva som skal til for å ha det moro med fotballen i Aalesund. Det er ikke sikkert at Kjetil Rekdal i sitt mørkeste lune eller en omreisende dansk stjernekeeper er de beste til å bestemme hvordan klubben skal utvikles.

Det er dansken, Anders Lindegaard, som startet siste del av bråket da han etter cuptapet mot LøvHam i juni serverte følgende beskrivelse av arbeidsgiveren sin:

- Jeg håper det kommer nye spillere. Vi har gjort en bra første halvdel av sesongen, men det sitter en flokk sunnmøringer i styret i AaFK og er tilfreds med middelmådighet. Jeg har ikke lyst til å være en del av noe middelmådig piss.

HØRT sånt før? Joda, Kjetil Rekdal dro for noen år siden fra trenerjobben i Vålerenga fordi «han var lei av å dra Norge rundt for å bli pisset på».

Dengang var det VIF-spillernes holdning raseriet gjaldt. Denne sesongen er det Aalesund-ledernes manglende millioninvesteringer målmannen og treneren er sinna på.

Forskjellen er at de utskjelte gjerrige sunnmøringene har bydd på voksen motstand. Etter et par måneders diskusjon er det bare blitt et par små utskiftinger i stallen pluss klare beskjeder til Lindegaard og Rekdal om å slutte med tullpratet.

BJARNE HAAGENSENS svar til Kjetil Rekdal i Sunnmørsposten var en perle som for fotballglade nordmenn flest forsvant i VM-styret i sommer. Godt voksne Haagensen (79 år) som har samlet inn moropenger til klubben sin lenge, benyttet anledningen til å minne Rekdal om at treneren hadde blitt oppsagt om han hadde sagt noe tilsvarende vås i Molde. Det var bare sunnmøringenes økonomiske sans som gjorde at de nå ikke gadd bruke penger på å sparke treneren sin:

- Man må være edruelig. Hvis vi kjøper spillere for lånte penger, går vi konkurs, sa Haagensen

Helt avholdende har hverken han eller de andre pengesterke Aalesund-tilhengerne vært underveis i oppbyggingen av klubben. Det er ikke lenge siden de lønnet en brasiliansk spiss (Dede Anderson) som bare blir husket fordi han egentlig aldri kom tilbake fra en to år lang juleferie i hjemlandet. I de økonomiske oppgangstidene var sunnmøringerne nesten like slepphendte med fotballmillionene som de andre.

MEN bare nesten.

Det er derfor fjorårets cupvinner til slutt blir blant Tippeligaens vinnere og at Viking garantert kommer tilbake til det nivået fotballbyen Stavanger en gang var vant til.

Klubber med ledere som tør å stå opp mot trenernes føleri, blir i lengden de som vinner i fotball.