NY DUELL I MORGEN: Ola Vigen Hattestad og Petter Northug satte Emil Jönsson på plass i OL, men mislyktes i finalen. Noen dager seinere sa Hattestad også fra seg sin siste gullmulighet - noe han har fått mye skryt for i etterkant. Foto:    AFP PHOTO / DON EMMERT
NY DUELL I MORGEN: Ola Vigen Hattestad og Petter Northug satte Emil Jönsson på plass i OL, men mislyktes i finalen. Noen dager seinere sa Hattestad også fra seg sin siste gullmulighet - noe han har fått mye skryt for i etterkant. Foto: AFP PHOTO / DON EMMERTVis mer

Godordene fra «Pølsa» er bare et lite plaster på OL-såret

- Regner med han tryner foran Jönsson i morgen, fleiper Hattestad.

||| (Dagbladet): Ola Vigen Hattestad tok ingen medaljer i OL, men vant til gjengjeld folkets hjerter etter sin uselviske avgjørelse om å gi fra seg plassen på sprintstafetten til Øystein «Pølsa» Pettersen.

Fra tribuneplass så han erstatteren gå inn til gull sammen med Petter Northug - og etterpå var Pølsa svært ydmyk overfor lagkameraten som ga ham muligheten.

- Jeg har enorm respekt for Ola, han er en stor idrettsmann og et enda større menneske, sa 27-åringen fra Groruddalen - og la til at gullmedaljen tilhørte Hattestad like mye som ham selv.

Trygg på at han gjorde det rette
Det er 16 dager siden sprintstafetten, men Ola Vigen Hattestad har fortsatt ikke ristet av seg skuffelsen fra Whistler.

- Det kommer til å ta veldig lang tid før jeg kommer over det, men jeg må bare bruke det som skjedde til å gjøre en enda bedre jobb i tida framover. I Sapporo-VM (i 2007) ble jeg vraket til sprinten, og det gjorde meg til en bedre skiløper. Jeg skal bruke denne nedturen til å bli enda bedre, sier Hattestad til Dagbladet.

Til tross for den manglende medaljefangsten er Hattestad i flere aviser blitt trukket fram som et av OLs norske høydepunkter. De positive reaksjonene fra folk hjemme har heller ikke latt vente på seg.

- Jeg har registrert det, og det er veldig hyggelig. Jeg er takknemlig for at Pølsa gikk ut så sterkt som han gjorde. Det har vært et lite plaster på såret, men samtidig skulle jeg gjerne hatt en medalje.

- Det snakkes om deg som årets forbilde og navn?

- Det høres veldig voldsomt ut, jeg følte bare at jeg gjorde det rette der borte. Jeg er veldig trygg på det jeg gjorde. Jeg tror ikke Norge ville tatt gull hvis jeg hadde gått, sier han.

Tviler på at han kan passere Jönsson
Hattestad trakk seg fordi han ikke følte seg 100 prosent pigg, men nå fungerer kroppen som den skal. I morgen går han sitt første renn siden 4. plassen på den individuelle sprinten, i Drammens gater.

Sist gang han deltok der, i 2008, vant han foran Jens Arne Svartedal og Emil Jönsson.

Nå ivrer han etter å revansjere nedturen i OL med en ny seier på hjemmebane.

- Jeg er ferdig med å evaluere alt jeg har gjort i år, det begynte jeg med etter avgjørelsen jeg tok i Canada. Så motivasjonsmessig har det ikke så mye å si med en seier. Men jeg synes det ville vært knakende moro å bevise at jeg hører med oppi der.

Hattestad ligger for øyeblikket på 3. plass i sprintcupen, 77 poeng bak Emil Jönsson.

- Mulig å ta igjen i løpet av de siste tre løpene i Drammen, Holmenkollen og Stockholm?

- Det er jo mulig, men nå hadde Emil et dårlig OL og er sikkert revansjesugen. Normalt skal det være litt for mye å ta igjen på tre renn. Jeg tenker ikke så mye på det, bare på å gjøre gode renn.

- Men Pølsa skylder deg kanskje en tjeneste etter OL også?

- Hvis han er i finalen regner jeg med at han tar et «tryn» rett foran Emil Jönsson, flirer Hattestad.

I RAMPELYSET: Øystein Pettersen har vært en ettertraktet mann siden OL-gullet på teamsprinten, her i Senkveld-studio. Selv har han hele tida vært klar på at gullmedaljen tilhører Ola Vigen Hattestad like mye som det tilhører ham selv. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
I RAMPELYSET: Øystein Pettersen har vært en ettertraktet mann siden OL-gullet på teamsprinten, her i Senkveld-studio. Selv har han hele tida vært klar på at gullmedaljen tilhører Ola Vigen Hattestad like mye som det tilhører ham selv. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Nei da, jeg forventer ikke noen gjenytelse. Det har skjedd flere ganger at Pølsa har gjort sånne lagavgjørelser, han også.

Overrasket over Northug-start
Men med tanke på at Petter Northug kjemper om seieren i den sammenlagte verdenscupen, og også blir å finne på startstreken i Drammen, ville det kanskje vært mer logisk om Hattestad & co hjalp ham til å plukke så mange poeng som mulig.

Han har imidlertid ikke den store troa på at det blir norsk kompiskjøring i morgen.

- Jeg veit ikke ennå, jeg er litt overrasket over at han skal gå i Drammen. Det hadde jeg ikke trodd, han gikk ikke der sist gang. Men vi får se, det er litt vanskelig å ha en klar lagtaktikk i langrenn. Jeg trenger en del poeng i forhold til cupen jeg også.

- Hva tenker du om at lillebror Northug også starter i Drammen?

- Jeg håper ikke det kommer for mange Northug'er, da blir det vanskelig for oss andre å gjøre det bra. Jeg tror aldri jeg har gått mot ham, men tror fortsatt det er forskjell på junior og senior. Jeg vet ikke hva vi kan forvente. Men han kan overraske, han heter jo Northug, sier Hattestad.

- Har ikke fått ut det jeg kan
Akkurat som i OL peker han på Emil Jönsson som den største favoritten, spesielt fordi han mener oppløpet passer svensken best.

- Det er diagonalgang på oppløpet, og der er han veldig god. Da jeg vant for to år siden hadde jeg en luke før oppløpet.

- Du har ikke vunnet siden Kuusamo i november. Begynner du å bli utålmodig?

- Jeg synes ikke jeg har fått ut potensialet mitt i år. I fjor var det mye stang inn, i år har det vært for mye stang ut, selv om jeg noen av gangene ikke har vært god nok. Jeg er veldig motivert til å hente fram det beste i meg selv, sier Hattestad.

VANT SIST: Ola Vigen Hattestad gikk helt til topps sist det var sprint i Drammen, i 2008. 
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
VANT SIST: Ola Vigen Hattestad gikk helt til topps sist det var sprint i Drammen, i 2008. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX . Vis mer