Godset ble reddet av dommertabber

Skulle spilt kvalik ifølge Sofatabellen.

Dommersjef Rune Pedersen tror ikke trøkket på de store stadionene gjør at dommerne ubevisst favoriserer klubber som Rosenborg, Brann og Vålerenga.

- Dommerne er godt forberedt. Medietrøkket vil også fange opp alle situasjonene. Men jeg tror ikke dette legger føringer. Men det at kameraene fanger opp alt, og at avgjørelsen som blir tatt uansett vil få en bekreftelse i etterkant er en utfordring, sier Pedersen.

Noenlunde jevnt

Etter 26 runder med dømming fra TV-sofaen viser Dagbladets Sofatabell at en objektiv gjennomgang av de kontroversielle dommersituasjonen gir følgende utslag i forhold til Tippeligatabellen:

• Tromsø skulle ha byttet bronsene med Fredrikstads sølvgutter.

• Aalesund skulle berget plassen på bekostning av Strømsgodset (kvalik).

• Fire av de fem storklubbene som har mislyktes denne sesongen - Rosenborg, LSK, VIF og Brann - kan ikke klage på marginene. Uten heldige, avgjørende dommersituasjoner hadde det sett enda verre ut.

Dersom en i tillegg legger til at Lyn har hatt mindre dommerhjelp enn de burde, så er stort sett dommerfeilene jevnt fordelt på de 14 klubbene i årets sesong.

FALT NED PÅ RETT SIDE:  Rosenborgs John Pelu fikk her årets kanskje mest tvilsomme straffespark mot Ragn  vald Soma og Viking på Lerkendal. Dagbladets Sofatabell, der kontroversielle dommersituasjoner blir satt under lupen, viser at RBK var en av klubbene som hadde marginene på sin side. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix
FALT NED PÅ RETT SIDE: Rosenborgs John Pelu fikk her årets kanskje mest tvilsomme straffespark mot Ragn vald Soma og Viking på Lerkendal. Dagbladets Sofatabell, der kontroversielle dommersituasjoner blir satt under lupen, viser at RBK var en av klubbene som hadde marginene på sin side. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix Vis mer

- Vi har i alle år ment at dømming med objektiv vurdering vil jevne seg ut over en hel sesong. All erfaring tilsier det. Så er det viktig at dommerne må dømme det de opplever. Det er det som er «cluet» med fotballdømming, sier dommersjef Pedersen.

- Solid innsats

Serietreer Tromsø har kanskje hatt minst tur av alle lagene denne sesongen. Flere avgjørende dommeravgjørelser har gjort at poeng med all sannsynlighet har gått tapt. To kontroversielle straffesituasjoner i Fredrikstad og en på Lillestrøm, samt en feilaktig annullering hjemme mot LSK gjorde at laget havnet fire poeng bak Fredrikstad.

Strømsgodset har på den andre siden vært heldige. Og da særlig med et overtidsstraffespark på Hamar som bidro til at hjemmelaget ikke fikk med seg tre velfortjente poeng. Jevne kamper mot VIF og Brann vippet også deres vei.

- Jeg tror dommerne har levert en solid innsats. Det har vært noen enkeltsituasjoner der de for eksempel har vært litt for harde på gassen med de røde kortene. Men i det store og det hele har det vært bra. Jeg ser at dere også mener at det heller skulle vært gitt flere røde kort. Det er det inntrykket vi også har, sier Pedersen som trekker fram fortolkningen av offsideregelen som noe dommerne har lyktes veldig godt med i 2008.

Godset ble reddet av dommertabber
Godset ble reddet av dommertabber