- Godset har ikke tapt siden jeg skiftet parfyme

Stefan Johansen om presset han elsker - og «tvangslidelsen».

GLEDER SEG TIL ENGLAND:  Stefan Johansen surfer på en god bølge om dagen. Hvis han får tillit mot England i kveld blir det den største kampen i karrieren. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
GLEDER SEG TIL ENGLAND: Stefan Johansen surfer på en god bølge om dagen. Hvis han får tillit mot England i kveld blir det den største kampen i karrieren. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

PETAH TAKVA (Dagbladet): - Jeg har hørt om han Zaha og de to fra Liverpool, men det er det. Jeg bryr meg ikke om dem, sa Stefan Johansen da han ble spurt om Englands stjernenavn denne uka.

Den type klink ærlige utsagn har 22-åringen levert hele mesterskapet, og den offensive tonen er blitt et varemerke for Strømsgodset-strategen.

Det siste halvåret har da også vært en bølge av positiv utvikling: Johansen har vært suveren i Tippeligaen, og i kveld spiller Johansen etter alt å dømme i det som fort blir den største kampen i karrieren hittil.

- Ja, det er nok der oppe. Det er en stor kamp i et sluttspill, det har jeg aldri vært med på. Og å få møte en sånn fotballnasjon som England i en viktig match, det blir stort, sier han til Dagbladet.

Northug-metoden
Oppmerksomheten bruker han helt bevisst. Han foretrekker å konkurrere under press, og det presset legger han gjerne på seg selv - også via linser og spalter.

- Det er jo bare positive ting som blir skrevet om meg, så da får man bruke det til noe positivt også. Jeg synes bare det er artig. Man får et større press på seg, og jeg liker det, sier Stefan Johansen.

Derfor svarer han også ærlig når han for eksempel blir spurt om hva han mener om motstanderne. Ikke ulikt Petter Northug serverer gjerne Vardøværingen litt halv-«cocky» meldinger, som øker fallhøyden.

- Ja, det gjør jeg kanskje, men jeg mener det jeg sier. Du får alltid et ærlig svar av meg, uansett. Det er viktig å vise seg i media også, fotball er en underholdningsbransje. Det er viktig at publikum, som ikke får vært med inn i garderoben, får innsyn i hva spillerne mener og holder på med, påpeker 22-åringen.

Skjebnekampen i kveld bare gleder han seg til. 

«Tvangslidelser»
Johansen snakker om at det er viktig å være klar over hvorfor og hvordan man har kommet til dette punktet, og samtidig fortsette å jobbe: Forsterke det man har gjort riktig, identifisere svakhetene og rette på dem.

Forutsetningene før møtet har landslagstrener Tor Ole Skullerud for lengst gjort rede for. Forberedelsene er snart over. England er gjennomanalysert, de har også gjennomanalysert Norge.

- Vi kjenner hverandre godt. Vi konsentrerer oss mest om det vi skal gjøre, og gjør vi det godt nok, så blir det seier, fastslår Stefan Johansen uten å nøle.

På kampdag kommer imidlertid «tvangshandlingene» fram i ham. Johansen har viktige ritualer, og de skal gjennomføres.

- Det er et par ting, men jeg kan nesten ikke nevne dem, sier han og flirer, før han likevel lar et par slippe:

- Jeg må blant annet alltid dusje klokka fire hvis kampen er seks, og jeg bruker alltid samme parfyme på kampdag. Jeg er enig, det er nesten en tvangslidelse. Men siden jeg skiftet parfyme i Godset, har vi ikke tapt. Da tror jeg på den, sier Johansen.

• Følg kampen mot England direkte i fotballstudio fra klokka 18!