HOLDT TIL SEIER: Pape Pate Dioufs ene scoring var nok til at Molde reiste fra Drammen med samtlige tre poeng, slik de har for vane å gjøre.Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
HOLDT TIL SEIER: Pape Pate Dioufs ene scoring var nok til at Molde reiste fra Drammen med samtlige tre poeng, slik de har for vane å gjøre.Foto: Aleksander Andersen / ScanpixVis mer

Godset hjemsøkt av Molde-spøkelset

Tapte hjemme for første gang siden september. - Vi var fantastiske i 20 minutter, sier fornøyd Solskjær.

DRAMMEN (Dagbladet): Strømsgodset - Molde 0-1.

Det er ikke mange lag som kan skryte på seg å ha hatt overtaket på hjemmesterke Strømsgodset gjennom Ronny Deilas tre og et halvt år lange regjeringsperiode på Marienlyst.

Molde er imidlertid et unntak, og var det siste bortelaget som reiste fra Drammen med seier. Det var 13. september i fjor. Siden den gang hadde Godset spilt ni seriekamper og én cupkamp på eget kunstgress uten nederlag (7-2-0).

Torsdag ble de hjemsøkt av Molde-spøkelset atter en gang: På 14 seriemøter mellom lagene i Drammen opp gjennom tidene har Molde nå ni seirer. Tre ganger har det endt uavgjort. To ganger har Strømsgodset vunnet. I kveld sørget Pape Pate Diouf  for den tredje Molde-triumfen på rad.

- Vi har hatt to bra kamper nå. Én hvor vi spiller veldig, veldig fin angrepsfotball (5-1 seieren mot Start på mandag), og én hvor vi er fantastiske i 20 minutter, for så å forsvare oss fantastisk de siste 70, hvor vi også har et par kontringer som fort kunne resultert i ett og to mål til, konstaterer en fornøyd Solskjær.

Gode mot de store Forrige gjestevisitt endte med småpinlige 0-5 mot et ultraeffektivt Haugesund-lag, men ble besvart med kalasseier mot Start.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En slik respons er det som kjennetegner en potensiell seriemester, mener Solskjær, og trekker fram et eksempel fra debutåret i Manchester United høsten 1996:

- Alle har en eller annen slik kamp. I United tapte vi 0-5 mot Newcastle og 3-6 mot Southampton, men vant likevel serien med sju poeng. Det er ikke den smellen som betyr noe, men måten man reagerer og responderer på den, og spillerne har reagert meget, meget bra, sier han etter den fjerde seieren på de fem siste kampene.

Molde-manageren tror det er litt tilfeldig at det har endt med tre seirer (mot Brann, Lillestrøm og Strømsgodset) og én uavgjort (mot Viking) i de presumptivt vanskeligste bortekampene så langt i år, mens det har endt med tap mot antatt svakere motstand i form av Sarpsborg 08 og Haugesund. Etter trepoengeren i Drammen vil han heller ikke avfeie den gode historikken til Molde på «Gamle Gress».

FORNØYD: Ole Gunnar Solskjær var naturligvis strålende fornøyd med keeper Espen Bugge Pettersen og resten av Molde-lagets innsats etter 20 strålende angrepsminutter og 70 solide forsvarsminutter på Marienlyst.Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
FORNØYD: Ole Gunnar Solskjær var naturligvis strålende fornøyd med keeper Espen Bugge Pettersen og resten av Molde-lagets innsats etter 20 strålende angrepsminutter og 70 solide forsvarsminutter på Marienlyst.Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer

- Først skal det sies at vi historisk sett har vært gode her. Jeg synes vi er gode til å styre kamper, som vi ofte gjør hjemme, så synes jeg vi har spillere som er livsfarlige på kontringer, som vi viser i dag. Om det er hjemme eller borte: Banen er som oftest like stor, det er de samme, hvite linjene og det er to mål. Det gjør ingen forskjell, sier Solskjær til Dagbladet.

Mens Molde vartet opp med festfotball hjemme på Aker stadion 2. pinsedag, hadde lagene som skal ut i europacupene - deriblant Strømsgodset - fått innvilget utvidet ferie. Det var en gjennomkjøring Solskjær tror hadde mye å si for utfallet.

- Jeg var på forhånd ganske så sikker på at det var en fordel å ha en kamp i beina. Jeg så litt på statistikken. Jo Inge (Berget) — en god fotballspiller — hadde spilt én seriekamp siden 16. mai. Det er lite. Jeg hadde håpet at det skulle vippe i vår favør, og det gjorde det, sier han til Dagbladet.

Tok Godset på senga Og det så faktisk ut som om Strømsgodset fortsatt var i feriemodus da klokka slo 19.00, og kampen ble sparket i gang. Molde gikk offensivt og uredd i strupen på Strømsgodset fra første fløytestøt, og lot hjemmelaget få smake sin egen medisin: Aggressivt og høyt press, som ledet til gjenvinninger i gunstige posisjoner med kort vei fram til målet til Adam Larsen Kwarasey.

12 minutter ut i kampen fikk de belønning for risikotakningen, delvis hjulpet av et sløvt hjemmeforsvar. Ingen fulgte Pape Pate Dioufs innløp i boksen, og når Daniel Berg Hestads pasning også var presis, hadde Diouf nok tid på seg til å prikke inn en uttagbar avslutning inne ved nærmeste stolpe.

Vertene var synlig stresset. Feilpasningene florerte, og kombinasjonene satt ikke. Selv om det ikke resulterte i de store sjansene til gjestene, handlet første halvdel av første omgang bare om Molde, før Godset begynte å ligne laget som før serierunden lå på tabelltoppen sammen med Tromsø og Aalesund før serierunden.

Likevel tok det drøyt 35 minutter før Espen Bugge Pettersen måtte strekke på keeperkroppen for første gang i kampen da Anders Ågnes Konradsen vendte opp og klinket til fra 18 meter. Det ble imidlertid bare med noen sporadiske halvsjanser før dommer Brage Sandemoen blåste for pause på Marienlyst, og Molde-ledelse var ikke ufortjent halvveis.

Skjerpet seg etter pause Strømsgodset kom ut på banen til annen omgang med fornyet tro og en endring på laget: Ola Kamara erstattet Fredrik Nordkvelle, og det ga uttelling i sjansestatistikken, men ikke i den statistikken som teller: Den for antall mål.

Drammenserne kom aldri nærmere enn da Anders Ågnes Konradsen på blankt mål utløste prematur scoringsjubel hos hjemmepublikum minuttet etter hvilen. Avslutningen satt imidlertid svakt utenfor stengene, og når slike sjanser ikke resulterer i tellende resultat, holdt det med 20 sterke offensive minutter for Molde i Drammen.

Til Ronny Deilas skuffelse:

SLØSTE: Innbytter Ola Kamara satte fart på Strømsgodset da han kom inn etter pause, men både han og lagkameratene måtte fortvile over mangelen på uttelling.Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
SLØSTE: Innbytter Ola Kamara satte fart på Strømsgodset da han kom inn etter pause, men både han og lagkameratene måtte fortvile over mangelen på uttelling.Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer

- Nå får vi gå hjem og grine, var det siste Godset-sjefen sa da han forlot intervjusonen på Marienlyst. Det var riktignok en spøkefull kommentar, men noen minutter tidligere ga han uttrykk for hva han tenkte og følte:

- Det er vondt. Jeg må si det på en dag som i dag. Vi har oss selv å takke. Vi er ikke på når kampen starter, og at vi må bli mer effektive. Samtidig må vi se det positive i at vi skaper så mange sjanser mot et såpass godt lag. Det vitner om at toppnivået er godt nok til at vi kan slå hvem som helst i denne ligaen, sier Deila.

Trepoengeren sendte Molde forbi Godset på tabellen - med én kamp mer spilt - og opp på annenplass. Søndag skal klubben markere sitt 100-årsjubileum med jubileumskamp mot Sogndal på Aker stadion.

- Det var en vanskelig kamp. Vi scoret først og forsvarte oss godt. Derfor vant vi, oppsummerer matchvinner Diouf.