Godset-insider: - Martin er som en 25-26-åring

Men har sitt å jobbe med.

Martin Ødegaard (15) ligger milevis foran alderen på flere områder. Men norsk fotballs genierklærte ungdomshelt har sitt å jobbe med han også.

Ødegaard ble tirsdag tatt ut i troppen til EM-kvalkampene mot Malta (b) og Bulgaria (h). Det er trolig at han får brukbart med spilletid der.

Idrettskjennere mener at Ødegaard kunne blitt best i omtrent alt av sport. Dette sier en Strømsgodset-insider om hvor moden unggutten er på tre nøkkelområder:

Generell modenhet: - 20-21 år. Vi kan diskutere det meste, og det er åpenbart at han har fått god opplæring.

Fotballmodenhet offensivt spill: - 25-26 år. Der ligger han langt, langt foran sin alder. Dette er området han har prioritert i flere sesonger allerede. Det er lett å se. Han kan og forstår det meste.

Fotballmodenhet defensivt spill: - Et sted fra 16 til 19 år avhengig av på hvilke områder. Her ligger han altså flere steder nær sin egen faktiske alder. Det ser vi når det gjelder måten han presser på, hvordan han bruker kreftene og litt med forståelsen av hvordan han skal ligge i banen.

Må utvikle Ødegaard har et realistisk syn på egne ferdigheter, også der det ikke blir seks på terningen.

- Jeg er i gang med å jobbe for å bli bedre defensivt. Det handler om aggressiviteten og det å vinne baller. Dette er en viktig del av spillet og noe det må jobbes med, sier Ødegaard til NTB.

Tenåringen er ganske spedlemmet og elegant i stilen. Men noen muskelbroiler blir det ikke av ham på en stund.

- Det er lett å bli skadd om man trener for mye vekttrening i en vekstperiode.

Tøft Ødegaard slet for noen år siden hardt med skader, og han mistet over én sesong.

Tirsdag var han igjen i medienes søkelys. Ødegaard parerte de fleste spørsmål overbevisende på sin beskjedne måte.

Forventningene til ham er blåst helt utover rimelige proporsjoner. Klarer han å ta neste steg? Får Ødegaard den «naturlige» utviklingen andre på samme alder opplever?

Spørsmålene var og er mange. Så langt har drammenseren besvart dem med et kontant ja.

Nå står han snart overfor det virkelige nåløyet i verdens største idrett.

(NTB)

LANDSLAGSKLAR: Martin Ødegaard (15) på trening etter han ble tatt ut på landslaget for andre gang. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
LANDSLAGSKLAR: Martin Ødegaard (15) på trening etter han ble tatt ut på landslaget for andre gang. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer