Godset med maktdemonstrasjon

Knuste Start hele 6-0 på bortebane.

• Start-Strømsgodset 0-6 (0-4)

SØR ARENA (Dagbladet): Serieleder Strømsgodset kom til oppgjøret i Kristiansand fulle av selvtillit, etter å ha gått ubeseiret av banen de åtte foregående Tippeliga-rundene. Det samme kunne ikke sies om hjemmelaget Start, selv om tre etterlengtede poeng mot Odd 16. mai endte en miserabel periode med kun ett fra de fem seneste forsøkene.

Spørsmålet var derfor om drammenserne kom til å fortsette med samme momentum som hadde kjennetegnet dem hele sesongen, eller om sørlendingene ville sette sette en midlertidig stopper for Ronny Deilas gulljagende mannskap og samtidig ta et kjærkomment steg bort fra de andre lagene på tabellens nedre halvdel.

Sjokkstart
Det skulle ikke gå lenge før vi visste svaret. De to offensivt anlagte lagene åpnet begge i et ellevilt tempo på Sør Arena, og det tok bare tre minutter før Strømsgodset-forsvaret måtte klarere islandske Gudmundur Kristjanssons heading på streken. Derfra og ut, handlet det imidlertid kun om gjestene.

Bismark Adjei-Boateng noterte seg for to scoringer i 3-1-seieren over Sogndal forrige runde, og trengte bare drøye tre minutter før han sendte drammenserne i ledelsen også mot Start. Assistert av Peter Kovacs, avsluttet han nådeløst i Håkon Opdals korthjørne fra rundt 10 meters hold. 

Scoringen førte til flere høylytte sukk blant hjemmepublikummet - som ikke lenge etter fikk oppleve de skumle hensiktene til Norges beste fotballag på ny.

Landslagsaktuelle Stefan Johansen klemte til fra om lag 25 meter, og da ballen traff tidligere Strømsgodset-spiller Glenn Andersen, endret den ballbane og duppet over en fullstendig utspilt Opdal. Stillingen var 2-0, og det var fremdeles bare gått 11 minutter siden dommer Per Ivar Staberg satte i gang oppgjøret. 

Effektive
Men gjestene var langt fra ferdige. Svært spillesugne, fortsatte de kjøret mot Start-buret i uforminsket styrke. Noe som ga utteling for tredje gang etter 18 minutter. 

Denne gangen var det imidlertid ikke raske, lekre kombinasjoner langs det våte kunstgresset som skapte problemer for Mons Ivar Mjeldes menn - det var et innoverskrudd hjørnespark fra silkefoten til målscorer Johansen. Som ved Godsets første nettkjenning, falt ballen igjen ned på et gunstig sted i den angripende 16-meteren. Til forandring var det nå venstre back Jarl André Storbæk som ekspederte lærkula i mål. Treffet var dårlig, og skuddet alt annet enn hardt, men ballen snek seg likevel inn i nettamaskene.

Johansen-show
Fortvilelsen i Start-spillernes ansikter talte sitt tydelige språk. De var totalt overkjørt - og iferd med å ydmykes i lekegrinden som Strømsgodset nå hadde gjort til sin egen. 

Etter 39 minutter viste også den fryktede ydmykelsen seg å bli realitet. 

Kovacs tok med seg Bismark Acosta på løpetur ut mot venstre, før han tverrvendte og fant en perfekt plassert Johansen i mellomrommet. Førstetouchen, til det som kanskje er Tippeligaens beste spiller per dags dato, holdt høyt skandinavisk nivå - men den neste hadde til og med forbløffet supporterne i Europas største ligaer.

Silkemykt løftet Johansen ballen over Glenn Andersen - som oppdaget Abdisalam Ibrahims bevegelse inn bak ryggen hans for sent. I et desperat forsøk på å forhindre ny baklengs, gjorde kapteinen bare vondt til verre for hjemmelaget da han i kamp med Ibrahim satte ballen i eget mål.

4-0. Starts sjokkerende første omgang var et faktum - samtidig som Strømsgodset hadde demonstrert sitt vanvittige register for et samlet Fotball-Norge.

- Jeg er helt sjokkert. Det er det verste jeg har sett. Nå handler det om stolthet og viljen til å blø for drakten, sa Start-trener Mons Ivar Mjelde over speakeranlegget til et sjokkskadet hjemmepublikum da lagene gikk til pause like etter. 

Mishagsytringer 
Før hvilen ble de gule- og sortkledde eskortert i garderoben til øredøvende piping fra sin egen fanskare. Da andre omgang startet, maktet de heller ikke å vinne tilbake supporternes gunst. I stedet var det de rundt 300 tilreisende fra GodsetUnionen som fikk flere grunner til å fortsette allsangen - for etter 54 minutter la Adama Diomande på til 5-0, med sin fjerde scoring for sesongen.

Da Espen Hoff misbrukte muligheten til å pynte på resultatet fra 11-meteren ved timen spilt, måtte både han og lagkameratene tåle hånlig latter og andre mishagsytringer fra store deler av hjemmepublikummet. 

I foranledningen til straffesparket ble Jørgen Horn utvist for å felle Hoff som bakerste mann. Det gjorde sitt til at Start omsider klarte å tilrive seg mer ballbesittelse - uten at det resulterte i mål.

- Jeg skyver litt i armen på ham, og han får avsluttet før han sklir inn i Adam Kwarasey. Jeg mener det ikke er straffe, og i verste fall gult kort og straffe, sier Horn til C More etter kampen.

På overtid var gjestene også frekke nok til å krone en utrolig prestasjon med enda en scoring. Innbytter Gustav Wikheim fikk æren av å sette den berømte kronen på verket - noe Start-trener Mons Ivar Mjelde flaut måtte konstatere.

- Stoltheten vår er blitt pisset på. Vi skal reise oss! Det lover jeg, sa Mjelde til supporterne etter det forsmedelige 0-6-tapet.

GODSTOG: Strømsgodset fortsetter å imponere, og vant hele 6-0 borte mot Start i dag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
GODSTOG: Strømsgodset fortsetter å imponere, og vant hele 6-0 borte mot Start i dag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer