DRAMMENSFESTNING: Strømsgodset hadde en middels dag mot et godt fotballag og vant likevel ganske greit, skriver Morten P.
Foto: Alf Vidar Snæland / NTB scanpix
DRAMMENSFESTNING: Strømsgodset hadde en middels dag mot et godt fotballag og vant likevel ganske greit, skriver Morten P. Foto: Alf Vidar Snæland / NTB scanpixVis mer

Godset skremmer alle med hjemmestatistikken

Norges beste fotballag er blitt et spøkelse i Drammen. Spør bare Odd som ga det bort.

DRAMMEN (Dagbladet): Strømsgodsets høyeste nivå er Norges ypperste og holder laget på tabelltoppen. Det kan Ronny Deila være meget godt fornøyd med. Men det at lagets hans mistet grepet om det på 2-0 midtveis i første omgang er til bekymring.

Tre dager etter en enkel cupkamp mot Drammen er det ingen grunn til at tippeligaspillere skal miste kreftene og energien etter 25 minutter.

MEN STRØMSGODSET GJORDE det. Samtidig som Odd ble seg sjøl igjen etter en famlende og beskjeden start. Som om Marienlyst var en for stor anledning for Dag Eilev Fagermos mannskap. Som om Strømsgodsets enorme hjemmestatistikk — ikke tapt siden juni 2011 — var et levende spøkelse fram til 2-0. For selv om det er vanskelig å forsvare seg mot Tippeligaens beste angrepspill er det ikke nødvendig å gi det bort.

Og da Lars Sætra helt umarkert fikk heade inn 2-0 var Odd ekstra gavmilde.

DEN STADIG ØKENDE rekka av kamper uten hjemmetap — nå 41 — gir Strømsgodset den fordelen som helt åpenbart preget Odd innledningsvis. Som om det ikke er mulig å vinne i Drammen. Som om Strømsgodset helt garantert vil levere det de trenger for å vinne en kamp til. Men den siste timen beviste Odd at det er fullt mulig.

Og:

Hadde dommer Staberg sett det Odd-trener Fagermo ropte på mot slutten — at Jarl Andre Storbæks arm stoppet et skudd på vei mot mål — ville de vært et straffespark unna uavgjort.

Jeg har sagt det siden jeg så Odd på La Manga i månedskiftet januar/februar — Dag Eilev Fagermo har et godt fotballag. Selv etter tapet i Drammen holder den påstanden vann. For måten Odd reiste seg på etter den fatale åpningen var imponerende.

Den beviser at laget har karakter i tillegg til ferdigheter og tydelighet i måten å spille på.

JONE SAMUELSEN (29) midt i banen er meldt inn som en mulig mann for Per-Mathias Høgmo og det er fullt forståelig at Fagermo argumentere i den retningen. Jone Samuelsen er nemlig veldig god. Og drivende — begge veier. Men Jone Samuelsen får god hjelp av mange, og spesielt utvendig til venstre har han ofte ni år yngre Elba Rashani (20).

Hvis høyeste nivå har fått Borussia Mönchengladbach til å holde et ekstra øye med gutten.

FORARBEIDET TIL ODDS redusering hadde flere glimt av Rashanis beste - fart, teknikk og nødvendig freidighet en mot en. Spør bare Lars Christopher Vilsvik som ble lurt på trynet da Odd-kanten satt opp Jone Smauelsen for 1-2. Men de gangene samme Rashani velger bort store kontringsrom for tanker om å gjøre det litt smartere enn godt er, er han på det jevne.

Jeg har en følelse av at han vil få beskjed.

STRØMSGODSET HADDE EN middels dag mot et godt fotballag og vant likevel ganske greit. Grunn: Odd evnet ikke å bruke spillet til å produsere nok målsjanser. Det forteller a) at Godset har mye å gå på, b) at de som ble borte etter fjorårets seriegull er meget erstattbare, og c) at alt vil bli veldig mye tryggere når Ronny Deila en gang i løpet av våren og sommeren får tilbake midtforsvaret sitt.

Men en venstrebeint venstreback er det ingen grunn til å bruke for mange penger på.

Så lenge Mounir Hamoud er på det nivået han er nå kan Godset bruke økonomien sin på andre områder.