- Godt å få fokus over på målene igjen

Ørjan Hopen mener «nye» Sogndal vil overraske mange.

Søndag kl. 18: Sogndal - Hønefoss

(Dagbladet): Sogndals drømmestart på sesongen 2012 kom som en stor overraskelse på mange, og hele 4-0 på Skagerak Arena var nok heller ikke noe Odd Grenland hadde sett for seg på forhånd.

Ørjan Hopen satte inn det tredje målet mot Odd, da frisparket hans med venstrefoten gikk forbi alle og rett i mål. Det var en deilig start på sesongen for unggutten, som i vinter har hatt fokus på helt andre ting enn fotball.

- Det var godt å få begynne med en scoring, og få fokus over på fotballen og målene igjen, sier Hopen til Dagbladet.

19-åringen fortalte om spilleavhengigheten sin i VG før jul, og så seint som i februar kom han tilbake på Sogndal-trening etter 26 dager på klinikk i England.

Hopen er glad for at sesongen endelig er i gang, men han er fortsatt ikke ferdig med jobben med sine personlige utfordringer. Blant annet har han startet støttegruppe for spilleavhengige i Sogndal, som ennå ikke har fått den hjelpen han har benyttet seg av.

- Spilleavhengigheten er noe jeg må ta hensyn til resten av livet, men jeg har mine ting som gjør at jeg holder det i sjakk, sier Hopen.

Mer offensivt Sogndal
I fjor trengte nedrykkstippede sogninger hele åtte kamper for å nå mer enn tre mål - i år rant det inn fire allerede i første kamp.

Det overrasket imidlertid ikke Ørjan Hopen like mye som det åpenbart gjorde andre.

- Vi registrerte jo at folk trodde Odd skulle vinne lett, men vi visste at vi var i stand til å få et godt resultat der, sier han til Dagbladet.

- I fjor snakket mange om defensive Sogndal, er det et nytt lag vi ser i år?

- Det er en litt mer offensiv fotball vi står for, med litt høyere press og forsøk på gjenvinning. Johan Olsson har tatt inn en litt ny fotballfilosofi, og vi har også litt andre spillertyper i år enn i fjor, sier Hopen.

Harald Aabrekk la om til fem bak etter en rekke dårlige resultater i fjorårssesongen, noe som har fått mye av æren for at Sogndal snudde trenden og beholdt plassen i Tippeligaen.

I år satser Sogndal og Johan Olsson på mer klassiske variant av 4-4-2, og ønsker, foreløpig i det minste, å framstå som et offensivt lag som dyrker egne kvaliteter.

- Det var helt riktige grep vi gjorde i fjor, da vi måtte legge om og trygge defensivt for å sikre poeng i kampen mot nedrykk. Men vi har brukt pre-season godt, og er nok litt mer ballbesittende i år. Vi tør å spille, holder i ballen inne på motstanderens banehalvdel, og det er artig for oss spillerne også, sier Ørjan Hopen, som skryter av svenske Olsson.

- Han er en veldig bra type, omgjengelig, han prater og kommuniserer mye med spillerne. Samtidig er han ganske rolig i kampsituasjon, og stoler på oss, sier Hopen.

Stimulerer spillergruppa
Assistenttrener Håvard Flo synes det var godt at 4-0-seieren over Odd ga en god bekreftelse på at det kanskje ikke står så galt til med Sogndal som mange har villet ha det til på forhånd.

- Det skal sies at det er veldig tidlig, men jeg syns vi gjorde en fin kamp i Grenland. Vi var veldig strukturerte, disiplinerte, men vi turde samtidig å stå opp og angripe og være offensive, sier Flo til Dagbladet.

KREVENDE VINTER: Etter avisoppslag og en knapp måned på klinikk for spilleavhengige, er Ørjan Hopen glad for at det meste nå handler om fotball og mål.
Foto: Tor Yttri / Scanpix
KREVENDE VINTER: Etter avisoppslag og en knapp måned på klinikk for spilleavhengige, er Ørjan Hopen glad for at det meste nå handler om fotball og mål. Foto: Tor Yttri / Scanpix Vis mer

Han mener Johan Olssons inntog foreløpig innebærer et litt mer underholdende Sogndal, men at det viktigste er fokuset på egne ferdigheter.

- Olsson har vært veldig opptatt av individene her, og hvordan de kan settes sammen til et lag. Han ville se spillermaterialet før han bestemte seg for spillestil, han var veldig klar på å se hva han hadde til rådighet. Nå viser vi at forhåpentligvis at et godt kollektiv samtidig gjør at vi kan hente ut mer fra hver enkelt. Det håper vi også at kan stimulere spillergruppa, sier Håvard Flo.

Terper venstrefoten
Ørjan Hopens nevnte venstrefot er en av våpnene som kan bidra til å gi mer moro for Sogndals supportere framover, kanskje allerede mot Hønefoss søndag.

- Jeg prøver å terpe så ofte jeg kan, både i frispark- og innleggsituasjoner, og jeg tror den stadig blir bedre. Men det blir lenge til du ser en scoring med høyrefoten, for å si det sånn, sier 19-åringen humrende.

Hopen gleder seg over entusiasmen den gode åpningskampen har startet i Sogndal, men lover samtidig at laget ikke tar lett på helgas møte med nyopprykkede Hønefoss.

- Folk i bygda er positive, det blir sikkert mye folk på søndag, og det er artig. Vi var høyt oppe etter seieren over Odd, men brukte bussturen hjem fra Skien til å komme oss ned på jorda igjen. Møtet med Hønefoss er en kamp vi må håpe å ta tre poeng i, og jeg håper og tror vi gjør det. Men vi har lagt lista ganske høyt, det blir en litt annen kamp på mars-naturgress, og jeg tror vi kan forvente litt mer kriging enn sist, sier han.