Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Godt bidrag i fredsprosessen

Sharon og Bondevik ville ikke si hva de snakket om. Nå spiser de lunsj og nyter utsikten på Vardestua.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se webkamera-utsikt fra Varden

MOLDE (Dagbladet.no): Verken den norske eller den israelske statsministeren ville røpe hva de snakket om da de kom ut fra sine politiske samtaler på amtmannsgården Nøisomhed. Kjell Magne Bondevik lovte å komme tilbake til saken når Sharons har dratt.

- Det var et godt møte og et godt bidrag i fredsprosessen, sa Sharon, som svarte på noen få spørsmål fra pressen.

- Jeg tror på fred, og jeg har forpliktet meg til å skape fred, sa Sharon, som vennlig avviste et spørsmål om han ville komme tilbake i august for å møte palestinernes statsminister Mahmoud Abbas.

- Jeg har møtt Abbas i Jerusalem, og jeg tror jeg kommer til å møte ham mange ganger til.

Klokka 13.49 passerte den lange kortesjen demonstrantene ved Fuglsetbakken - 20 minutter på overtid. Ferden gikk til Vardestua, der det blir lunsj og tid til å nyte utsikten over Molde. Ingen kastet noe mot bilene, men slagropene runget taktfast mot den israelske statsministeren:

- Israel har blod på henda. Israel, Israel, Israel har blod på henda.

Blitz foretrekker jazz

Lydnivået var enormt fra de flere hundre demonstrantene ved svingen i Fuglsetbakken. Over rekken av biler vaket et av de to militærhelikoptrene som overvåker Molde i dag. Fredsinitiativet stilte mannsterk for å vise hva de mener om Sharons behandling av palestinerne. Blitz-miljøet fra Oslo stiller også sterkt med parolene «Ja til jazz - nei til Sharon», «Still Sharon for krigsforbryterdomstolen» og «Israel ut av Gaza og Vestbredden».

- Jeg er skuffet over at det er varslet så store demonstrasjoner i forbindelse med den israelske statsministerens besøk i Norge. Man kan aldri skape fred med slike barnslige holdninger, understreker KrFU-leder, Per Steinar Osmundnes.

Klokka 11.19 landet Ariel Sharon i Molde - 11 minutter før tida og i strålende sol. Etter å ha gått over den løperen, ble han ønsket velkommen av ordfører Rolf Myhre, Israels ambassadør Liora Herzl, ambassadør Mona Juul og protokollsjef Anne K. Lund. Deretter gikk statsministeren med følge inn i ventende biler som satte kursen direkte til Nøisomhed.

Glad og stolt Sharon

Der ble han mottatt av statsminister Kjell Magne Bondevik og utenriksminister Jan Petersen klokka 11.50.

- Jeg tror vi kan gjøre mye sammen. Norge er et vennligsinnet land, og den norske statsministeren har en vennlig innstilling til Israel, sa Sharon til over 100 pressefolk da han ankom Nøisomhed for samtaler om fredsprosessen.

- Jeg tror besøket kan styrke forbindelsene mellom våre to land, og at vi kan gjøre mye sammen. Besøket kan bidra til dette, og jeg er glad og stolt over å være invitert. For øvrig har dere et vakkert land, sa Sharon, før han henvendte seg direkte til israelske journalister på hebraisk og understrekte at Israel må fortsette å slå hardt ned på terrorvirksomhet.

- Vi kommer ingen vei i fredsprosessen uten å bekjempe terroren.

- Alt går etter planen så langt, og det har ikke vært uroligheter av noe slag, sier politiinspektør Ole Ødegård i Nordmøre og Romsdal politidistrikt.

Den norske avdelingen av Internasjonale kristne ambassade i Jerusalem ønsket Israels statsminister hjertelig velkommen. Gruppen hadde stilt seg opp utenfor Molde lufthavn Årø med norske og israelske flagg for å ta imot Sharon.

- Vår hovedparole er «Welcome to Norway», forteller organisasjonssekretær Dag Øyvind Juliussen.

Liker ikke bøddel-stempel

Han håper at besøket kan styrke relasjonene mellom Norge og Israel, og reagerer sterkt på det han kaller «massiv ensidighet».

- Sharon er blitt kalt bøddel, slakter, blodig kriger og så videre. Karakteristikkene har gått ut over alle proporsjoner, og vi reagerer sterkt på denne formen for demonisering, sier Juliussen og påpeker at Israel er det eneste demokratiet i Midtøsten.

Timeplanen

11.30: Ariel Sharon lander på Molde lufthavn Årø og kjører hovedveien E39 inn til byen. Flyplassen holdes stengt fra midnatt tirsdag til 18.00 onsdag.
11.45: Sharon ankommer amtsgården Nøisomhed inne i Molde og møtes av statsminister Kjell Magne Bondevik. Møtet holdes fra klokka 12, og klokka 13 er det fotografering.
13.30: Kortesjen med de to statsministrene ankommer Vardestua, der det blir lunsj og tid til å nyte utsikten over Molde. Siden skal de kjøre gjennom Langmyrvegen, et fredelig villastrøk.
15.10: Sharon med følge ankommer Romsdalsmuseet, der hesten Balder sørger for norsk stemning. Museumsdirektør Jarle Sanden stiller i bunad, og det blir leikarring og vaffelspising.
16.00: Kortesjen flytter seg til Kongebjørka.
16.10 tar Bondevik og Sharon farvel, og 16.30 forlater den israelske statsministeren Molde.

Store mengder politi har inntatt sine posisjoner langs reiseruta til Israels statsminister - væpna med skytevåpen og pepperspray. På gamle Molde stadion er det opprettet en politipost for å ta seg av ulovlige demonstranter som politiet vil slå hardt ned på. Enkelte veier er allerede avstengt, og Vardeveien er totalforbudt område.

Politi fra hele landet

Politi fra hele Sør-Norge og israelske sikkerhetsstyrker har lagt jernring rundt reiseruta. Innfartsveiene er avstengt. Flyplassen og luftrommet over Molde er stengt. Sjøområdet ved flyplassen bevoktes av politibåter og er delvis avstengt.

Statsadvokaten og tingretten er i beredskap for å ta seg av påtalemessige forhold på direkten. I alt deltar styrker fra 13 politidistrikter i Sør-Norge. Prislappen er ikke kjent, men TV 2 anslo i helga at prisen blir rundt 2 millioner i timen. I så fall stanser takstameteret på 10 millioner sikkerhetskroner når flyet til Sharon letter fra Årø klokka 16.30.

Folk blir ikke bortvist fra kjøreruta som går fra flyplassen til Nøisomhed, videre til Varden og Romsdalsmuseet - og så til Kongebjørka. Den 3 kilometer lange skogskledte Vardeveien blir derimot forbudt område av sikkerhetsgrunner.

Det blir to hoveddemonstrasjoner - en for Sharon og en mot. Mot-gjengen kaller seg Fredsinitiativet og består av partier og ungdomsorganisasjoner fra venstresida. Ordensmakta har gitt tillatelse til markeringer flere steder, men vil kontant avvise enhver ulovlig demonstrasjon. Politiet lover at protestene og støtteropene skal bli sett og hørt. Klokka 16 holder demonstrantene appell i sentrum og går deretter i tog gjennom byen.

<B>ROSENES BY: Ariel Sharon synes Norge er et vakkert og vennligsinnet land. Det er en svært varm dag i Molde.
VISER FRAM BYEN SIN: Etter samtalen på Nøisomhed, tok Bondevik Sharon med på en liten rundtur.
<B>ØNSKER VELKOMMEN: Demonstranter gjør seg klare for å ønske Israels statsminister Ariel Sharon velkommen til Norge og Molde.
<B>FRYKTER SKOGSANGREP: De 3 kilometerne langs Vardeveien til Vardestua blir avstengt for publikum. Politiet tar ingen sjanser med den tette skogen.
<B>DISKUTERER FREDSPROSESSEN: De politiske samtalene skulle vare fra klokka 12 til 13, men ble lenger enn planlagt.
<B>FANT TONEN: Kjell Magne Bondevik tok imot sin statsminister-kollega på den gamle amtmannsgården Nøisomhed utenfor Molde sentrum.
ISRAEL-VENNER: Internasjonale kristne ambassade i Jerusalem synes det var skammelig hvordan nordmenn diskuterte om vi skulle ønske Sharon velkommen.