Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Godt for Magnus: - Carlsen er ingen Bobby Fischer

Ingen kald krig på brettet i VM-matchen.

INGEN STORPOLITIKK. Bobby Fischer spilte om sjakktronen i 1972. Det kontroversielle geniet vant VM-matchen mot sovjetrussiske Boris Spasskij. Da dreide det seg om storpolitikk. Slik er det ikke nå, mener Dagbladets kommentator. Foto: Zuma Press / Ntb Scanpix
INGEN STORPOLITIKK. Bobby Fischer spilte om sjakktronen i 1972. Det kontroversielle geniet vant VM-matchen mot sovjetrussiske Boris Spasskij. Da dreide det seg om storpolitikk. Slik er det ikke nå, mener Dagbladets kommentator. Foto: Zuma Press / Ntb Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er en enorm russisk interesse for den kommende VM-matchen mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin i Russland.

- Ilya (Merenzon, sjef for selskapet Agon, arrangør og rettighetshaver til VM-matchen red.anm.) har fortalt meg at det var registrert over 15 000 artikler om Karjakin og Magnus det første døgnet etter at Karjakin var klar for VM-matchen, forteller manager Espen Agdestein til Dagbladet.

Han sier:

- Sjakk og storpolitikk har en historikk.

Det store ikoniske eksempelet er gigantmøtet mellom det amerikanske sjakkgeniet Bobby Fischer og sovjetrusseren Boris Spasskij i 1972.

Fischer omtales som tidenes beste sjakkspiller.

Han kvalifiserte seg for møtet med den sovjetrussiske verdensmesteren ved å slå dansken Bent Larsen og sovjetrusseren Mark Taimanov med de overveldige sifrene 6-0 i begge kampene.

Fischer vant alle tolv partiene, seks med hvite og seks med svarte brikker og var klar for det historiske møtet mellom USA og Sovjet.

Den kalde krigen Det var under den kalde krigen. VM-matchen forårsaket en verdensomspennende pressedekning. At matchen i det hele tatt ble noe av, hadde den amerikanske ikoniske utenriksministeren Henry Kissinger en stor del av æren for.

Den vesle øya Island og hovedstaden Reykjavik ble verdens sentrum for begivenhetene fra 11. juli til 3. september.

Boris Spasskij kom sterkt forberedt med et massivt støtteapparat av sovjetrussiske stormestere som sekundanter. Sovjet hadde hatt monopol på verdensmesteren i sjakk helt siden 1948 og fram til denne kampen.

Bobby Fischer ankom Island uten støtteapparat og med bare en sekundant.

Fischer vant sammenlagt med 12,5 poeng. Spasskij sanket 8,5 poeng. Det amerikanske sjakkgeniet vant det siste partiet med svarte brikker.

Fischer tapte de to første partiene. Det første ble en enkel affære for Spasskij. Det andre ble enda enklere. For da møtte ikke Bobby Fischer opp på grunn av krangel om TV-kameraer i spillelokalet. Spasskij ble tildelt seieren med svarte brikker.

Det så mørkt ut for amerikaneren. Men så satte han i gang etter at han fikk trumfet gjennom at TV-kameraene skulle fjernes.

Banket Spasskij med svart Fischer vant seks partier, mens Spasskij ikke vant flere. 11 partier endte i remis med sju på rad. Før Fischer dundret inn totalseieren med å banke Spasskij med svarte brikker i det 21. og siste partiet.

Den tyske stormesteren Karsten Müller skrev dette:

«Fischer inntok tronen omtrent helt på egenhånd mot det mektige og hittil uslåelige sovjetiske sjakkimperiet. Han sjokkerte verden. Ikke bare sjakkverden. Etter Bobby har aldri sjakken blitt det samme.»

Mye Fischer-bråk Bobby Fischer var en kontroversiell mann. For å si det mildt. Etter mye strul og krangling dukket Fischer opp i Reykjavik bare timer før han ville blitt diskvalifisert for å ha ankommet for seint. Og det var først etter en overbevisende telefonoppringning fra selveste utenriksminister Henry Kissinger.

Det ble en enorm prestisjeseier for USA.

Da var det mye mer enn bare sjakk det dreide seg om.

KONTROVERSIELL. Bobby Fischer er ofte omtalt som tidenes beste sjakkspiller. Han var høyst kontroversiell. Her er han avbildet i Tokyo like før han fikk innvilget islandsk statsborgerskap 24. mars 2005. Tre år etter døde han i sitt nye hjemland. Foto: AP/NTB Scanpix
KONTROVERSIELL. Bobby Fischer er ofte omtalt som tidenes beste sjakkspiller. Han var høyst kontroversiell. Her er han avbildet i Tokyo like før han fikk innvilget islandsk statsborgerskap 24. mars 2005. Tre år etter døde han i sitt nye hjemland. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer

Bobby Fischer kom på tvers med amerikanske myndigheter. Han hadde også vist klare antisemitistiske holdninger helt fra seksti-tallet.

Bobby Fischer bosatte seg etterhvert på Island og ble et ikon for det islandske folket. Han døde på øya 17. januar 2008 og er gravlagt der.

Putin-tilhenger Nå dreier det seg om en russer mot en nordmann. En russer født på den anekterte krimhalvøya, som sympatiserer sterkt med president Vladimir Putin. En russer mot en nordmann som skal kjempe om VM-tittelen på amerikansk jord, midt i det store eplet, «The Big Apple», New York.

Deler av pressen heiser VM-matchen mellom Karjakin og Carlsen opp på et politisk nivå.

Morten Strand er Dagbladets utenrikskommentator og spesialist på russisk politikk. Han mener dette langt fra dreier seg om en storpolitisk affære denne gang. Absolutt ikke som da Fischer møtte Spasskij.

Fjær i hatten - Ja, kampen skal gå på amerikansk jord. Og det er med en russer som en av deltakerne. Selvfølgelig vil det bli en liten fjær i hatten for Putin om Sergej Karjakin vinner over Magnus Carlsen i New York. Men ikke noe særlig mer enn det, sier Morten Strand.

Dette med at Karjakin er født på Krimhalvøya og er russisk statsborger, samt at han er en erklært Putin-tilhenger er også noe som Strand avdramatiserer.

Russisk kulturelite - Det er mange innen russisk kulturelite som er født på Krimhalvøya og som erklærer sin støtte til Vladimir Putin. Et eksempel er Russlands fremste dirigent Valerij Gergiev. Sjakk har en enorm prestisje i Russland og er en krysning mellom idrett og kultur. Omtalen i russiske medier de siste døgnene viser hvilken betydning sjakken har i dette landet, sier Strand.

Kommentatoren setter den storpolitiske slegga i skapet.

- Selvfølgelig er det stor prestisje for Karjakin, om han skulle vinne. Men politisk har det liten betydning.

Magnus Carlsen kan altså rolig konsentrere seg om sjakken og ikke en kald krig på brettet.

Morten Strand avslutter slik:

- Magnus Carlsen er ingen Bobby Fischer. Magnus Carlsen er norsk.

GRAVPLASSEN. Bobby Fischer er gravlagt på en liten kirkegård i Selfoss på Island. Foto: AFP/NTB Scanpix
GRAVPLASSEN. Bobby Fischer er gravlagt på en liten kirkegård i Selfoss på Island. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!