Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Pål Golberg ble fratatt muligheten til å vise at han er best i verden

Golberg refser Norges Skiforbunds fremgangsmåte: - Urettferdig. Kommunikasjonen er til å grine av

Pål Golberg (26) var verdens beste sprinter fram til han plutselig ble vraket i Falun. Nå kritiserer han måten Norges Skiforbund kommuniserer på. Det forstår Vidar Løfshus lite av.

PROLOG: Den røde trøya i verdenscupen bæres av lederen av sprintcupen. Den hadde Pål Golberg hele sesongen - helt til han plutselig ble vraket til sprinten i Falun. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PROLOG: Den røde trøya i verdenscupen bæres av lederen av sprintcupen. Den hadde Pål Golberg hele sesongen - helt til han plutselig ble vraket til sprinten i Falun. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

FALUN (Dagbladet): Å ta tre verdenscupseire før man fyller 25 år, hører sjeldenhetene til i herrelangrenn. Pål Golberg er en av de få som har klart det.

I nyere tid er det bare Petter Northug og Sergej Ustjugov som har triumfert flere ganger enn Golberg i så ung alder. Likevel ble 26-åringen vraket på landslaget før denne sesongen.

Fjoråret ble en skuffelse. Årsaken var sykdom. Golberg mente han ble vraket på feil grunnlag, men bestemte seg for å bruke det som motivasjon.

Det gikk omtrent så bra som han kunne drømme om.

Golberg slo alle landslagsløperne i sesongåpningen på Beitostølen og ble bare slått av stjerneskuddet Johannes Høsflot Klæbo. Dermed gikk han seg inn på verdenscuplaget til Kuusamo, hvor Golberg fulgte opp med en knallsterk verdenscupseier i klassisk sprint - hans fjerde i karrieren.

- Dritkjipt og urettferdig

Etter dette har han prestert jevnt bra i verdenscupen. Før denne helga ledet han verdenscupen i sprint sammenlagt. Planen var å spikre VM-plassen med en god sprint i Falun i helga og følge opp med nye gode prestasjoner i NM denne uka.

PANGSTART: Pål Golberg smilte bredt etter seier i årets første verdenscuprenn, men nå kan flere av hans drømmer ryke. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
PANGSTART: Pål Golberg smilte bredt etter seier i årets første verdenscuprenn, men nå kan flere av hans drømmer ryke. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Det var bare ett problem: Golberg ble ikke tatt ut til Falun-sprinten.

- Det er dritkjipt. Det føles litt urettferdig. Det er en dårlig unnskyldning å skylde på kvotene. Det bør alltid være plass til han som leder sprintcupen sammenlagt, sier Pål Golberg til Dagbladet.

Flere av de utenlandske konkurrentene har stusset over vrakingen av Golberg.

- Ja, det gjør det ikke noe bedre. Når man leder sprintcupen, burde man vel være én av de seks som får gå sprintrenn. Det er synd at jeg ikke får lov til å kjempe om sammenlagtseieren i sprintcupen, sier 26-åringen.

- Nå ryker den drømmen?

- Ja, jeg mister den muligheten. Det er skikkelig kjipt.

- Til å grine av

Golberg ble vraket av landslagsledelsen fordi konkurransen er knallhard og verdenscupseieren hans kom i klassisksprinten i Kuusamo. Norges Skiforbundet bruker utelukkende skøytesprintene som grunnlag for VM-uttaket til sprinten i Lahti, som altså går i fristil.

Men Golberg har gjort det bra også der og har vært nr. 2, 4 og 6 av nordmennene i fristilssprintene denne sesongen. I Falun var det likevel seks andre som ble vurdert som sterkere enn den daværende sprintcuplederen.

- Hva sier landslagsledelsen til deg?

- De sier ingenting. Jeg må bare vente til jeg får lese uttaket på nettet. Det er så dårlig kommunikasjon at det er til å grine av, mener Golberg.

- Hvorfor er det sånn?

- Nei, det er jo det som er spørsmålet. Jeg skjønner at uttaket er vanskelig, men det går i hvert fall an å komme ut med noe som alle kan forholde seg til. Nå er det i stedet uklare beskjeder om hvilke renn som er viktige.

Bekymret for VM-uttaket

- Tror du landslagsløpere favoriseres?

- Jeg tror de som går raskest, får muligheten, håper Golberg.

- Men du har jo gått raskest i år?

- Joda, men på sikt tror jeg de beste får sjansen. Problemet er måten det kommuniseres på nå. Det er det jeg synes er litt for dårlig.

- Hva tenker du om seieren din i klassisksprinten i Kuusamo ikke vektlegges?

- VM-sprinten er greit nok, men når det gjelder lagsprinten i VM, som går i klassisk, må jo det være relevant. Jeg håper i hvert fall jeg er med i diskusjonen på det laget.

- Jeg føler ikke jeg har gjort så mye feil. Jeg burde kanskje ha fått lov til å forsøke å forsvare ledelsen i sprintcupen, konkluderer Golberg.

Skiforbundets svar til Golberg

Langrenssjef Vidar Løfshus forstår ikke helt Golbergs kritikk av dårlig kommunikasjon i Norges Skiforbumd.

- Med et så sterkt lag er det vanskelig å slå seg inn. Det blir enda verre når FIS nuller ut de røde trøyene. Ingen har pratet med meg om dårlig kommunikasjon, sier Løfshus til Dagbladet.

Han mener retningslinjene for uttaket av sprintlaget i VM hele tiden har vært klare.

- Vi pratet med Pål før uttaket ble offentliggjort, det vil si mandag formiddag. I sesonginformasjonen som ble vedtatt av et samlet Ski-Norge på Scandic Helsfyr høsten 2016, listes det opp til fem uttaksrenn, alle i fristil, forteller langrennssjefen.

De fristilssprintene som avgjør Norges sprintuttak til VM er verdenscupsprintene i Davos, Toblach og Falun, samt NM på Lygna og skandinavisk cup i Lahti.

Golbergs problem

Det betyr at Golbergs seier i klassisksprinten i verdenscupåpningen i Kuusamo og andreplassen i fristilssprinten på Beitostølen i den nasjonale åpningen ikke teller i uttaket.

I Davos gjorde Golberg sin dårligste sprint denne sesongen med 13. plass, men var fortsatt blant de seks beste norske. I Toblach ble 26-åringen nr. 7, med tre nordmann foran seg. I Lahti ble han syk og sto over. I Falun ble Golberg vraket.

- Vi pratet med Pål før Lahti da han hadde vært syk og ble enige om at han skulle stå over og bygge seg opp mot Toblach. Det er fakta, forteller Løfshus.

Pål Golberg går 15 kilometer klassisk og fristilssprinten under NM i et håp om å kvalifisere seg til disse to øvelsene, samt lagsprinten i VM.

- Skikkelig drittdag

På søndagens tremil i Falun, hvor Golberg ble uttatt i motstetning til på sprinten, hadde han en tung dag.

- Det var en skikkelig drittdag. Jeg traff nok ikke helt med skiene heller. Det var veldig glatt, sier Golberg.

- Hadde jeg gått bra her, hadde det vært supert. Men det var ikke avgjørende.. Tremil klassisk er ikke i VM, så rennene i NM er mer aktuelle og viktigere. 15 km klassisk, sprint og sprintstafett er målene. NM blir viktig. Jeg må bare nullstille meg til da.

Ski-NM på Lygna starter på torsdag med 10 og 15 kilometer klassisk intervallstart. Fredag er det fristilssprint, mens 30 kilometer fellesstart med skibytte er lørdagens øvelse. NM avsluttes med stafett søndag.

Pål Golberg er en av mange norske langrennsløpere som må overbevise i NM for å få VM-drømmen oppfyllt. Petter Northug faller i år også under denne kategorien. Han må vise langt bedre takter på lørdag om han skal få gå mer enn bare sprint og femmil i VM, hvor han er tittelforsvarer og således direktekvalifisert.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling