Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL i Pyeongchang: Kampen om sprinten og lagsprinten

Golberg utelatt fra sprinten. Sundby er med. Dette er grunnen

Den fjerde sprintplassen i OL står mellom Sondre Turvoll Fossli og Pål Golberg. Bare én av dem er tatt ut til sprinten i Seefeld til helga. Med er i stedet Martin Johnsrud Sundby, som sikter seg inn mot en ny gullsjanse på lagsprinten.

IKKE TIL SEEFELD: Pål Golberg, som ble nr. 2 i sprinten i Kuusamo i november, kjemper om den siste sprintplassen i OL i kamp mot Sondre Turvoll Fossli. I Seefeld til helga får vi imidlertid ikke se dem gå mot hverandre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
IKKE TIL SEEFELD: Pål Golberg, som ble nr. 2 i sprinten i Kuusamo i november, kjemper om den siste sprintplassen i OL i kamp mot Sondre Turvoll Fossli. I Seefeld til helga får vi imidlertid ikke se dem gå mot hverandre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved første øyekast ser Norges uttak til prøve-VM i Seefeld, som også er siste verdenscuprenn før OL, til å være helt etter boka.

Men spesielt et fravær er verdt å merke seg: Pål Golberg er ikke tatt ut til sprinten.

Golberg kjemper mot Sondre Turvoll Fossli om den fjerde og siste plassen på det norske sprintlaget i OL i Pyeongchang.

Turvoll Fossli er tatt ut til sprinten i Seefeld sammen med alle de andre som skal gå OL-sprinten i Pyeongchang, nemlig Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen og Eirik Brandsdal.

Det store spørsmålet er derfor: Hvorfor er ikke Golberg med i den norske sprinttroppen, og hva sier det om duellen mellom Golberg og Fossli i det kommende OL-uttaket?

- Begge to er fortsatt like aktuelle til OL. Pål skal ikke gå i Seefeld, men det har ikke noen betydning for uttaket, sier Løfshus til Dagbladet.

- Den som lever får se. Vi leverer en innstilling i morgen. Deretter offentliggjør Olympiatoppen lagene.​

KJEMPER: Martin Johnsrud Sundby kan utfordre Finn-Hågen Krogh i kampen om en plass på det norske teamsprintlaget i OL. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KJEMPER: Martin Johnsrud Sundby kan utfordre Finn-Hågen Krogh i kampen om en plass på det norske teamsprintlaget i OL. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Golbergs plan

Sprintlandslagstrener Arild Monsen sier imidlertid litt mer. Til Dagbladet forteller Monsen at Golberg i stedet skal gå noen lokale renn og at han sammen med landslagsledelsen har lagt en plan fram mot OL-sprinten.

- Vi har lagt en plan for Pål med tanke på OL. Han har gått så lite skøyting i år at han ikke var så lysten på å gå en fristilssprint nå. Pål trenger trening og vil heller gå lokale renn for å unngå så mye reisebelastning, sier Arild Monsen til Dagbladet.

- Betyr denne planen fram mot OL at Golberg har fått klarsignal?

- Nei, det har jeg ikke sagt. Jeg kan ikke si noe om det uttaket nå. Vi sender ut en innstilling til Olympiatoppen i morgen.

- Men du kan vel si at den fjerde sprintplassen står mellom Golberg og Turvoll Fossli?

- Da er du nok inne på noe, sier Monsen.

Denne sesongen har Golberg det beste enkeltresultatet av dem med en 2. plass fra Kuusamo, mens Turvoll Fossli har vært mest stabil med finaleresultater i tre av fem uttakssprinter. Golberg har resultarekka 2-13-10-7 i de uttaksrennene han har gått, mens Turvoll Fossli har rekka 6-6-5-12 i tilsvarende renn.

- Hvordan vurderer du to såpass jevne gutter opp mot hverandre, hvor den ene har det beste enkeltresultatet, men den andre flest finaler?

- Beklager, men jeg kan rett og slett ikke svare på dette nå uten å røpe for mye, sier Monsen.

Fossli har vært i jevn stigning denne sesongen etter ryggoperasjonene i fjor, men fikk mye ødelagt med et fall i Planica, mens Golberg ble satt tilbake av vannkopper før og etter jul.

Kan ta ut begge to

Et alternativ kan være å inkludere både Golberg og Turvoll Fossli i en tolvmannstropp til OL, som i så fall kjøper landslagsledelsen litt mer tid til å vurdere de to kamphanene opp mot hverandre. I det tilfellet blir én av dem reserve.

- Er det aktuelt å ta med begge to i en tolvmannstropp?

- Ja, det er noe vi diskuterer, om vi skal ta ut ti, elleve eller tolv mann og om vi skal ha med reserve eller ikke til sprinten, sier Monsen til Dagbladet.

I stedet for Golberg skal blant annet Even Northug, Finn Hågen Krogh og Martin Johnsrud Sundby gå fristilssprinten i Seefeld. Ingen av dem er aktuelle for OL-sprinten i Pyeongchang.

Sundby vil gå lagsprinten i OL

Krogh og Sundby er imidlertid begge lystne på å gå lagsprinten i OL sammen med Johannes Høsflot Klæbo i det som vil være en stor gullsjanse. Det samme er Sindre Bjørnestad Skar, som også går i Seefeld og fortsatt har sin personlige scancup-plass i verdenscupen.

LANGRENNSPROGRAM: Vi tar pulsen på langrennssporten sammen med Eurosports langrennsekspert Vibeke Skofterud og Esten O. Sæther. Video: Per Ervland Vis mer Vis mer

Krogh har flere ganger signalisert overfor Dagbladet at han satser på lagsprinten i OL. Nå bekrefter Monsen at også Sundby er blant de aktuelle.

For Røa-gutten blir det viktig å vise at han i tillegg til utholdenheten har de nødvendige fartsressursene som kreves i en lagsprint.

- Det stemmer at vi tenker i de baner. Sundby er blant de fire-fem som vi vurderer til lagsprinten, bekrefter Monsen til Dagbladet.

Historien har vist at spesialsprinterne har fått det tøft i en så hard øvelse som lagsprint, hvor allroundere som også er hurtige kommer best ut.

- Er det mer aktuelt å ta ut allroundere enn spesialsprintere på lagsprinten?

- Vi har flere navn på blokka, så får vi se an formen når det nærmer seg, svarer sprintlandslagstreneren.

Niklas Dyrhaug går heller ikke i Seefeld i helga, etter eget ønske ifølge landslagsledelsen.

- Han velger å ikke gå 15 kilometer fristil fellesstart, sier Løfshus til Dagbladet.

Det norske laguttaket til Seefeld:

Sprint, fri teknikk, menn: Even Northug (Strindheim IL), Finn Hågen Krogh (Tverrelvdalen IF), Martin Johnsrud Sundby (Røa IL), Sondre Turvoll Fossli (Hokksund IL), Eirik Brandsdal (Kjelsås IL), Emil Iversen (IL Varden Meråker), Johannes Høsflot Klæbo (Byåsen IL), Sindre Bjørnestad Skar (Bærums Verk og Hauger IF).

15 km fri teknikk, fellesstart: Emil Iversen, Simen Hegstad Krüger (Lyn Ski) Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund (Lyn Ski), Finn Hågen Krogh, Didrik Tønseth (Byåsen IL), Johannes Høsflot Klæbo, Sindre Bjørnestad Skar.

Sprint, fri teknikk, kvinner: Maiken Caspersen Falla (Gjerdrum IL), Astrid Uhrenholdt Jacobsen (IL Heming), Mari Eide (Øystre Slidre IL), Kathrine Rolsted Harsem (IL Varden Meråker), Heidi Weng (IL Bul), Silje Øyre Slind (Oppdal IL), Tiril Udnes Weng (Nes Ski).

10 km fri teknikk, fellesstart: Marit Bjørgen (Rognes IL), Ingvild Flugstad Østberg (Gjøvik Skiklubb), Astrid Uhrenholdt Jacobsen (IL Heming), Ragnhild Haga (Åsen IL), Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!