Golbergs far tror Northug-kaoset ble for mye for sønnen

- Det var en av gullmedaljene til Petter som Pål skulle være med og hente.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Noen timer etter kollapsen i går svarte Golberg tappert på spørsmål om hvordan lagsprinten ble ødelagt for Norge da han gikk fullstendig tom i semifinalen.

Men verken han eller trener Ulf Morten Aune hadde noen god forklaring på det som skjedde - annet enn at spenningen i kroppen før løpet nok var større enn den burde vært.

Golbergs pappa, Gabriel Johannessen, har en teori om hvorfor.

- Når Petter Northug stiller opp til en øvelse, forventer alle gull. Det er ikke Petters skyld, men når han er med får det helt andre dimensjoner. Om Pål hadde gått med Eirik Brandsdal eller Øystein Pettersen ville de ikke vært favoritter, og det hadde nesten ikke blitt overskrifter om de ble slått ut i semifinalen. Nå var det en av gullmedaljene til Petter som Pål skulle være med og hente, sier Johannessen til Dagbladet.

Samtidig er han tydelig på at det er noe sønnen hans må lære seg å takle.

- Det er en ganske stor bør som ligger på en ung gutts skuldre. En hel nasjon venter gull, og presset blir stort. Men det er jobben hans. Han er profesjonell langrennsløper, og han er nødt til å takle det også.

Treneren tar ansvaret
Golberg - som ble nummer fem på den individuelle sprinten tidligere i VM - legger ikke skjul på at dagene før lagsprinten har vært annerledes.

- Jeg har sikkert kjent litt på presset på en annen måte enn tidligere. Før har jeg liksom bare vært 22 år og skal være med å gå VM, selv om jeg har høye ambisjoner. I dag var på en måte lista lagt litt høyere av alle rundt. Det er jo helt naturlig, og det forventet jeg jo også. Men da jeg kom til stadion følte jeg absolutt at jeg var klar for skirenn, sier han.

Det var diskusjoner og uenigheter om laguttaket på forhånd. Flere har ment en allroundløper som Sjur Røthe eller Finn Hågen Krogh ville vært bedre rustet til å gi Northug det utgangspunktet han ønsket seg, mens sprinttrener Ulf Morten Aune har argumentert for at Golberg har vært mer enn sterk nok.

Kanskje var han det fysisk, men ikke mentalt. Aune tar på seg ansvaret for fiaskoen sammen med herretrener Trond Nystad.

- Det er vårt ansvar, mitt ansvar, vi som tar ut laget. Men hadde vi i vår villeste fantasi trodd at det skulle bli sånn, så hadde han selvfølgelig ikke gått. Vi har klokkertro på Pål og det han har gjort tidligere, på teamsprinter og i distanserenn. Og vi har klokkertro på Pål i fremtiden også, det er veldig viktig å understreke, sier han.

Trøst av Northug
Det er blitt antydet at det har gått stor prestisje for sprintlandslaget i å ha med sine løpere når laget skal tas ut til mesterskap som dette.

Aune avviser på det sterkeste at det spilte inn denne gangen.

BLYTUNGT Pål Golberg følte seg klar, men fikk i går sin verste opplevelse som seniorløper. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BLYTUNGT Pål Golberg følte seg klar, men fikk i går sin verste opplevelse som seniorløper. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Nå har jeg vært med på dette siden 2003, og det er bare å se på resultatene våre i teamsprint, så gir det svaret seg sjøl. Den dagen man blir så dum at man tar ut laget på sånt grunnlag, da skal man ikke ha denne jobben, i hvert fall.

Det er en kjent sak at Northug er begeistret for Finn Hågen Krogh som løper og type, men han framsto like fullt raus og trøstende overfor Golberg.

- Dette må han bare glemme så fort som mulig. Han har hatt en bra sesong, han får nye sjanser, sier skistjernen til Dagbladet.

Og legger til:

- Pål går gode sprinter veldig ofte, har gått gode teamsprinter, vant NM i sprint og kom seg til finale her på torsdag, det er sånne ting: Alle kan ha en dårlig dag.

Ble spurt om Brink
Men akkurat i går hjalp det lite med trøst.

- Petter har vært snill, men det er ikke så mye han kan si, sier Golberg.

Da en journalist spurte om han var redd denne smellen ville forfølge ham, slik den gjorde med svenske Jörgen Brink etter totalsprekken på VM-stafetten i 2003, svarte han med lite smil:

- Nå vant vel Jörgen Brink VM-bronse to dager etterpå. Jeg kommer ikke til å gjøre det samme...