IKKE TIL RIO: Iren Rory McIlroy er en av de som har trukket seg fra Rio-OL. Foto: AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET / NTB Scanpix
IKKE TIL RIO: Iren Rory McIlroy er en av de som har trukket seg fra Rio-OL. Foto: AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET / NTB ScanpixVis mer

Golf skulle bli stort i Rio-OL, men en etter en trekker stjernene seg: - Veldig leit

Mange bruker zikaviruset som unnskyldning.

(Dagbladet): Hideki Matsuyama ble i dag den siste i rekken av mannlige golfstjerner som trekker seg fra OL-turneringen i golf.

- Jeg kan ikke være 100 prosent sikker på min egen sikkerhet og lagets sikkerhet med tanke på zikaviruset, sier Matsuyama, som la til at kroppen hans har en tendens til å reagere sterkt på insektbitt.

Japaneren, som er ranket som nummer 16 i verden, er en av sju blant de 25 beste i golfsirkuset som ikke vil delta under lekene i Brasil, skriver nyhetsbyrået AP. Jason Day, Adam Scott, Rory McIlroy, Branden Grace, Louis Oosthuizen og Charl Schwartzel er de øvrige seks.

- Leit

Golf er tilbake på OL-programmet for første gang på 112 år. Det norske IOS-medlemmet Gerhard Heiberg syns det er trist at så mange utøvere trekker seg.

- Jeg tenker at det er veldig leit. Vi har satset på at golf skulle bli en stor sak i Rio. Det er første gang det er på programmet. Internasjonale medier har spurt meg om dette betyr slutten på golf i OL-sammenheng. Det er det ikke. Vi ser frem til golf-turneringen som blir holdt i Tokyo 2020. Det er leit at det ikke blir noe skikkelig turnering i Rio. Vi håper at det likevel blir en suksess, sier Heiberg, som inderlig håper de 18 øvrige på topplista stiller i Rio.

Etter 2020 skal IOC stemme over om golf fortsatt blir værende på OL-programmet.

Totalt har elleve mannlige golfere meldt forfall, og sju av dem bruker «frykt for zikaviruset» som forklaring. Heiberg var innstilt på at noen utøvere ville trekke seg etter alt skriveriet om viruset.

- Vi var forberedt på at noen ville trekke seg, sier Heiberg.

Rory McIlroy er en av stjernene som dropper OL på grunn av zikaviruset. Han ferierte imidlertid på Barbados med kjæresten nylig, et sted som skal være like mye utsatt for zikaviruset som Brasil.

Heiberg vil ikke spekulere i om utøverne bruker zikaviruset som en unnskyldning.

- Jeg vil ikke spekulere i det. Det er leit at de ikke kommer. Vi følte at det var populært blant de beste spillerne å komme til en olympisk golfturnering. Jeg vil ikke spekulere på hvorfor de ikke stiller, sier Heiberg.

VIL IKKE SPEKULERE: IOC-medlem Gerhard Heiberg vil ikke spekulere i årsaken til at så mange golfere trekker seg.  Foto: Olav Olsen
VIL IKKE SPEKULERE: IOC-medlem Gerhard Heiberg vil ikke spekulere i årsaken til at så mange golfere trekker seg.  Foto: Olav Olsen Vis mer

Ingen kvinner

Foreløpig er det ikke noen kvinnelige golfere som har meldt forfall til lekene. Noe som kan virke merkelig, med tanke på at zikaviruset først og fremst er en fare for kvinner som er gravide eller ønsker å bli det.

- Det er jeg enig i (at det er merkelig journ.anm.), men jeg vil ikke spekulere i det, sier Heiberg om mangelen på forfall blant kvinnene.

Det er mange som mener at golferne bare bruker zikaviruset som en unnskyldning til å droppe OL. Flere eksperter hevder blant annet at arrangøren har gjort en tabbe med å legge opp til samme turneringsformat som spilles på PGA-touren: fire runder à 18 hull.

Det blir spekulert i at andre grunner til det store frafallet er mangel på pengepremier, mindre prestisje i å vinne OL enn større golfturneringer og at mesterskapet holdes på en upassende dato. Golferen Adam Scott skylder på sistnevnte.

- Zika er unnskyldningen for en kombinasjon av årsaker til at spillere ikke vil til Rio. Stress å komme seg dit. Passer ikke med timeplanen. Dopingtestingen. Statussymbolet sammenliknet med en Major-turnering. Sponsor-faktoren. Det er mer risiko enn belønning for en spiller som Rory McIlroy eller Jason Day, sier skribenten Matthev Rudy, som jobber for Golf Digest.

- Beleilig

Eurosport-kommentator Per Haugsrud har tidligere fortalt NTB at han tror golferne bruker zikaviruset som en unnskyldning.

- Det har vært beleilig at de kan bruke zikaviruset som unnskyldning. Hvis ikke hadde de nok gitt skylda til en forkjølelse eller en liten skade. De hadde funnet en måte å komme seg ut på, sier Haugsrud.

Han mener det er 10-12 golfturneringer i løpet av året som er viktigere for spillerne enn OL.

- Spillerne ville heller vunnet Masters én gang enn OL fire ganger. Det er jeg ganske sikker på. Det kommer til å være 30 turneringer i år som har et tøffere startfelt enn OL, sier Haugsrud.

Kommentatoren har spådd at kun 10 av de 50 beste på verdensrankingen i golf kommer til å stille i Rio.

Gerhard Heiberg håper og tror likevel det blir en fest i Brasil om en snau måned.

- Vi satser på at dette blir veldig bra. Vi har aldri hatt større utfordringer enn noen gang med de olympiske leker. Men vi tror det kan bli fantastiske leker og en kjempestemning der nede, sier Heiberg.