IKKE TIL RIO: Rory McIlroy kom i dag med et stikk til IOC. Foto: Stuart Wallace/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
IKKE TIL RIO: Rory McIlroy kom i dag med et stikk til IOC. Foto: Stuart Wallace/BPI/REX/Shutterstock/NTB ScanpixVis mer

Golfstjerne slapp bombe. Vil se sport som «betyr noe» under OL

Nordirske Rory McIlroy.

(Dagbladet): De fire første herrene på verdensrankingen i golf har trukket seg fra Rio-OL. Det betyr at publikum ikke får se Jason Day, Dustin Johnson, Jordan Spieth og Rory McIlroy i Brasil.

Flere golfere har blant annet brukt zikaviruset som unnskyldning for at de ikke stiller i lekene. Det fikk presidenten i det internasjonale golfforbundet Peter Dawson til å uttale at spillerne hadde «overreagert» når det kom til faren for viruset, skriver The Telegraph.

Nå har McIlroy igjen skapt overskrifter. Han har på nytt uttalt seg i saken etter at Jordan Spieth trakk seg fra Rio-OL i går. Der kommer det fram at han ikke føler noe ansvar overfor sporten.

- Jeg startet ikke med golf for å få sporten til å vokse. Jeg startet med golf for å vinne mesterskap, og plutselig kommer du til et punkt der du får ansvar for å få sporten til å vokse, og jeg forstår det. Men samtidig er ikke det grunnen til at jeg begynte med golf. Jeg startet med golf for å vinne. Jeg startet ikke med golf for å få andre til å begynne med golf, sier McIlroy til The Telegraph.

Vil ikke se golf

Den internasjonale olympiske komité (IOC) håper at golf vil bli en populær OL-øvelse igjen.

- Men jeg forstår hvordan andre mennesker tenker og folk har forskjellige meninger. Men jeg er veldig glad for avgjørelsen min og jeg angrer ikke på det. Jeg vil sannsynligvis se på OL, men jeg er ikke sikker på om golf er en av konkurransene jeg vil se, sier han videre.

Da han ble spurt hvilke konkurranser han ville følge på tv-skjermen, svarte han:

- Kanskje konkurranser som løping, svømming, stuping, ting som betyr noe.

Det siste er nok tungt for IOC å høre. «Det er vanskelig å se at McIlroys ekstraordinære kommentarer var noe annet enn et svar til Peter Dawson», skriver den engelske avisa. Golf er tilbake på OL-programmet for første gang på 112 år.

Trist

Det norske IOS-medlemmet Gerhard Heiberg syns det er trist at så mange utøvere trekker seg.

- Jeg tenker at det er veldig leit. Vi har satset på at golf skulle bli en stor sak i Rio. Det er første gang det er på programmet. Internasjonale medier har spurt meg om dette betyr slutten på golf i OL-sammenheng. Det er det ikke. Vi ser frem til golf-turneringen som blir holdt i Tokyo 2020. Det er leit at det ikke blir noe skikkelig turnering i Rio. Vi håper at det likevel blir en suksess, sier Heiberg, som inderlig håper de 18 øvrige på topplista stiller i Rio, sa Heiberg til Dagbladet for en uke siden.

Etter 2020 skal IOC stemme over om golf fortsatt blir værende på OL-programmet.

Det er mange som mener at golferne bare bruker zikaviruset som en unnskyldning til å droppe OL. Flere eksperter hevder blant annet at arrangøren har gjort en tabbe med å legge opp til samme turneringsformat som spilles på PGA-touren: fire runder à 18 hull.

Det blir spekulert i at andre grunner til det store frafallet er mangel på pengepremier, mindre prestisje i å vinne OL enn større golfturneringer og at mesterskapet holdes på en upassende dato. Golferen Adam Scott skylder på sistnevnte.

Heiberg vil ikke spekulere i om utøverne bruker zikaviruset som en unnskyldning.

- Jeg vil ikke spekulere i det. Det er leit at de ikke kommer. Vi følte at det var populært blant de beste spillerne å komme til en olympisk golfturnering. Jeg vil ikke spekulere på hvorfor de ikke stiller, sier Heiberg.