TÅREVÅTT: Det ble en enorm nedtur for golfesset Lexi Thompson, da seieren glapp i helgas Major-turnering. Årsaken var et tips fra en tv-seer om en tabbe amerikaneren gjorde. Her har hun nettopp fått vite om straffen hun fikk .Foto: Robert Laberge/Getty Images/AFP /NTB scanpix
TÅREVÅTT: Det ble en enorm nedtur for golfesset Lexi Thompson, da seieren glapp i helgas Major-turnering. Årsaken var et tips fra en tv-seer om en tabbe amerikaneren gjorde. Her har hun nettopp fått vite om straffen hun fikk .Foto: Robert Laberge/Getty Images/AFP /NTB scanpixVis mer

Lexi Thompson

Golfverden i harnisk: Lexi (22) fikk først vite om sin egen supertabbe et døgn etterpå

Lexi Thompson ledet klart foran Suzann Pettersen, men plutselig fikk hun straff fordi en TV-seer sendte e-post.

(Dagbladet): Lexi Thompson (22) er en av golfsportens aller største stjerner. Allerede som 16-åring, vant verdens fjerde høyest rangerte golfspiller en LPGA-turnering som tidenes yngste.

Likevel er det trolig få opplevelser i unge Thompsons golfkarriere som vil sitte like lenge som det som skjedde under ANA Ispirational-turneringen i California søndag.

Thompson ledet turneringen på golfbanen Rancho Mirage relativt suverent. Amerikaneren var tre slag foran norske Suzann Pettersen i forkant av det 13. hullet på den fjerde og siste runden av sesongens første Major-turnering.

Sjokkbeskjeden etter tabben

Det så ut som hun hadde alt i lomma, men da hun gikk av greenen på det tolvte hullet, fikk hun en beskjed hun ikke trodde på.

Plutselig kom dommersjef Sue Witters bort til henne:

Lexi Thompson hadde fått en straff på fire slag, på et regelbrudd som hadde skjedd dagen før.

Verken spilleren selv eller dommerne hadde fått med seg regelbruddet.

Det hadde imidlertid en TV-seer. Umiddelbart betød straffen at Thompsons ledelse på tre slag var annulert.

- Er dette en spøk, spurte det amerikanske golfesset?

Det var slettes ingen spøk, og svaret kom kontant.

- Dette er idiotisk, sa den amerikanske golfspilleren.

Tipset av TV-seer

På tross av den meget overraskende straffen, kom Thompson seg delvis over sjokket og holdt seg i teten. Til slutt spilte hun om seieren i omspilll mot sørkoreanske Ryu So-yeon. Ryu var ett slag bedre enn Thompson på det avgjørende par fem-hullet og vant turneringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

TAPTE: Det ble til slutt andreplass på Thompson, på tross av det iherdige forsøket. Foto: AP Photo/Alex Gallardo/NTB scanpix
TAPTE: Det ble til slutt andreplass på Thompson, på tross av det iherdige forsøket. Foto: AP Photo/Alex Gallardo/NTB scanpix Vis mer

Det hele golfverden snakker om, er imidlertid hvordan Thompson kunne bli opplyst om feilen hun gjorde under lørdagens runde ett døgn etterpå.

Beskjeden kom nemlig fra en TV-seer. Under søndagens runde hadde dommerne fått en e-post fra en observant seer. Vedkommende mente Thompson hadde plassert ballen feil da hun puttet på det 17. hullet under tredje runde lørdag.

Dommerne brukte to timer på å vurdere klippene og konfronterte altså Thompson like før det 13. hullet søndag, over ett døgn etter det skjedde.

Centimeter feil

TV-bildene som seeren hadde blitt oppmerksom på viste at Thompson plasserte ballen rundt én centimeter feil da hun skulle putte.

Thompson fikk to straffeslag for feilen, mens de andre to var for å ha levert inn spillekort med feil opplysninger for runden.

- Jeg visste ikke at jeg gjorde den feilen. Jeg følte meg sterk. Jeg lærte mye om meg selv etter det som skjedde, sa Thompson til Viasat Golf etter det sure tapet.

Samtidig får hun støtte fra en rekke golfprofiler. Som en av kvinnegolfens aller største profiler og en som kjemper i toppen, er kameraene hele tida fokusert på slagene hun tar.

I golfsporten er spillernes egne dømmekraft og ærlighet essensielle. Det er nærmest umulig for dommerne å få med seg hver eneste detalj ved hvert slag for hver enkelt spiller.

- Seere som sitter hjemme skal ikke være dommere. Kom igjen, Lexi, vinn denne turneringen uansett, skrev golflegenden Tiger Woods.

- Det var ikke med vilje i det hele tatt. Det sjokkerer meg bare at det var en straff på fire slag med seks hull igjen. Det sjokkerer meg. Jeg mener ikke det var det rette å gjøre. Jeg har aldri sett det før, sier golfspiller Brandt Snedeker til ESPN.

«Tutta-støtte»

En ny regel som ble innført i 2016, førte imidlertid til at Thompson ikke ble straffet hardere. Hadde regelbruddet og feilnoteringen i spillekortet skjedd før regelendringen, ville 22-åringen blitt diskvalifisert.

Golfstjerna Rickie Fowler har imidlertid lite til overs for avgjørelsen.

- Det er ingen annen sport hvor folk kan ringe eller sende e-post til dommerne om et problem. Det var veldig uheldig å se, sier han til ESPN.

UFLAKS: En svensk golfer ville prøve å slå et slag på et islagt vann. Det var ikke så lurt. Video: Viralhog Vis mer

Norske Suzann Pettersen, som til slutt endte på en 3. plass, 13 slag under par, hadde sympati for den amerikanske konkurrenten.

- Det er siste runde i en major, og alle vet hva som står på spill. Å få den i trynet etter tolv hull, det er ikke lett. Publikum ble åpenbart imot meg. De ville støtte Lexi. Jeg håper folk ville gjort det samme for meg om jeg var i samme posisjon, sier «Tutta» til Viasat Golf.

- Jeg følte fryktelig synd på henne. Jeg synes hun tok det som den karakteren hun er. Hun kjempet seg tilbake med birdier, og det var virkelig klasse fra Lexi, sier Pettersen.

Får skryt

Thompson har samtidig fått skryt fra hele golfverden or hvordan hun håndterte situasjonen. Ikke bare fullførte hun runden og turneringen med stil, like etterpå stilte hun i intervjuer med en rekke medier, og signerte deretter autografer i 40 minutter.

FÅR SKRYT: Lexi Thompson tok tid til å hilse på fans og gjøre intervjuet på tross av det meget sviende nederlaget. Foto: AP Photo/Alex Gallardo/NTB scanpix
FÅR SKRYT: Lexi Thompson tok tid til å hilse på fans og gjøre intervjuet på tross av det meget sviende nederlaget. Foto: AP Photo/Alex Gallardo/NTB scanpix Vis mer

- Jeg satt meg ned kvelden etter og skrev et brev til henne. Jeg reiser med de hver uke og ser hvor hardt de jobber. Det er veldig få som ville tatt den avgjørelsen på en slik måte. Det sier mye om hvem hun er. Jeg skjønner at reglene føles urettferdig, men avgjørelsen fra vår side var ikke feil etter å ha sett gjennom videoen, sier LPGA-sjef Mike Whan til CNN.

VINTERGOLF: På en islagt innsjø i Sibir, møttes femti golfentusiaster til en todagers turnering. - Det ser ikke ut som golf, men det var interresant, sier en av deltakerne. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer