- Gomes kan skylde seg selv

Ingen sympati å hente hos sir Alex etter bisarr Nani-scoring.

SPILTE TIL FLØYTA GIKK: Da dommer Mark Clattenburg slo ut med armene var Nani raskt på pletten og satte ballen forbi Heurelho Gomes.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS
SPILTE TIL FLØYTA GIKK: Da dommer Mark Clattenburg slo ut med armene var Nani raskt på pletten og satte ballen forbi Heurelho Gomes.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ADRIAN DENNISVis mer

||| (Dagbladet): Manchester United - Tottenham 2-0.

Det er få årlige bortekamper Tottenham ser mindre fram til en ligamøtet med Manchester United på Old Trafford.

Ikke siden Gary Lineker ble matchvinner med kampens eneste mål like før jul i 1989, hadde London-laget reist hjem til hovedstaden med full pott - selv om de i rettferdighetens navn skulle ha gjort det i januar 2005 da Pedro Mendes' skudd fra dypet var minst en halvmeter over streken til Roy Carroll.

Styrkeforholdet mellom lagene har gradvis jevnet seg ut, og mot årets utgave av United, som fortsatt har til gode å imponere denne sesongen, var Harry Redknapps menn levnet gode muligheter til å komme marerittstatistikken til livs.

Full forvirring I stedet skulle den bli forverret etter en hendelsesrik kveld i Manchester der United til slutt gikk seirende ut i en kamp der de stort sett demmet godt opp for formspillerne Rafael van der Vaart og Gareth Bale, samtidig som de hadde det som skulle til for å overliste Heurelho Gomes i Spurs-målet - godt hjulpet av den brasilianske sisteskansen.

Få skjønte hva som foranlediget avgjørelsen som ledet til den definitive avgjørelsen av kampen seks minutter før slutt - ikke minst Gomes.

HANDS: Da Nani ikke fikk straffe, la han hånda på ballen, men Mark Clattenburg unnlot å blåse da Heurelho Gomes plukket opp ballen.Foto: AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS
HANDS: Da Nani ikke fikk straffe, la han hånda på ballen, men Mark Clattenburg unnlot å blåse da Heurelho Gomes plukket opp ballen.Foto: AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS Vis mer

- Det var absurd. Ingen skjønte hva som var galt. I det ene øyeblikket hadde keeper ballen i hendene. I det neste lå den i nettet, sier United-manager sir Alex Ferguson til ESPN, ifølge Sporting Life.

- Man kan se på hva dommeren gjorde, og man kan se hva assistentdommeren gjorde og skylde på dem, men keeperen burde vite bedre. Han er en rutinert keeper, og jeg mener han rotet det til for seg selv, fortsetter United-manageren, som ikke har mye medfølelse for Gomes.

Det har derimot kollega Harry Redknapp, som mener det eneste som burde kommet ut av den smått bisarre situasjonen var et frispark til Spurs og gult kort til Nani.

- Han (Nani) brukte hendene. Dersom man bruker hendene skal han ha gult kort, og det skal dømmes frispark, er Redknapps syn på saken.

Dommer Mark Clattenburg, som også dømte den famøse kampen i 2005, hadde aldri stoppet spillet, selv om Nani med all tydelighet hadde lagt en hånd på ballen i fortvilelsen over at han ikke fikk straffespark etter en holding i feltet.

MED PÅ DISKUSJONEN: Dommer Mark Clattenburg (midten) gjorde trolig rett i å godkjenne scoringen slik han håndterte begivenhetene i forkant, men hvorfor  United-midtstopper Rio Ferdinand fikk være med på diskusjonen er et helt annet spørsmål.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS
MED PÅ DISKUSJONEN: Dommer Mark Clattenburg (midten) gjorde trolig rett i å godkjenne scoringen slik han håndterte begivenhetene i forkant, men hvorfor United-midtstopper Rio Ferdinand fikk være med på diskusjonen er et helt annet spørsmål.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS Vis mer

Gomes plukket opp ballen og kastet den foran seg i påvente av en synlig håndbevegelse fra dommeren. Den kom da Clattenburg slo ut med armene, men da hadde Nani allerede tatt oppstilling ved ballen og pirket den enkelt forbi Spurs-keeperen.

Da markerte plutselig assistentdommer med flagget sitt ute på sidelinja. Clattenburg gikk bort for å konferere med assistenten, og overprøvde ham.

Dermed ble scoringen korrekt godkjent til enorme protester fra Tottenham, og vertene kunne cruise inn til tre poeng mot sluttkjørte og desillusjonerte gjester. Så kan man i etterkant stille spørsmål ved om Clattenburg burde slått ned på Nanis bruk av hendene, og at United-midtstopper Rio Ferdinand som eneste spiller fikk ta del i diskusjonen mellom dommer og assitstentdommer.

- Keeperen trodde dommeren hadde blåst, men det var ingen av oss som hadde hørt noe fløytesignal. Nani fikk muligheten til å score, og da måtte han bare gjøre det, sier Darren Fletcher etter kampen.

Mål nummer 1000 Alt i alt var det ikke ufortjent at hjemmelaget gikk seirende ut av kampen. Spurs åpnet friskt, men virket stadig mer sluttkjørte utover i annen omgang.  Selv om Redknapp var kraftig uenig i godkjennelsen av Nanis mål, har han ingen formening om hvor utslagsgivende det til slutt ble.

- Man vet aldri. Kampen varer i 90 minutter. Vi lå under med ett, og ville kanskje ha fått en mulighet til å score. Det får man aldri svar på, sier Spurs-sjefen.

MÅL NUMMER 1000: Nemanja Vidic stanget inn mål nummer 1000 på Old Trafford siden Premier League-æraen startet i august 1992.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super
MÅL NUMMER 1000: Nemanja Vidic stanget inn mål nummer 1000 på Old Trafford siden Premier League-æraen startet i august 1992.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super Vis mer

United sto distansen bedre, og åpnet best da Ji-Sung Park traff stolperota med et velplassert skudd allerede etter halvannet minutt. Tottenham besvarte den tidlige offensiven da også Rafael van der Vaart traff metallet fra distanse.

En som imidlertid traff mellom stengene, var Nemanja Vidic som sto for en milepæl i Old Traffords 100-årige historie da han stanget inn det 1000. målet som er scoret på Manchester Uniteds hjemmebane i Premier League-æraen.

En halvtime ut i kampen fikk hjemmelaget frispark i god innleggsposisjon, og Nani påtok seg servitøransvaret. Ballen ble slått med kraft og skru inn i feltet hvor Vidic hadde løpt seg fri fra markeringen og satte pannebrasken til.

Den kontante avslutningen med hodet satt helt borte i lengste hjørne, og i dette tilfellet kunne Gomes lite gjøre.

Seks på rad Dermed hadde Spurs sluppet inn det første målet i sjette Premier League-kamp på rad, men i de fem foregående kampene hadde de klart å snu til seier tre ganger og berget uavgjort ved én anledning.

Luka Modric kom nær før hvilen. Gareth Bale nærmere etter da han la ut på et lignende raid som ved de tre etterhvert så berømte og bejublede scoringene hans på Giuseppe Meazza.

TILBAKE I ENGLAND: Wayne Rooney reiste til Dubai på ferie før blekket på den nye United-kontrakten var tørt. Lørdag var han tilbake på tribunen på Old Trafford.Foto: SCANPIX/REUTERS/Phil Noble
TILBAKE I ENGLAND: Wayne Rooney reiste til Dubai på ferie før blekket på den nye United-kontrakten var tørt. Lørdag var han tilbake på tribunen på Old Trafford.Foto: SCANPIX/REUTERS/Phil Noble Vis mer

United hadde også sine muligheter, men spissduoen Dimitar Berbatov og Javier Hernandez hadde ladet med løskrutt.