Gordon Banks er død

Mannen bak århundrets redning, Gordon Banks, er død.

LEGENDE: Gordon Banks,av mange ansett som tidenes beste målvakt, døde i en alder av 81 år. Foto: PA Photos.
LEGENDE: Gordon Banks,av mange ansett som tidenes beste målvakt, døde i en alder av 81 år. Foto: PA Photos. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det melder flere britiske medier.

Den engelske keeperhelten døde i en alder av 81 år.

Han var en av heltene bak Englands hittil eneste VM-triumf, da de gikk til topps i 1966-VM på hjemmebane. Engelskmennene slo Vest-Tyskland 4-2 i finalen, og Banks spilte samtlige kamper i mesterskapet.

Fire år senere, i 1970, vartet han opp med det som ble kåret til århundrets redning, da han stoppet en heading fra den brasilianske legenden Pelé, som han poserer med i forbindelse med nettopp den kåringen i bildet under:

HELTER: Gordon Banks og Pelé. Foto: AP.
HELTER: Gordon Banks og Pelé. Foto: AP. Vis mer

Pelé inkluderte også Banks på sin «FIFA 100»-liste, hvor han kåret de 100 beste fotballspillerne gjennom tidene.

- Da jeg kom meg på beina igjen kom Pelé bort til meg og klappet meg på ryggen. «Jeg trodde det ble scoring», sa han. «Jeg og», svarte jeg, har Banks tidligere uttalt om den elleville redningen som du kan se i videovinduet under:

Banks representerte England ved 73 anledninger, og spilte i sin tid for klubber som Chesterfield, Leicester og Stoke. Han var med på å vinne ligacupen med både Leicester og Stoke.

Banks blir ansett som en av tidenes aller beste målvakter, og ble kåret til årets keeper i verden ved seks anledninger. Han vant prisen hvert eneste år fra 1966 til 1971.

Karrieren hans fikk en bråstopp da han var 34 år gammel, og en trafikkulykke sørget for at han måtte gi seg. Etter å ha krasjet med en annen bil, havnet han i grøfta og pådro seg en øyeskade. Han måtte operere, og legene konluderte da med at synet på høyre øyne ikke sto til å redde.

I 2015 undergikk keeperhelten behandling for nyrekreft.

Kondolansene og hyllestene av Banks renner inn på Twitter:

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer