FOTBALLFRIERI: Storbritannias statsminister Gordon Brown skal ifølge Guardian planlegge store endringer for å sikre supporternes medbestemmelsesrett i engelsk toppfotball. Foto: SCANPIX/AFP/Adrian Dennis
FOTBALLFRIERI: Storbritannias statsminister Gordon Brown skal ifølge Guardian planlegge store endringer for å sikre supporternes medbestemmelsesrett i engelsk toppfotball. Foto: SCANPIX/AFP/Adrian DennisVis mer

Gordon Brown vil gi fansen 25 prosent av klubbene

Tidenes fotballvalgflesk fra Labour?

||| (Dagbladet): Eierskapsproblematikken i engelsk toppfotball har blitt en av de største kildene til diskusjon rundt fotballsupporternes bord de siste årene.

Amerikanske eiere overtok både Manchester United og Liverpool, en russer kjøpte seg inn i Chelsea, mens Portsmouth, som nylig ble satt under administrasjon og fratatt ni ligapoeng, har sett fire eiere bare den siste sesongen.

I mange tilfeller har det som først ble mottatt som en velkommen pengeinnsprøyting i klubbene vist seg å føre til en enorm økning i gjeld.

Samtidig har utviklingen ført til større avstand mellom klubber og supportere, i mange tilfeller økte billettpriser, og stor misnøye, noe blant annet den såkalte «green & gold»-protesten på Old Trafford har vært et tydelig eksempel på.

Men ifølge Guardian planlegger nå statsminister Gordon Brown og Labour-partiet en rekke radikale endringer for å gi fansen større kontroll over klubbene.

Ifølge avisa vil regjeringen inkludere forslagene blant valgløftene til det forestående valget i Storbritannia.

Drastiske endringer
Forslagene, som etter planen skal styrke supporternes rolle i driften av en av de største underholdningsindustriene i landet, går blant annet ut på at man vil:

• Tvinge klubbene til å overgi en eierandel på opp mot 25 prosent til fansen.

• Implementere en eierskifte-klausul, som vil gi supporterne opsjon på kjøp dersom klubber blir lagt ut for salg, eller satt under administrasjon.

• Gi proffligaene (Premier League etc) og FA større kontroll over eierskifte i klubbene.

En slik reform skal etter planen gi supporterne større mulighet til å være direkte involvert i styringen av klubbene sine.

Dersom Portsmouth hadde blitt satt under administrasjon under det nye regelverket, ville eksempelvis supportergrupper blitt gitt en viss tidsperiode til å stable på beina midler, og kjøpe klubben for en pris fastsatt av en uavhengig revisor.

Eierskapsmodellene likner også på planene de såkalte «Red Knights» har skissert for sitt eventuelle oppkjøp av Manchester United, der velstående investorer vil stille 74,9 prosent av kjøpeprisen, mens supporterstiftelser vil få en «gyllen andel» på litt over 25 prosent.

En slik andel vil gi fansen vetorett i forbindelse med nye eierskifter, og stor innflytelse i styrerommet. Supporterstiftelsene vil på sin side ha valgte representanter, være underlagt Finanstilsynets oppsyn, og ha ansvar for å pleie forholdet mellom klubbene og lokalsamfunnet rundt dem.

Stemmesanker
Spørsmålet er selvfølgelig om disse radikale endringene vil bli godtatt av de nåværende eierne av klubbene i England, og om de er rettslig gjennomførbare.

De nye reguleringene vil naturlig nok frata eierne makt, og Premier League har tidligere ført et standhaftig forsvar for sin frie, markedsstyrte modell.

Guardian spår likevel at forslagene fort kan bli en stemmesanker for Labour før valget.

PROTESTBEVEGELSE: Manchester United-supporternes grønne og gule skjerf har blitt et tydelig symbol på supporternes misnøye.Foto: SCANPIX/AP/Jon Super
PROTESTBEVEGELSE: Manchester United-supporternes grønne og gule skjerf har blitt et tydelig symbol på supporternes misnøye.Foto: SCANPIX/AP/Jon Super Vis mer