STRESSET: Jørgen Graabak klarer ikke å finne tilbake til formen som ga to OL-gull i Sotsji. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
STRESSET: Jørgen Graabak klarer ikke å finne tilbake til formen som ga to OL-gull i Sotsji. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Jørgen Graabak

Graabak er stresset foran OL-sesongen: – Ikke der jeg vil være

Regjerende olympisk mester Jørgen Graabak føler seg ikke i form og mener han ligger langt bak lagkameratene to måneder før sesongstart.

– Det er ikke noe kult å være bak. Litt stressende er det, det må jeg innrømme.

Jørgen Graabak snakker med NTB på vei til en helg med rypejakt på fjellet. Kombinertløperen har unt seg en kort pause fra en OL-oppkjøring som ikke har gått helt på skinner.

Var ikke god nok for Sommer-NM

Tidligere i september reiste han hjem fra samling før sommer-NM fordi han mente han ikke hadde noe å gjøre i konkurransen.

– Jeg var ikke god nok rett og slett. Det var litt samling i bånn. Jeg har gjort det jeg skal hittil, men akkurat nå er jeg langt nedpå formkurven. Det er litt som det bruker å være på denne tiden, men ting må begynne å skje snart. Jeg er langt bak de andre på laget, sier en ærlig Graabak.

Landslagssjef Kristian Hammer forteller at 26-åringen har mye å gå i hoppbakken.

– Han har slitt en del og får det ikke til å stemme i bakken om dagen. Jørgen har høye forventninger til seg selv, og jeg skulle gjerne sagt at ting fløyt bedre. Men han er bra med fysisk, og ting kan fort snu, mener Hammer.

Må på pallen før jul

Under OL i Sotsji kom trønderen nesten fra intet og vant gull både individuelt og for lag, etter å ha vært reserve i den første konkurransen. I år må kombinertherrene stille uten reserve, og Graabak vet han må være i form før jul.

– Jeg må på pallen før jul. Det blir tøffe tak. At vi ikke kan ha med reserve er helt utrolig og ikke til å fatte. Men om det er uklart om jeg skal være med eller ikke til OL, har jeg ikke lykkes, sier han.

Selv om han føler seg langt fra toppformen nå, vet kombinertløperen at han tidligere har vist evne til å komme tilbake etter tunge tider.

– Jeg tar det ikke med knusende ro, men jeg er ikke bekymret ennå. Det er en del tekniske ting som må på plass i hoppbakken og enkelte ting som må legges hardere trykk på. Det er små marginer, og jeg må jobbe knallhardt for at ting skal snu. Men en måned før forrige OL ble jeg fragått av treneren min i løypa, så ting kan skje.

Trener i bakke som ligner OL-bakken

Om han til slutt får reise til Pyeongchang føler han ikke at han må forsvare tittelen.

– Det er en god følelse å vite at man på en måte har rundet OL før. Det kan jeg godt gjøre igjen, sier Graabak.

Kombinertlandslaget reiser på samling til Planica i slutten av måneden. Der skal de trene og konkurrere i bakken som har svært lik profil som OL-bakken i Sør-Korea.

(NTB)